Boyner: Geri dönüş zor olacak

ABD ve Avrupa'daki krizi ve Türkiye'ye etkilerini değerlendiren TÜSİAD Başkanı Boyner, borç krizinin gelecek nesiller için de tehlike arz ettiğine dikkat çekti.

Abone ol

İZMİR - Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Ümit Boyner,  finansal krizle beraber yapısal problemlerin de su yüzüne çıktığını belirterek "Bizden sonraki nesilleri borçlandırarak sarmal içine girmiş dünya. Buradan geri dönüş zor olacak'' dedi.

İzmir Ticaret Borsası (İZTB) tarafından düzenlenen ''120. Yıl Borsa Söyleşileri''ne onur konuğu olarak katılan Boyner, burada yaptığı konuşmada, birçok sorunun yerelmiş gibi algılandığını, birçok sorunun küresel hale geldiğini, çözümün de ''küresel yönetişim''den geçtiğini söyledi.

2008 kriziyle küresel yönetişimin öneminin çok net görüldüğünü dile getiren Boyner, ''Türkiye olarak da son derece küreselleşmiş bir dünyada yaşıyoruz. Herhangi bir olayın bizi etkilememesi çok zor. Dünyanın herhangi bir yerindeki bir olayın bizi etkilememesi imkansız'' diye konuştu.

Boyner, krizin niçin çıktığına ilişkin doğru teşhisler konulmuş durumda olduğunu ama çözümün siyasi irade istediğini, bu yüzden de çözümün kolay kolay gündeme gelemediğini belirterek, ''Sorunlar büyük. ABD'de büyüme ve istihdamda toparlanma var ama buna rağmen ortalama işsizlik süresi 40 haftaya ulaşmış durumda. Böyle bir rakam hiç yaşamamışlar. Bize krizin derinliği konusunda önemli bir veri oluşturuyor. AB'deki gelişmeleri de takip ediyoruz. Yunanistan'ın arkasından hangi ülke borç krizine girecek ve biz bundan ne zarar göreceğiz diye kaygılanıyoruz'' dedi.

Dünya ekonomisinin sert dönemeçlerden geçtiğini, küresel işbirliğinin büyük önem kazandığını, küresel ekonominin parçası haline gelen ülkelerin kendi sorunlarını tek başlarına çözemediklerini ifade eden Boyner, AB'nin Çin'den medet umar duruma geldiğini söyledi.

Geç kalmadık ama çok hızlı adımlar atmak zorundayız

Boyner, dünyada son 10 yıldır iş bölümünde bir değişim yaşandığını, üretimin büyük bölümünün işgücü açısından bolluk içinde olan ülkelere kaydığını, üretimin bu denli kayıyor olmasının sanayileşmiş ülkelerde boşalmış ölü kentler oluşturmaya başladığını, bunun Türkiye için de ciddi bir uyarı niteliği taşıdığını bildirdi.

Türkiye'de geçen dönemde hizmetler sektörüne kayan ciddi bir büyümenin yaşandığını, oysa dünyada imalat sektörü zayıflamış ülkelerin bu krizden çıkmalarının imkanı olmadığını kaydeden Boyner, ''Bu, Türkiye için önemli bir göstergedir. Türkiye çok uzun zamandır imalat sektörüne belki hizmetler kadar değer vermedi ama yavaş yavaş ar-ge'den, yüksek katma değerli üretimden bahsetmeye başladık. Geç kalmadık ama çok hızlı adımlar atmak zorundayız'' diye konuştu.

 Buradan geri dönüş zor olacak

Ümit Boyner, finansal krizle beraber yapısal problemlerin de su yüzüne çıktığını, dünyanın ''bir sarmallar dünyası'' olduğunu, bugün dünyada finansal işlemlerin, mal ve hizmet ticaretinden yapılan gayri safi hasılanın 70 katına ulaştığını belirterek, ''Mal ve hizmet yok, 70 katı finansal işlem mevcut. Demek ki bir faiz sarmalı. Bizden sonraki nesilleri borçlandırarak sarmal içine girmiş dünya. Buradan geri dönüş zor olacak'' görüşünü dile getirdi.

Muğla'da bir evde çıkan yangın ormana sıçradı TFF duyurdu: Yeni MHK başkanı belli oldu Prof. Dr. Hasan Sözbilir yeni fay hattı tespit edildiğini açıkladı İnşaat sektörü 'çözümü' yabancı işçide buldu Coca-Cola beklentilerin üzerinde ciro elde etti