Boyner: Fikri hak sistemine ihtiyacımız var
Ar-Ge yatırımlarına ilişkin teşviklerin arttırılmasının yeterli olmayacağına işaret eden TÜSİAD Başkanı Boyner'e göre, Türkiye'de fikri haklar bilincinin de gelişmesi şart.
Abone olİSTANBUL - Sabancı Üniversitesi öncülüğünde Boğaziçi, Koç, İstanbul Teknik ve Özyeğin Üniversiteleri ile Licensing Executives Society (LES-Teknoloji ve Lisans Yöneticileri Derneği) Türkiye tarafından, araştırmadan ortaya çıkan değerlerin yönetimiyle ekonomik kalkınmayı destekleme amacıyla "Araştırma Temelli Entelektüel Varlıklar (ARTEV) Yönetim Platformu" adı verilen ortak bir girişim başlatıldı.
Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Ümit Boyner,
Platform kapsamındaki dizi seminerlerinin "İşletmelerde Araştırma Temelli Entelektüel Varlık Yönetimi" konulu ilk seminerinde yaptığı konuşmada, fikri haklar ve patent konularına değindi.
Türkiye'de son 15 yılda fikri haklar alanında büyük ilerlemeler kaydedildiğine değinen Boyner, "Fakat sadece ARGE yatırımlarına ilişkin teşviklerin arttırılması yeterli değildir. Buna paralel olarak ülkemizde fikri haklar bilincinin de gelişmesi gerekmektedir. Örneğin ülkemizde 1 milyon dolarlık bir Ar-Ge yatırımından 0,4 tane yerleşik patent başvurusu çıkıyor. Japonya'da bu rakam 2,4. Kore'de ise 3,3..." diye konuştu.
Anayasa Mahkemesi'nin, Temmuz 2009'da aldığı karar ile 556 sayılı Markaların Korunması Hakkında Kanun Hükmünde Kararname'nin bir kısım cezai hükümlerini iptal ettiği ve bu iptal kararının 6 ay sonra yürürlüğe girmesinin uygun görüldüğünü de hatırlatan Boyner, şunları kaydetti:
"Tanınan sürenin dolmasının ardından, yeni bir düzenlemeye gidilmemesi nedeniyle binlerce marka davası düşmüştü. Halihazırda aynı sorun Patent ve Faydalı Modeller ile Endüstriyel Tasarımlar için doğdu ve Anayasa Mahkemesi yeni bir düzenleme yapılması için bu sefer bir yıllık bir süre tanıdı.
6 Haziran 2010 itibariyle bu tanınan süre doldu. Yaklaşık 4 bin dava düştü ve hukuki boşluk halen doldurulmadı. Bir başka değişle, 6 Haziran 2010 tarihinden beri hukuki boşluk devam etmekte, binlerce dava bu boşluktan dolayı düşmektedir.
Bu davaların düşmesi, doğrudan yabancı yatırımları çekmek için ülkelerin kıyasıya rekabet içinde oldukları bir dönemde yatırımcılara olumsuz bir sinyal de göndermektedir. Acil olarak ilgili tüm tarafların katılımı ile oluşturulacak bir fikri hak sistemine ihtiyacımız olduğunu bu vesileyle bir kez daha tekrarlamak istiyorum."