Bursa’nın devleri kârlarını %39 artırdı

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası’nın kentteki en büyük 250 şirketi belirlediği araştırma, mali risklerini iyi yöneten Bursalı firmaların karlılıklarını %39 artırdığını ortaya koydu

Abone ol

ESRA ÖZARFAT / BURSA

Bursa’daki ‘İlk 250 Büyük Firma’nın dönem karları bir önceki yıla göre yüzde 39 yükseldi. Kar eden firma sayısı 212’den 220’ye çıkarken firmaların toplam karları 3.8 milyar liraya ulaştı. BTSO Başkanı İbrahim Burkay, sektörel çeşitlilik, yeni yatırımların çekilmesi ve siyasi istikrar vurgusu yaptı.

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) tarafından 2014 yılı içinde yaptıkları net iç ve dış satış (ciro) tutarları esas alınarak yapılan “Bursa’nın İlk 250 Büyük Firma Araştırması”nda, kentin en büyük sanayi şirketi 8 milyar 778 milyon 164 bin lira ciro ile Oyak Renault oldu. Sıralamada ikinci sırada 7 milyar 660 milyon 768 bin lira ciro ile Tofaş Türk Otomobil Fabrikaları yer aldı. İlk 5’in geçen yılla aynı kaldığı listede üçüncü 3 milyar 348 milyon 803 bin lirayla Bosch, 2 milyar 141 milyon 162 bin liralık ciroyla Borçelik dördüncü sırada yer aldı. Bir önceki dönem 1 milyar 625 milyon 880 bin lira olan cirosunu 1 milyar 833 milyon 943 bine yükselten Sütaş ise beşinciliğini korudu. Listede altıncı sırada Bursa Eczacılar Üretim Kooperatifi 1 milyar 43 milyon 544 bin liralık ciroyla yer alırken, Türk Prysmian Kablo geçen yıla göre bir sıra yükselerek 831 milyon 693 bin lira ciroyla yedinci sırada yer aldı. Geçen yılın onuncusu Özdilek AVM ve Tekstil AŞ de cirosunu artırarak 774 milyon 154 bin lira ciroyla sekizinci sıraya yükseldi. Geçen yıl 17. sırada yer alan Asil Çelik de hızlı bir yükseliş yaparak ilk 10’a girmeyi başardı. Asil Çelik’in cirosu 761 milyon 763 bin lira olarak şekillendi. Componenta Dökümcülük de geçen yıla göre iki sıra yükselerek 750 milyon 308 bin liralık ciroyla ilk 10 arasında yer aldı. Geçen yıl ilk 10’da yer alan Karsan 49’uncu sıraya gerilerken, Korteks firması da 11’inci sırada yer aldı.

Kâr eden firma sayısı 212’den 220’ye çıktı

Burkay, araştırmanın açıklandığı basın toplantısında şunları söyledi: “Kar eden firma sayımız 212’den 220’ye çıkarken firmaların toplam karları 3.8 milyar liraya ulaştı. En yüksek ciro ve kar artışı kimya sektöründe yaşanırken, en yüksek karlılık turizm sektöründe gerçekleşti. 2014 yılında oluşan mali koşullar ile döviz kurlarındaki artışın yanı sıra finansman maliyetlerindeki gerileme, firmalarımızın kar performanslarına olumlu yönde yansıdı. Mali risklerini önceki yıllara göre çok daha iyi yöneten firmalarımızın, özellikle kambiyo gelirlerinin de artmasıyla dönem karları 2013 yılına göre yüzde 39 yükselmiştir. Bursa’nın en büyük 250 firması, katma değerde 2013 yılına göre yüzde 15’e yakın bir artış kaydetmiştir.

Bursa, endüstriyel markalaşmada öne çıkıyor

Burkay, yüzde 36’lık katma değerle liderliği alan otomotiv sektöründe yaşanan risklerin, sektör çeşitliliğiyle sanayi dönüşümünün sağlanmasının önemini ortaya koyduğunu söyledi. 250 büyük firma listesine ilk kez giren 38 yeni firmanın 10’unu tekstil firmaları oluşturdu. İbrahim Burkay geçen yıl yüzde 40 Euro Bölgesi’ne, yüzde 60 dolar bölgesine ihracat yapan tekstil sektörünün son dönemde yaşanan gelişmelerden pozitif etkilendiğini dile getirdi. Markalaşma konusunda da değinen Burkay, Bursa’nın özellikle tekstil ve otomotiv sektörlerinde dünyanın önemli markalarına tedarik sağlayan endüstriyel markalara sahip olduğunun altını çizdi. 

Burkay, Türkiye’nin 2023 hedefl eri doğrultusunda planlanan 10 markanın 2’sinin Bursa’dan çıkmasını arzu ettiklerini ifade etti.

“Büyümeyi sürdürebilmek için güçlü bir iktidara ihtiyaç var”

Seçim sonuçlarını ve hükümet kurulması aşamasını da değerlendiren İbrahim Burkay, şunları söyledi: “Siyasi istikrar ve ekonomik istikrar siyam ikizi gibidir. Türkiye son 12 yıldır tek parti hükümetiyle bir siyasi istikrar dönemi yaşadı. Bunu da ekonomik gelişmelerle ülke halkına yansıttı. Seçim sonuçları bize gösterdi ki Türk halkı partilere ‘bir masaya oturun, uzlaşın’ çağrısı yaptı. Bizim hedefl erimiz belli. Biz öncelikli olarak Türkiye’nin ekonomik büyümesini sürdürülebilir kılmak istiyoruz. Bunun için de güçlü bir iktidar ihtiyacı var. 

O güçlü iktidar Türkiye’nin geleceğinde çok önemli olan hem çözüm sürecini sürdürebilmeli, hem aynı zamanda yeni anayasayı oluşturabilmeli. Bugün Türkiye’nin ihtiyacı olan eğitimdeki reformu yapabilmeli. Kısa bir zaman içinde bahsedilen hamle ve yapısal reformları hayata geçirebilecek güçlü bir koalisyon hükümetinin kurulmasını arzu ediyoruz.”

Tüketici tüketmiyor, tükeniyor 2 bin 667 projeye 2,2 trilyon lira yatırım A Milli Erkek Basketbol Takımı finale kaldı Erdoğan'dan İstanbul Sözleşmesi açıklaması: Hiçbir anlamı yok Adalet Bakanı Tunç'tan kadına şiddete karşı 'sıfır tolerans' mesajı