Çağlayan: MB, kimseye şirin gözükmek zorunda değil

Merkez Bankası üzerinde bir faiz artırma baskısı yaratılmaması gerektiğine işaret eden Çağlayan, "Ümit ediyorum ki birileri Merkez Bankasının faiz politikasını değiştirip, faizler daha fazla artırılması noktasında bir araç ve amaç olarak kullanılmaz" diye

Abone ol

İSTANBUL - Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Merkez Bankası'na yönelik eleştiriler için "Merkez Bankası kimseye şirin gözükmek zorunda değil" yorumunu yaptı.

Merkez Bankası'nın izlediği politikanın herhangi bir şekilde tenkide yönelik bulunmadığını belirten Çağlayan, "Umarım ki Merkez Bankası üzerinde bir faiz artırma baskısı yaratmasın. Ümit ediyorum ki birileri Merkez Bankasının faiz politikasını değiştirip, faizleri daha fazla artırılması noktasında bir araç ve amaç olarak kullanmasın" diye konuştu.

Girişim sermayesi fonu sonrası ihracat artışı yüzde 220

"Kamu-Özel Sektör Ortaklığıyla Girişim Sermayesi Modelleri" başlıklı toplantıda konuşan Çağlayan, Türkiye'deki girişim sermayesi destekli firmaların, girişim sermayesi fonu kullandıktan sonra ihracatlarındaki artış oranının yüzde 220 olduğunu belirterek, "Bu veri bize girişim ve risk sermayesi uygulamalarının, Türkiye'nin ihracatı açısından ne derece önemli olduğunu net şekilde göstermektedir" dedi.

Çağlayan, son dönemde "Girdi Tedarik" ve "İhracata Dönük Üretim Stratejileri" altında dikey bütünleşmeyi özendirici üretim ve ihracat modelleri üzerine politika tasarımları gerçekleştirdiklerine değinirken, hayalinin, "Türkiye'nin önce yurt içinde sonra bölgesinde, dikey entegrasyonu planlanmış 'özel ekonomik bölgelerde' üretimini tasarlayabilir hale gelmesi olduğunu söyledi.

"Daha çok girişim ve risk sermayesi fonu çekilmeli"

Türk Yazılım Sektörü araştırmasının Türkiye'de küçük ölçekte faaliyet gösteren yazılımcıların, ihracat odaklı büyümesi önünde yurt dışı pazarlar hakkında yeterince bilgi sahibi olunmaması, finansmana erişim, hukuki ve mali durumlar ile idari konulara vakıf yeterli uzman ekibe sahip olunmaması gibi 3 temel sorun bulunduğunu tespit ettiklerini dile getiren Çağlayan, bu 3 sorunun KOBİ niteliğinde olan Türk firmalarının ortak sorunu olduğunu vurguladı.

Çağlayan, bu nedenle yüksek büyüme potansiyeli içeren teknoloji firmalarının istenen başarıyı sağlayabilmesi için risk sermayesi aracının yaygınlaşabileceği girişim ekosistemini geliştirmenin, ihracatın yüzde 60'ını gerçekleştiren KOBİ'lere yönelik daha fazla kaynak yaratılması açısından önemli olduğunu söyledi.

"İnovasyon ve teknoloji odaklı ihracat"

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Türkiye'nin katma değeri yüksek, inovasyon ve teknoloji odaklı ihracatın artmasına yönelik gayretlerin başarıya ulaşması için, Türk sanayisine sıçrama yaptırabilecek girişimcilerin uluslararasılaşması yönündeki sürece katkı vermeleri gerektiğini söyledi.

Türk sanayisi üretiminin ortalamada ancak yüzde 25'ini ihracata yönlendirebildiğini, sanayinin yurt içi pazarın yanı sıra daha fazla ihracat penetrasyonu sağlaması gerektiğini ifade eden Çağlayan, ancak bu şekilde döviz kazandırıcı işlemlerin hacmini artırabileceklerini kaydetti.

ABD'de Ethereum ETF'ler işlem görmeye başladı Bir rakı grubuna daha zam geldi ABD Gizli Servis Direktörü Kimberly Cheatle istifa etti Muğla'da bir evde çıkan yangın ormana sıçradı TFF duyurdu: Yeni MHK başkanı belli oldu