Bütçe Ocak ayında 1,7 milyar lira fazla verdi

Maliye Bakanı Şimşek, Ocak ayında bütçe fazlasının yüzde 73,1 oranında artarak 1,7 milyar liraya çıktığını açıkladı. FDF ise 7,1 milyar lira.

Abone ol

ANKARA - Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Ocak ayında bütçe fazlasının yüzde 73,1 oranında artarak 1,7 milyar liraya çıktığını, dolayısıyla bütçe performansının çok ciddi şekilde devam ettiğini söyledi.

Bakan Şimşek, faiz dışı fazlanın önemli bir gösterge olduğunun altını çizerek, 2011 ocak ayında yaklaşık 4,8 milyar lira olan faiz dışı fazlanın, bu yılın ocak ayında 7,1 milyar liraya çıktığını söyledi.

Şimşek, bunun bütçe performansının ne kadar güçlü devam ettiğinin bir göstergesi olduğunu söyledi.

Faiz dışı fazlanın geçen yılın aynı ayına göre yüzde 48,3 arttığını, bütçe gelirlerinin de bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 19,5 arttığını ve 28,1 milyar lira olduğunu kaydeden Şimşek, bütçe giderlerinin ise yüzde 17,1 oranında artarak, 26,3 milyar liraya çıktığını belirtti.

Vergi geliri 23,5 milyar lira

Bakan Şimşek, 2012 yılı ocak ayında vergi gelirlerinin, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 18,7 arttığını ve 23,5 milyar lira olduğunu bildirdi.

Faiz hariç bütçe giderlerinin ise yüzde 12,1 oranında artarak, 21 milyar lira olarak gerçekleştiğini belirten Şimşek, şöyle devam etti:

"Faiz hariç bütçe giderlerine baktığınız zaman, esas itibariyle, Maliye Bakanlığının çok da kontrolünde olmayan, personel gibi, sosyal güvenlik gibi giderlerin nispeten hızlı arttığını göreceksiniz. Ama bizim idaremiz, kontrolümüzde olan harcamalarda kontrollü gitmeye devam ediyoruz.

Bu performans, ümit ediyorum ki yılın tamamında güçlü kalır ve hedeflerimizi tuttururuz."

1.2 milyon ev sahibine vergi mektubu

Şimşek, Önceden Hazırlanmış Kira Beyanname Sistemi çerçevesinde, 1 milyon 200 bin mükellefe mektup gönderilmeye başlandığını bildirdi.

Bakan Şimşek, Önceden Hazırlanmış Kira Beyanname Sistemi dolayısıyla düzenlediği basın toplantısında, amaçlarının vatandaşların kira beyannamesi verirken işini kolaylaştırmak, beyanname verme maliyetini en aza indirmek, elektronik ortamda beyannameleri alabilmek, vergi tabana yayılması olduğunu söyledi.

(AA)

Mevduat faizleri güncellendi! İşte 1 milyon TL'nin getirisi Prof. Dr. Naci Görür 5 yeri işaret etti: 'Büyük deprem olabilir' Erdoğan: Muhalefetin normalleşmesi adına kayda değer buluyorum İBB duyurdu: Eyüpsultan-Bayrampaşa Tramvay Hattı'nın yapımı başlıyor 'Sosis Partisi: Gıdatopya' animasyonuna inceleme