Bütçe fazlası başarı ama sıkı mali politikalara devam

Maliye Bakanı Şimşek, 28 yıl sonra 8 ayın 6 ayında bütçe fazlası verilmesini bir başarı hikayesi olarak değerlendirirken, sıkı mali politikalara da devam mesajı verdi.

Abone ol

ANKARA - Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, bütçenin ilk 8 ayda 6'ncı kez fazla verdiğini bildirirken, "Böylece 28 yıl aradan sonra bütçe, ilk 8 ayın 6'sında fazla vermiştir" dedi.

Bakan Şimşek, dünyada yaşanan sarsıntılar, özellikle Euro Bölgesi'ndeki belirsizliklere rağmen, bütçedeki bu gerçekleşmenin bir başarı hikayesi olduğunu söyledi.

Maliye Bakanı Şimşek, bütçe uygulama sonuçlarına ilişkin yaptığı değerlendirmede, 2010 yılı Ocak-Ağustos döneminde 14,4 milyar TL açık veren bütçenin, 2011 yılı Ocak-Ağustos döneminde 2,1 milyar TL fazla verdiğini kaydetti.

Faiz dışı fazlanın ise geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 62 oranında artarak 33,8 milyar TL olarak gerçekleştiğine işaret eden Şimşek, "Bu güçlü performansı, bütçe gelirlerimizi arttırarak, kamu harcamalarını da kontrol altına almak sureti ile elde ettik" dedi.

Buna paralel olarak, 2011 yılı Ocak-Ağustos döneminde bütçe gelirlerinin de bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 17,7 oranında artarak 199 milyar TL olduğunu ifade eden Şimşek, bütçe giderlerinin ise sadece yüzde 7,4 oranında artarak 196,9 milyar TL olarak gerçekleştiğini belirtti.

Kamu harcamaları vergiler ile karşılandı

Öte yandan Şimşek, kamu sektöründe faiz dışı fazla verilmek suretiyle kamu borç stokunun milli gelire oranı azaltılmaya devam edileceğini vurguladı.

Bu yılın Ocak-Ağustos döneminde faiz dışı bütçe fazlasının geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 62 oranında artarak 33,8 milyar TL olduğunu belirten Şimşek, böylece yılın ilk 8 ayında yıl sonu faiz dışı fazla hedefinin yaklaşık 2,4 katı kadar faiz dışı fazla elde edildiğini bildirdi.

Kamu harcamalarının finansmanının vergi gelirleri ile sağlandığına dikkati çeken Şimşek, 2010 yılı Ocak-Ağustos döneminde yüzde 93,7 olan vergi gelirlerinin faiz hariç bütçe giderlerini karşılama oranının 2011 yılı Ocak-Ağustos döneminde yüzde 102,6 olduğunu kaydetti.

Maliye Bakanı Şimşek, "Yani faiz hariç bütçe giderlerimiz tamamen vergi gelirleri ile finanse edilmiştir" dedi.

Sıkı mali politikalara devam

Dünyada yaşanan ekonomik sarsıntıların özellikle Avro bölgesindeki belirsizliklere rağmen 2011 yılının ilk 8 aylık döneminde bütçenin 6 defa fazla verdiğini belirten Şimşek, böylece 28 yıl aradan sonra bütçenin yılın ilk 8 ayının 6'sında fazla verdiğini söyledi.

Şimşek, bütçenin en son 1983 yılında ilk 8 ayda 6 defa fazla verdiğini hatırlattı ve dünyada yaşanan gelişmeler dikkate alındığında bunun önemli bir başarı olduğunu söyledi.

Son dönemde gelen verilerin ekonominin yavaşlamaya başladığını gösterdiğini belirten Şimşek, dolayısıyla vergi gelir tahsilatının artış hızının yılın ilk 8 aylık dönemine göre muhtemelen yavaşlayacağını söyledi.

Bakan Şimşek, ancak Ağustos sonu itibariyle 2011 yıl sonu bütçe hedeflerine rahatlıkla ulaşılacağı hatta bütçe açığının, 2011 yıl sonu için öngörülen bütçe açığı hedefinin altında kalacağını öngördüklerini bildirdi.

2012 yılı bütçe hazırlıklarının devam ettiği bu dönemde küresel ekonomide meydana gelen gelişmeleri çok yakından izlediklerini vurgulayan Şimşek, şöyle konuştu:

"Dış şokların Türkiye ekonomisine olası etkilerini asgari düzeyde tutacak şekilde sıkı maliye politikaları izlemeye devam edeceğiz. Bunun için gerekli olan tedbirleri almaktan kaçınmayacağız".

"Cari açık 70-75 milyar dolar olur"

Şimşek, Türkiye'nin bu yıl cari açığının da 70-75 milyar dolar civarında olmasını beklediklerini belirtti.

Avrupa'da borç krizinin daha da derinleşmesi ve gelişmekte olan ülkelerin finansman sağlamada zorlukla karşılaşması gibi olumsuzluklara Türkiye olarak hazırlıklı olduklarını, gerekli tedbirleri aldıklarını ifade eden Şimşek, mali yapıyı nasıl daha da güçlendireceklerine baktıklarını vurguladı.

Türkiye'de yapısal reformlar yaptıklarını, yapmaya devam ettiklerini ve edeceklerini dile getiren Şimşek, bu konuda hala gidilmesi gereken yol olduğunu söyledi.

Rekabet ortamını geliştirmek amacıyla da ciddi çalışmalar yaptıklarına değinen Şimşek, Türkiye'nin yatırımcılar için iyi fırsatlar sunduğunu vurguladı.

Konuşmasında, cari açığa da dikkati çeken Şimşek, açığın bu seviyede sürdürülebilir olmadığını belirterek, "Bu yıl cari açığımız 70-75 milyar dolar civarında olur" dedi.

Bakan Şimşek, iç talebin yılın ilk yarısında çok güçlü olduğunu, ancak son dönemdeki verilerin ciddi bir yavaşlama olduğunu gösterdiğini kaydederek, bu çerçevede bakıldığında gerek kurdaki düzeltme, gerek iç talepteki yavaşlama, gerekse muhtemelen petrol fiyatlarında Libya'nın tekrar üretime başlamasıyla birlikte görülecek düşüşle beraber Türkiye'nin cari açığının daralmaya başlayacağını düşündüklerini vurguladı.

Cari açığın aslında geçmişe ait bir sorun olmadığının altını çizen Şimşek, orta ve uzun vadede cari açığın çok daha kalıcı bir şekilde idare edilebilir, yönetilebilir bir noktaya çekilmesi için yapısal reformların büyük önem taşıdığını söyledi.

>> Temmuzda 3.5 milyar 'açık' ağustosta 2.8 milyar 'fazla'

Yeraltı sularındaki azalma, kârı yüzde 10 düşürecek “Ülkenin birinci sorunu ekonomi değil Güneydoğu” Mersin'de yan yatan geminin mürettebatı kurtarıldı Borsa günü düşüşle tamamladı 'Ateşkes' derken İsrail yine Beyrut'u vurdu