Bütçe açıklarını sıfırlamak istiyoruz

Şimşek, genel devlet açığını yüzde 2'ler seviyesine kadar düşürmeyi hedeflerini belirtti.

Abone ol

İSTANBUL - Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, bütçe açıklarını birkaç yılda sıfırlamak istediklerini, genel devlet açığını yüzde 2'lere kadar düşürmeyi hedeflerini belirterek, "İnanıyorum ki, onun çok altında bir açıkla, biz bu yılı tamamlayacağız" dedi.

Değişim Liderleri Zirvesi' kapsamında düzenlenen, "Küresel Ekonominin Geleceği" başlıklı oturumda konuşan Şimşek, petrol fiyatlarının getirdiği sonuçlar üzerinde durdu. Dünya ekonomisindeki yavaşlamanın petrol fiyatlarındaki artışlara denk geldiğini, petrol fiyatlarındaki artışın harcanabilir geliri azaltarak, petrol ihraç eden ülkelere gelir transferi sağladığını belirten Şimşek, böylece yüksek petrol fiyatlarının büyümeyi olumsuz etkileyerek, manşet enflasyonu yukarı doğru çekebildiğine vurgu yaptı.

Kuzey Afrika'daki siyasi gelişmelerin birkaç ülke ile sınırlı kalabileceği ve halk hareketlerinin Körfez ülkelerine yansımayacağı temel varsayımı üzerinde durulduğundan bahseden Şimşek, bu durumun tersi halinde petrol fiyatlarının çok daha yukarılara çıkabileceğini ve dünya ekonomisi için risk faktörü olacağına dikkat çekti.

Petrol fiyatlarının yüksek seyri ile fatura, yüksek noktalara varabilir

Türkiye açısından petrol fiyatlarını son derce olumsuz olduğunun altını çizen Şimşek, "Çünkü cari açığımızı artırıyor. Ortalama petrol fiyatlarının 70 dolar seviyelerinde olduğu geçen yıl, 37 milyar dolar petrol, doğalgaz ve türevlerini ithal ettik. Petrol fiyatlarının bu seviyelerde seyretmesi halinde bu fatura çok çok daha yüksek noktalara varabilecek" değerlendirmesinde bulundu.

Japonya depremi, nükleer santrallerde soru işareti uyandıracak

Petrol kaynaklarına alternatif gösterilen nükleer santrallerin moda haline geldiğini söyleyen Şimşek, Japonya'da yaşanan depremin, nükleer santraller konusunda mutlaka soru işarete uyandıracağına işaret etti. Japonya'nın depremden etkilenen bölümünün dünya ekonomisinin yüzde 0.7'sini oluşturduğunu, ancak nükleer santrallerdeki problemler ve yansımaları dikkate alındığında, bu durumun risk olarak ortaya çıktığını söylen Şimşek, "Bu son gelişme mutlaka soru işareti mutlaka uyandıracaktır. Özellikle doğalgaza olan talebi şimdiden çok ciddi oranda artırabilecektir" yorumunu yaptı.

Türkiye'nin tek sorununun enerjide dışa bağımlılık olmadığını vurgulayan Şimşek, geçmiş yıllarda yapılan hatalar nedeni ile 9.5 milyon kişiyi bulan ve ortalama yaşı 45 olan emekli ordusu olduğunu, bunu değiştirmek için çaba gösterdiklerini, ayrıca özellikle üretimde, hizmetlerde bilgi yoğun ürünlere geçmek için Ar-Ge konusuna önem verdiklerini kaydetti.

Genel devlet açığını yüzde 2'lere kadar düşürmeyi hedefledik

Enerjide dışa bağımlığı azaltmak için Türkiye'nin suyunu, rüzgarını, güneşini enerjiye dönüştürmek adına yoğun çaba içinde olduklarını söyleyen Şimşek, bu sayede mümkün olduğunca rekabetin gücünü artırmak için çalıştıklarını kaydetti. Bu konuda mesafe alınmaya başladığını ifade eden Şimşek, "Mesafe alamadığımız konular var. İşgücü piyasalarının esnekleştirilmesi gibi" dedi.

Önümüzdeki birkaç yılda, Türkiye'nin brüt kamu borç stokunun milli gelire oran olarak yüzde 30'lara düşürmeyi düşündüklerini açıklayan Şimşek, şöyle devam etti:

"Türkiye'nin bütçe açıklarını da önümüzdeki birkaç yıl içinde sıfırlamak istiyoruz. Bu yıl genel devlet açığını yüzde 2'lere kadar düşürmeyi hedefledik. İnanıyorum ki, onun çok altında bir açıkla biz bu yılı tamamlamış olacağız."

Şimşek, dünya ekonomisinde bu yıl yüzde 4 - 4.5 civarında bir büyüme öngörüldüğünü de sözlerine ekledi .

Meclis'te kavga: Vekiller birbirine girdi CrowdStrike, küresel yazılım sorununa neden olan hatayı açıkladı Prof. Dr. Naci Görür 5 yeri işaret etti: 'Büyük deprem olabilir' Borsa günü düşüşle tamamladı Bombalı saldırı faili Rus terörist Bodrum'da yakalandı