Bursa sanayiine yeni nesil OSB geliyor

Bursa iş dünyası, içinde lojistik merkez, serbest bölge, teknopark ve uydu kentin olduğu yeni nesil bir OSB için harekete geçti. Kentin sanayi üretiminin % 25’ini bünyesinde toplayacak Batı OSB’de fabrika binaları düşük faiz ve 15 yıllık vadeyle verilecek

Abone ol

ÖMER FARUK ÇİFTÇİ

BURSA - Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, kentin batı tarafına kurulacak organize sanayi bölgesinin Bursa’nın önümüzdeki 40 yılını garanti altına alacak tarihi bir adım olduğunu ifade etti. Projeyi “kurtuluş reçetesi” olarak tanımlayan Burkay, kimsenin herhangi bir rant sağlayamayacağı bir sistemle hareket ettiklerini söyledi. 

Bursa’da ekonomi gazetecileri ile BTSO’nun Altıparmak’daki yeni şubesinde kahvaltıda biraraya gelen Burkay, gelişen kentleşmeyle birlikte sanayi alanlarının şehir merkezinde kaldığına dikkat çekerek, Bursa’da içinde lojistik merkez, serbest bölge, uydu kent, kara ve demiryolu bağlantısının olacağı yeni nesil bir OSB’nin kurulacağını açıkladı. Burkay, Batı OSB için net bir lokasyon bilgisi vermezken, planlanan OSB’nin Bursa’nın 40- 50 yılını garanti altına alacağını, sanayinin kentleşmeye külfet olmaktan çıkacağını vurguladı. 

Bursa’daki sanayi kuruluşlarının yüzde 25’inin sanayi bölgeleri dışında üretim yaptığının altını çizen Burkay, “Dünyada uygulanan metot belli. Lojistik merkezin, serbest bölgenin, teknoparkların, mükemmeliyet merkezlerinin, uydu kentin içinde olduğu, limanlara raylı sistemlerle, otoyola kara yoluyla bağlantısı olan yapıda bir bölge kurmak istiyoruz. 2 yıldır bu projeyi anlatıyoruz. Kabul gördü. Şu anda üzerinde çalışıyoruz. 13 OSB ve 8 ıslah OSB’nin dışında kalan ovadaki sanayilerin tamamını bu yeni bölgede toplayacağız. OSB dışında üretime izin verilmeyecek. Nilüfer Deresi tertemiz akacak ve içerisinde balıklar yaşayacak. Bu tarihi proje Bursa’nın kurtuluş reçetesidir” diye konuştu. 

Batı OSB’nin devreye girme tarihine göre sanayi alanı dışındaki mevcut fabrikaların tahliye tarihlerini de belirlediklerini anlatan Burkay, sanayi ve ekonomi için çevrenin kirletilmesine izin vermeyeceklerini vurguladı. Bölgenin kamulaştırma yoluyla kurulacağını bildiren Burkay, rant iddialarına da sert yanıt verdi. Burkay; “Artık ne eski Türkiye ne de o tarz bir anlayış var. Asla ve asla rantın “r”- si dahi olmayacak. Hepsi kamulaşacak. Biz BTSO olarak diyoruz ki, burada bir Allah’ın kuluna rant sağlanmayacak. Yapılacak toprak analizine göre fiyat çıkacak. Ülkenin ve Bursa’nın menfaatinin dışında buradan kimse menfaat sağlayamayacak” dedi. Kent merkezinde kalan sanayi bölgelerinde arsa fiyatlarının 600 dolardan başladığını söyleyen Burkay,”Bu şartlarda sanayicilik yapmak, yatırıma yönelmek mümkün değil. Batı OSB’de fabrika binalarını da inşa edeceğiz ve sanayiciye düşük faizlerle 15 yıllık vadelerle vereceğiz” diye konuştu. 

Bursa’ya 4 mükemmelliyet merkezi kurulacak 

Kalkınmada itici güç olacak 1. Bölge’nin gelişmiş ülkelerde uygulanan mükemmeliyet merkezleriyle donatılması gerektiğini savunan Burkay, Bursa’da otomotiv, tekstil, kompozit, savunma ve uzay -havacılık alanlarında 4 mükemmeliyet merkezi kurulacağını açıkladı. Üniversite-sanayi işbirliği söyleminin ete kemiğe bürünmesi gerektiğini dile getiren Burkay, “Mükemmeliyet merkezleri ilgili sektörlerdeki bütün teknoloji ve yeniliği üretiyor ve bunu endüstriye paslıyor. Her şirketin Ar-Ge birimi var ancak o birimin kapasitesi firmanın kapasitesiyle sınırlı. Ama mükemmeliyet merkezleri tüm sektörleri kapsayacak şekilde çalışıyor. Yatırım planlayan yabancı teknoloji şirketlerinin ilk sorduğu bölgede hangi üniversitelerin olduğu. Genelde Türkiye’de farklı disiplinlerin birbiriyle ilişkileri yoktur. Ama dünyada böyle değil. Makine sektörü için başlanılan bir proje havacılıkta kullanılır. Havacılıkla başlar raylı sistemlerde kullanılır. Biz de Tekstil Mükemmeliyet Merkezi’yle başladık. 2015 ocak ayında temelini atıyoruz. Merkez bünyesinde İtalya’nın en büyük tasarım akademisi de yer alacak. İkincisi de geleceğin malzemesi olan kompozit için bir mükemmeliyet merkezi kurulması. 3 aydır çalışıyoruz. Olurları aldık. Bu merkezin de temelini 2015’te atacağız. Otomotiv Mükemmeliyet Merkezi de Bursa’da olacak. Onunla ilgili de önümüzdeki günlerde açıklama yapılacak” dedi. Burkay, 2015’te Uludağ Üniversitesi ile kuluçka merkezleri çalışmasına başlayacaklarını ve 3 merkez kuracaklarını da ifade etti. 

Kent orta, yüksek ve ileri teknolojideki yatırımlara açık 

Dünyada son 15 yılda OSB’lerin Çin, Tayvan, Kore, Bangladeş gibi Asya ülkelerinde kurulduğuna işaret eden Burkay, “Çin’de 286 bin dönüm alanda kurulan bir sanayi bölgesinde bir fabrika 1,5 milyon metrekare alana sahip. Bursa orta, yüksek ve ileri teknolojide yatırımlara açık. Başbakanlık Yatırım Ajansı’nda Türkiye’ye getirilmeye çalışılan bu kapsamda 4-5 büyük yatırım var. Bu yatırmlara da Bursa olarak talibiz” dedi. 

Mesleki eğitime yeni model 

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası Eğitim Vakfı’nın (BUTGEM) mesleki eğitim ve kalifiye ara eleman yetiştirilmesi alanında önemli bir açığı kapattığını belirten Burkay, ancak sorunun ortadan kalkmadığını söyledi. BTSO Akademi bünyesinde geliştirdikleri 4 yıllık meslek lisesi öğrencilerinin 4. sınıfta sanayi bölgelerinde yüzde 50 uygulamalı eğitim almasını öngören proje hazırladıklarını aktaran Burkay, Bursa’da 4 büyük merkezde bunu uygulamak istediklerini de sözlerine ekledi.

Bursa, 3.98 dolar ihracat fiyatıyla Almanya’yı yakaladı

Türkiye’nin milli geliri yüksek G7 ülkeleri arasında yerini alması gerektiğine vurgu yapan Burkay, Türkiye’nin zenginleşmesinde motor gücün 1. Bölge olduğunu vurguladı. İhracat odaklı büyümenin hedefl endiği günümüzde katma değerli üretime yönelmek gerektiğini ifade eden Burkay şu değerlendirmeyi yaptı: “İhracatta kilogram fiyatımız 1.68 dolar. Almanya’nın 4 dolar. 4 dolarlık mal orta, yüksek ve ileri teknolojili ürünler de var. Çıkış buradan olacak. 2014 yılında Türkiye’nin toplam 160 milyar dolarlık ihracatı içinde yüksek ve ileri teknoloji ürün ihracatı yüzde 3. Orta ve orta ileri teknolojinin toplam ihracat içindeki oranı yüzde 14. Bunların yüzde 80’ini Bursa yapıyor. Bursa’nın ihracat kilogram rakamı 3.98 dolar. 9 yıl sonraki hedefi bugünden yakaladık. Bursa bu anlamda Türkiye’de birinci. Türkiye’yi 4 dolar seviyesine çıkartmak istiyorsak, Bursa’nın kilogram ihracat rakamını 8 dolara getirmeliyiz. Uzayhavacılık, raylı sistemler gibi katma değerli sektörleri Bursa’ya getirirsek olur. Bunun için öne sürdüğümüz San Francisco modeli bugün bütün politika yapıcılar tarafından benimsendi. Politika yapıcılar Türkiye’de ekonomi ve teşvik politikalarının değişmesi gerektiğini konuşmaya başladı. Şu anda bununla ilgili ciddi çalışmalar yapılıyor. Şubat ayına kalmadan da bunlar açıklanacak.”

Tüketici tüketmiyor, tükeniyor 2 bin 667 projeye 2,2 trilyon lira yatırım A Milli Erkek Basketbol Takımı finale kaldı Erdoğan'dan İstanbul Sözleşmesi açıklaması: Hiçbir anlamı yok Adalet Bakanı Tunç'tan kadına şiddete karşı 'sıfır tolerans' mesajı