Bütçe parlamentoya sevk edilmeden OVP tamamlanmış olacak

Bakan Ergün, "Bütçe parlamentoya sevk edilmeden OVP ile ilgili çalışmalar tamamlanmış olacak" dedi.

Abone ol

ANKARA – TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Ümit Boyner başkanlığındaki heyet, yeni oluşturulan kabine üyelerine tebrik ziyaretleri kapsamında Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün'ü ziyaret etti.

Toplantı öncesinde bir konuşma yapan Bakan Ergün, ticaret ve sanayi bölümüne gereken ağırlığın verileceğini belirterek, "Bu çalışmalar sırasında da bütün sivil toplum örgütleriyle olduğu gibi TÜSİAD ile de işbirliği içerisinde olduk. Bir takım alt yapıları hazırlarken yakın bir diyalog içerisinde çalışmalar sürdürdük.

 Özellikle strateji belgelerinin hazırlanması ve bu belgelerin uygulamaya girmesi aşamasında bugünde yine hazırlamış olduğumuz bu alt yapıların üzerine hep birlikte daha güzel yeni şeyler inşa etmek üzere çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Yine STK'ların özel sektörün her bir işletmesinin de bizim bu çalışmalarımızda önemli bir yeri olacak" ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin rekabet gücünü artırması gereken bir ülke olduğunu vurgulayan Bakan Ergün, "Bunu doğru yerde aramalı. Doğru yer ucuz hammadde, ucuz enerji kaynağı olan bir ülke olmadığımıza göre buralar değil. Buralarda bir rekabet avantajı yok. Biz rekabet avantajımızı daha ileri bir noktada aramak ve orada bulmak mecburiyetindeyiz. O ileri nokta tamamen bizim insan gücümüzü kendi toplumumuzla var olan potansiyeldir. Bütün zenginliğimiz orada.

Bunu da bir yandan bilimsel çalışmalara ağırlık vererek bir yandan Ar-Ge'ye, inovasyona ağırlık vererek o kapasitemizi geliştirerek ortaya koyabiliriz. O potansiyeli böyle açığa çıkarabiliriz. Bunu sanayi çarklarından geçirip bir ürün elde etmeden de bir zenginlik elde edemeyiz" dedi. Ergün, sanayi strateji belgesinin önemli bir bölümünü de bu temel üzerine oturttuklarını belirtti.

Türkiye artık rekabetçi konumunu farklı yerlere taşımalı

TÜSİAD Başkanı Ümit Boyner ise burada yaptığı konuşmada Ankara'daki temaslarına Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'ndan başladıklarını belirterek giriş yaptı. Boyner, geçen dönemden devam eden çok önemli bir gündemlerinin olduğunu dile getirerek, "Bilim ve teknolojinin sanayi ile bir araya gelmesi bu bakanlığın önümüzdeki dönemde sanayi stratejisine bu şeklinde yaklaşıyor olmasından mutluyuz. Türkiye artık rekabetçi konumunu çok farklı bir yere taşımak zorunda. Dünyadaki konjonktürel dalgalanmalarda Türkiye'nin sürdürülebilir büyümeye yurt içinde daha güzel katma değer yaratan bir büyüme çok önemli. Burada da sanayi politikalarının sanayi stratejisinin katkısı da önemli" dedi.

Strateji belgesinin tüm paydaşlar tarafından desteklenmesi gerektiğini vurgulayan Boyner, "İş dünyası olarak eylem planlarında ve uygulamada destek olmak niyetindeyiz. Türkiye'nin yeni dönemde sürdürülebilir büyümenin kendine koyduğu dünyanın 10'uncu büyük ekonomisi olma hedefinde bu stratejinin doğru uygulanmasının çok önemli olduğunu düşünüyoruz.

Yurt içinde katma değer yaratan bir büyümeden bahsettim burada 3 konu çok ciddi şekilde öne çıkıyor aslında belki yeni bir teşvik programı Türkiye uygulamaya başlarsa, ki başlayacak inovasyon kapasitesi ve teknolojiye yapılan yatırımlar kalkınma farklılıklarının da alt yapı yatırımları ve beşeri sermaye yatırımlarla desteklenmesi çok önemli diye düşünüyoruz. Bu desteklerinde sanayi sektörlerini de yatay kesit olarak etkilemesi gerektiğini düşünüyoruz" ifadelerini kullandı.

Siyasi partilere çok ciddi bir görev düşüyor

Daha sonra gazetecilerin sorularını yanıtlayan Boyner yeni Anayasa ile ilgili bir soruya şöyle yanıt verdi:

"Seçimden sonra ortaya çıkan tabloda meclisteki temsilin yüzde 95'e ulaştığını gördüğümüzde baya ümitlendik. Yeni Anayasa yapmak sürecinde meclisin bir irade koyabileceğine inancımız tamdı. Türkiye maalesef tatsız gelişmeler yaşıyor. Biz Türkiye için çözüm yerinin TBMM olduğuna inanıyoruz. Şu andaki meclisteki ve meclis dışındaki tüm siyasi partilerinde bu irade ile hareket etmesini ümit ediyoruz. Yeni Anayasada ancak bu şekilde olabilir. Özellikle birleştirici kapsayıcı ve katılımcı olması. Bunu bütün partiler beyan ettiler o nedenle de siyasi partilere çok ciddi bir görev düşüyor diye düşünüyorum."

"Bütçe parlamentoya sevk edilmeden OVP ile ilgili çalışmalar tamamlanmış olacak"

Bir gazetecinin yasalar ve OVP ile ilgili yönelttiği bir soruya Bakan Ergün, "Yeni dönem parlamento oluştuğu için komisyonlarda olan bir takım yasalar bir prosedürden geçip yeniden gündeme gelmesi gerekiyor. Çalışıyoruz. Bizimde bakanlık olarak bazı yasalarımız olacak. Bir sıraya girecek. İlgili arkadaşlar çalışıyor" dedi.

Bakan Ergün OVP ile ilgili çalışmanın bütçe rakamlarının da ortaya çıkmasıyla daha da anlamlı hale geldiğini belirterek, "Bütçe projeksiyonunun da görülmesi, bunların birlikte hazırlanması açısından önemli. OVP de yine bütçenin TBMM'ye sevk edilmeden bütçe çalışmalarıyla birlikte ahenkli bir şekilde hazırlanmış olacak. Dün yaptığımız EKK'da OVP ile ilgili çalışmaları başlatalım. Bu çalışmaları bütçe ile ilgili bir takvim sıkışıklığına neden olmadan birlikte yürütelim. Aynı takvim içerisinde yürütmüş olalım. Bütçe parlamentoya sevk edilmeden OVP ile ilgili çalışmalarda tamamlanmış olacak" ifadelerini kullandı.

Kıdem tazminatı

Kıdem tazminatıyla ilgili bir soruya Bakan Ergün, "Tek bir konu olarak gündeme gelen bir husus söz konusu değil. Ele alacağımız konular kapsamlı bir şeklide iş dünyası, istihdam ile ilgili. Kuşkusuz kıdem tazminatı konusu da ele alınacaktır. Dün EKK'dan münhasıran böyle bir konuyu ele almış değiliz" dedi.

Boyner ise konuyla ilgili olarak şöyle konuştu:

"Türkiye'de esasen işsizlik rakamlarından daha iyi bir tablo görüyoruz. Türkiye'de katılaşmış yapısallaşmış bir işsizlik var. Bu konuların çok bütünlük olarak ele alınması gerektiğini düşünüyoruz. Kıdem tazminatı konusu da burada düzenlemelerden bir tanesi. İki tane çok önemli konu var bizim için bir tanesi kazanılmış hakların mutlaka korunması ve ileriye dönük korunması çok önemli. Bunlardan geri adım atılmaz diye düşünüyorum. Ücret dışı bir takım maliyetlerde yeniden düzenleme olabilir. Ama burada önemli olan istihdamı arttıracak düzenlemelere gitmektir."

Bir rakı grubuna daha zam geldi ABD Gizli Servis Direktörü Kimberly Cheatle istifa etti Muğla'da bir evde çıkan yangın ormana sıçradı TFF duyurdu: Yeni MHK başkanı belli oldu Prof. Dr. Hasan Sözbilir yeni fay hattı tespit edildiğini açıkladı