Bursa'da bir bilişim vadisi var

Abone ol

Bahadır ÖZGÜN / Bursa Genç Sanayici İşadamları ve Yöneticileri Derneği (GESİAD) Yönetim Kurulu Başkanı

Sanayi ve Ticaret Bakanımız Nihat Ergün geçtiğimiz günlerde Bilişim Vadisi Projesi'nin Marmara Bölgesi'nde ve Kocaeli'de kurulacağı haberini verdi. Bu kararın altındaki nedenleri ifade eden Ergün; proje için yer bilgisi verirken, çalışma prensipleri ve hukuki düzenlemelerine değinmedi.

Sanayi ve Ticaret Bakanlığının yürütmüş olduğu bir Bilişim Vadisi Projesi olduğunu ve yapılan etütlerde bu projenin Marmara Bölgesi'nde olması gerektiğinin ortaya çıktığını belirten Bakan Ergün; "Bu proje İstanbul, Kocaeli, Yalova, Bursa, dörtgeninde olması gereken bir projedir. Çünkü bütün altyapılar bu konuya uygun olarak bu bölgede vardır ve bütün fizibilite raporlarında bunu görüyoruz. Bu projede İstanbul en avantajlı noktadaydı. Fakat İstanbul'un bazı sıkıntıları ikinci sırada olan Kocaeli'yi ön plana çıkardı. İnşallah Bilişim Vadisini Kocaeli'de kurmuş olacağız ve Türkiye'nin bilişim devleri ile dünyanın bilişim devlerini bu bölgede buluşturmuş olacağız" demiştir.

Sayın Bakanın açıkladığı Bilişim Vadisi gibi bir projeye Türkiye'nin kesinlikle ihtiyacının olduğu ve bu projenin de Marmara bölgesinde olmasının gerektiği noktasında kendilerine katılmaktayız. Ancak İstanbul sonrasında ikinci sırada düşünülmesi gereken kentin Bursa olması gerektiğinin yanında, hukuki düzenlemeler ve işleyiş metotlarının da çok önemli olduğunu düşünmekteyiz.

Esasen halen Uludağ Üniversitesi bünyesinde kurulu bulunan Bursa Teknoloji Geliştirme Bölgesi (ULUTEK) buna benzer bir çerçevede 2005 yılında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından açılmıştı. 4691 sayılı Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Kanunu ve Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Uygulama Yönetmeliği hükümlerine dayanılarak oluşturulan ULUTEK de otomotiv, tekstil, gıda, yazılım, iletişim, bioteknoloji, mekatronik, ileri malzemeler, nanoteknoloji, enerji, iletişim, kimya, çevre, ziraat ve hayvancılık konularında AR-GE çalışması yapılıp, teknoloji geliştirilmek üzere kurulmuştu. Uludağ Üniversitesi'nin kampüs alanının içinde ilk aşamada yaklaşık 500 bin metrekarelik kısmı ULUTEK için tahsis edilmiştir. Ayrıca ileriki dönemlerde genişletilebilmesi amacıyla yine yaklaşık 500 bin metrekarelik bir alan da ayrılmış bulunuyor.

Ancak bu bölgede gerek kiraların çok yüksek oluşu, gerekse bölgeye ait hukuki avantajların kısıtlı oluşu ULUTEK'in gelişiminin önünde engel oluşturuyor. Oysaki Bursa'da önemli otomotiv ve makine ana ve yan sanayi için teknoloji üreten firmalarının yanı sıra bilişim sektörü firmaları da halen faaliyetlerini sürdürüyorlar. Ancak bu firmaların birçoğu bölgenin avantajlarının yetersizliği nedeni ile ULUTEK'de yer almamakta.Zaten kurulu bir teknoloji bölgesinin yanısıra Bursa'da birçok bilişim-teknoloji firması da   faaliyet gösteriyor. Olayın insan kaynakları, akademik yapılanma, konaklama, tedarik, lojistik ve sosyal boyutları vardır ki; bütün bu konular Bilişim Vadisi Projesi için Kocaeli'den önce ikinci sıraya doğal olarak Bursa'yı getiriyor."Sahip çıkılması gereken Türkiye'nin çok önemli bir projesi" olarak tanımlayıp "Türkiye'nin Bilişim Vadisi Projesi Kocaeli'de gerçekleşecektir" diyen sayın bakanımız ve konu ile ilgili merciler; öncelikle kanun ve yönet-meliklerde yapacakları düzenlemeler ile ULUTEK'teki imkanlara sahip çıkmalı ve aktif kullanımı sağlamalıdır.

Yeraltı sularındaki azalma, kârı yüzde 10 düşürecek “Ülkenin birinci sorunu ekonomi değil Güneydoğu” Mersin'de yan yatan geminin mürettebatı kurtarıldı Borsa günü düşüşle tamamladı 'Ateşkes' derken İsrail yine Beyrut'u vurdu