Bursalı sanayiciden hükümete anketli mesaj

Abone ol

BURSA'DAN / Ömer Faruk ÇİFTÇİ

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası'nın (BTSO) Nisan ayı olağan meclis toplantısında bir ilk yaşandı. Toplantı sonunda kentin plakasına denk gelen 16 soru meclis üyelerine soruldu. Elektronik ortamda yapılan ve 136 meclis üyesinin katıldığı oylamada sorular ve çıkan yanıtları görünce akıllara TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ile Başbakan Erdoğan arasında yaşanan ve halen de devam eden polemik geldi. Ne demişti Başbakan Erdoğan?: "TOBB üyesi 1 milyon 300 bin işveren birer işçi alsa işsizlik 5 puan aşağı düşer." TOBB'un yanıtı gecikmemiş ve bunun mümkün olmadığı deklare edilmişti.

Bugünlerde TOBB iştiraki teşekküllerin incelemeye alınması da Başbakan ile Hisarcıklıoğlu arasındaki gerilime bağlandı. Anketin bu dönemde yapılması bir tesadüf müdür bilmiyorum ama bana kalırsa TOBB, Başbakan Erdoğan'ın işçi alımı konusundaki baskısına cevabı' il'lerden vermek istiyor. Seçilen sorular ve çıkan yanıtlar bu tezimi güçlendiriyor. "Türkiye'deki işsizliğin sebebi nedir?" şeklindeki soruya sanayici ve işadamlarının yüzde 62'si "İstihdam üzerindeki mali yükler" yanıtını vererek hükümete de gerekli mesajı iletmiş oldu. Ekonomik krizle mücadele politikalarında sanayici ve işadamları vergi yüklerinin azaltılması gerektiğini savundu. Oylamaya katılan sanayici ve işadamlarının yüzde 40'ı, 2010-2011 yılları arasında istihdamını artırmayı planlarken, yüzde 50'si ise mevcut istihdamında bir değişiklik yapmayı düşünmüyor. Sanayici ve işadamlarının yeni istihdam sağlanmasında mesleki eğitime olan ihtiyaçları ise yüzde 82 oranında "İhtiyaç var" olarak belirdi. "Yatırım yapmak isterseniz hangi sektörü tercih edersiniz?" şeklindeki soruya meclis üyelerinin yüzde 30'u enerji sektörü ile gıda-tarım-hayvancılık yanıtını verdi. Sanayici ve işadamlarının yüzde 46'sı iç pazar ile ihracat pazarlarında kısmen toparlanma belirtileri görüldüğünü ifade ederken, yüzde 30'luk kısım ise ihracat pazarlarının daha geç toparlanacağı görüşünde birleşti.

Meclis üyelerinin yüzde 57'si 2010-2011 yılında ekonominin iyiye gideceğini,  düşünürken, yüzde 28'i ise aynı kalacağı görüşünde. Sanayici ve işadamlarının yüzde 36'sı ise kriz döneminde işçi sayısını azaltarak maliyet kısıtlamasına gitti. Anket, işletmelerin yüzde 78'inin Bursa Tasarım ve Teknoloji Geliştirme Vakfı (BUTGEM) faaliyetlerinden yararlanmadığı, yüzde 20'sinin ise zaman zaman yararlandığı sonucunu ortaya koydu. İşletmelerin yüzde 52'si BTSO'nun eğitimlerinden yararlanmazken, yüzde 40'ı ise zaman zaman yararlandığını belirtti. Bursalı sanayici ve işadamlarının iş hayatındaki en büyük sorunu ise karlılıkların azalması. Öte yandan anket Bursalı firmaların markalaşma adına yaptıkları faaliyetlerin başlangıç düzeyinde olduğunu da ortaya koydu. BTSO'da yapılan ve bu dönemde başka illerde de yapıldığı belirtilen benzer anketi manidar bulduğumu belirtiyor yorumunu da siz değerli okuyuculara bırakıyorum.

Bakan Güler'den Yunan Bakan'a F-35 yanıtı Mavi ekran krizinin maliyeti belli oldu Prof. Dr. Naci Görür 5 yeri işaret etti: 'Büyük deprem olabilir' Reuters: Ali Yeşildağ'ın iadesi onaylandı İYİ Parti'de bir istifa daha...