Burgaz - Dedeağaç Petrol Boruhattı Projesi'nden vazgeçti

Bulgaristan, Rusya ve Yunanistan'ın da ortak olduğu şirketin feshi isteyecek, teklif kabul edilmediği takdirde tek taraflı olarak projeden çekilecek.

Abone ol

SOFYA - Bulgaristan hükümeti, Burgaz - Dedeağaç petrol boru hattı projesinden çekilme kararı aldı.

Maliye Bakanı Simeon Dyankov, Rusya, Yunanistan ve Bulgaristan'ın ortak olduğu proje ile ilgili anlaşmada mali anlamda üzerine düşen sorumluluğu yerine getiremeyeceğini belirterek, "Bakanlar kurulu toplantısında projenin gerçekleştirilmesinden sorumlu Transbalkan Pipeline Holdingi'ne olan tüm borçların ödenmesi için bütçeden 12.4 milyon leva para ayrılmasına karar verildi" dedi.

Burgaz-Dedeağaç projesi için üç ülke arasında kurulan Transbalkan Pipeline Holdingi'nin yüzde 51 hissesi Rusya'ya geriye kalan yüzde 49'luk hisse ise eşit paylar halinde Bulgaristan ve Yunanistan'a ait bulunuyor.

Bulgaristan hükümetinin aldığı karar ve gerekçeler Transbalkan Pipeline Holdingi'nin 14 Aralıkta yapacağı yönetim kurulu toplantısında diğer taraflara açıklanacak. Toplantıda Bulgaristan ayrıca üç ortaklı şirketin feshedilmesi teklifinde bulunacak. Eğer bu teklif kabul edilmezse Bulgaristan sözleşmede yer alan 12 aylık bir uyarı süresinin ardından tek taraflı olarak projeden çekilecek.

Burgaz halkı ve çok sayıda çevreci örgütün karşı çıktığı boru hattından yıllık yaklaşık 35 milyar ton ham petrol taşınması planlanıyordu.

2024 Nobel Fizik Ödülü yapay zeka çalışmasına gitti! KYK burs ve kredi başvuruları başladı EPDK Başkanı Yılmaz: Siber güvenlik ulusal bir öncelik hali aldı Uraz Kaygılaroğlu tepki çeken fotoğraflarla ilgili sessizliğini bozdu Gıda işletmelerine bu yıl 940 bin 238 denetim gerçekleştirildi