Boyner: Dink kararı şoka soktu
TÜSİAD'ın 42'nci Genel Kurulu'nda konuşan Ümit Boyner, Dink davasında verilen kararın kamuoyunu şoka soktuğunu söyledi.
Abone ol İSTANBUL - Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) 42. Olağan Genel Kurul toplantısı, Çırağan Sarayı'nda başladı.
Konuşmasında Dink kararını değerlendiren TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Ümit Boyner, "Bu toprakların ve toplumun sevdalısı olan vatansever" Hrant Dink'in kurucusu olduğu gazetenin önünde katledildiğini,cinayetin gerisindeki asıl sorumlulara erişmenin mümkün olmadığını, mahkeme kararının duyarlı kamuoyunu şoka soktuğunu söyledi.
Boyner, "Hrant Dink davası bir gazetecinin öldürülmesinden daha büyük anlamlar taşıyan temsili bir olay" dedi. Boyner, siyasi açıdan Türkiye'nin önündeki en önemli hedefin yeni anayasanın bu yıl sonuna kadar hazırlanması olduğunu kaydetti.
Ümit Boyner, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Aradan geçen zaman zarfında örtbas etme çabaları ortaya çıkarılmasına, eldeki delillere ve bulunan bağlantılara rağmen bu cinayetin gerisindeki asıl sorumlulara erişmek mümkün olmadı. İki gün önce açıklanan mahkeme kararları ise duyarlı kamuoyunu şoka soktu, vicdanları sızlattı. Bir yandan bu kararlara doğru ilerlenirken, diğer yandan cinayetin arka plan bağlantılarını bazı görevlilerin cinayetin işlenmesindeki ya da önlenmemesindeki sorumluluklarını ortaya çıkaran bir gazeteci, deşifre ettiğini sandığı yasa dışı örgütlenmenin parçası olduğu iddiasıyla tutuklandı."
Bir gazetecinin öldürülmesinden büyük anlamlar taşıyor
Hrant Dink davasının, bir gazetecinin öldürülmesinden daha büyük anlamlar taşıyan, temsili bir olay olduğunu ifade eden Boyner, bu davanın seyrinin, alınan kararların Dink'in avukatlarının her aşamada gerçeğe ulaşmak için dişleriyle, tırnaklarıyla mücadele etmek zorunda bırakılmasının, davanın adil bir sonuca ulaşmasını sağlamak için getirdikleri taleplerin geri çevrilmesinin neredeyse sistematik denilebilecek özellikler taşıdığını söyledi.
Türkiye'de adalete olan inanç sarsıldı
Boyner, şu görüşleri paylaştı:
"Bu davanın akışında önümüze çıkan şey en somut haliyle Türkiye'de adalete olan inancın sarsılması, hukuk anlayışımızın zaaflarıdır. Dink cinayetine ve onun davasının seyrine dönüp göz ucuyla bakmamış olanlar bile, kamuoyunda dikkat çeken başka birçok davada adalet mekanizmasının işleyişini sorgulamak zorunda kaldılar.
Şikayetler çığ gibi büyüdü
Masumiyet karinesi, delillerin sağlam dayanakları bulunması, tutukluluğun istisnai bir hal sayılması konularında şikayetler çığ gibi büyüdü. Bir zamanlar 'Olur böyle şeyler, kurunun yanında yaş da yanabilir' diye düşünenler ateş ocağa düştüğünde, yargıda usulün önemini daha iyi kavramak zorunda kaldılar. Bu olgular ışığında hukukun üstünlüğü, yargının işleyişi ve adalet duygusunun zedelenmemesi konularında ciddi adımlar atmamız gerektiğine inanıyorum.
En önemli hedef gerçek anlamıyla hukuk devleti olmak
Kıssadan hisse, çok sıradan da gelse hukukun hepimize gerekli olduğudur. Eğer Türkiye kendi büyük iddialarının altında ezilmeyecekse, o zaman önündeki belki de en önemli hedef gerçek anlamıyla bir hukuk devleti olmayı başarmaktır."
Boyner, TÜSİAD'ın 42. Olağan Genel Kurulunun açılışında yaptığı konuşmada, derneğin 40. yılı olan 2011'de gerçekleştirdikleri çalışmalar hakkında bilgi verdi.
Kararların çelik gibi bir iradeyle uygulanması gereken bir dönem
Türkiye'nin ekonomik krizleri atlatma konusunda en derin tecrübelerden birisine sahip olduğunu belirten Boyner, şu sıralarda ekonomide gözlemledikleri uyarı sinyallerinin Başbakan Yardımcısı Babacan ve ekibinin dikkatinden kaçmadığına emin olduklarını belirtti. Boyner, "Biliyoruz ki geçmiş başarılar, krizin yeni bir küresel ekonomi yapılanmasına doğru evrildiği sırada başarının garantisi olamıyor. Önümüzde zorlu, güç kararların verilmesini ve alınan kararların çelik gibi bir iradeyle uygulanmasını gerektiren bir dönem olduğu kanısındayız. Türkiye bugün alacağı kararlarla dünya ekonomisindeki birinci sınıf ekonomilerden birisine sahip olmakla 'orta gelirli ülke' tuzağına düşmek arasında tercihini ortaya koymuş olacaktır" diye konuştu.
Çok uzun süredir Türkiye'nin 'orta halli', 'orta demokrasili' bir ülke konumuna kilitlenmemesi için çalıştıklarını dile getiren Boyner, bu çerçevede beşeri sermayenin niteliği, ürün yelpazesinin Türkiye'yi farklılaştıracak, sıradanlıktan çıkaracak bir düzeye getirilmesi ve bölgesel kalkınma konularının öneminin altını çizdi.
Türkiye, bugünkü eğitim halleriyle orta gelir seviyesini aşamaz
Boyner, beşeri sermayenin niteliği konusunun bazıları açısından "eğitim şart" denerek neredeyse sulandırılan bir hale geldiğini, ancak ortalama 6 yıl okula gidilen bir ülkede yaşadıkları gerçeğinin göz ardı edilemeyeceğini ifade etti.
Eğitimin niteliğinin düşük olduğunu, sorgulamaya ve yaratıcı düşünmeye prim vermeyen yapıya sahip eğitim sisteminden çıkan bireylerin giderek daha fazla inisiyatif, değerlendirme, bilgiye dayalı refleks sahibi olmayı gerektiren iş ve mesleklerle karşılaşacaklarını anlatan Boyner, "Dünyada da gelecek yılların ayrıştırıcı unsuru eğitimin niteliği olacak. Türkiye'nin bugünkü eğitim halleriyle orta gelir seviyesini aşması mümkün değildir" dedi.
Yeni yönetim kurulu ve denetim kurulu üyeleri belirlenecek
Genel Kurulda 2011 Yönetim Kurulu Çalışma Raporu ile 2011 yılı Bilanço ve Gelir-Gider tabloları okunacak, 2012 yılı bütçe tasarısı ve programı görüşülecek.
Denetim kurulu raporunun okunması ve yönetim kurulu ve denetçilerin ayrı ayrı ibra edilmesinin ardından yönetim kurulu ve denetim kurulu asil ve yedek üyeleri seçimi yapılacak.
TÜSİAD Başkanlar Konseyinin görevini 1 yıl daha üstlenmesi konusunda aldığı tavsiye kararını kabul eden Ümit Boyner, Genel Kurula sunmak üzere yeni yönetim kurulu asil ve yedek üye listesini oluşturmuş, 1 yıllık yeni dönem için önerdiği isimleri bir mektup aracılığıyla Genel Kurul öncesinde TÜSİAD üyelerine sunmuştu.
Boyner'in sunduğu yeni Yönetim Kurulu asil ve yedek adayları şu isimlerden oluşuyor:
"Yönetim Kurulu asil üye adayları: Nezih Barut, Cansen Başaran Symes, Tayfun Bayazıt, Nazlı Ümit Boyner, Cenk Çimen, Haluk Dinçer, Erman Ilıcak, Volkan Vural, Muharrem Yılmaz, Meral İnci Zaim.
Yönetim Kurulu yedek üye adayları: Murat Özyeğin, Osman F. Boyner, Metin Akman, Zeynep Silahtaroğlu Baykal, Davut Doğan, Tarkan Kadoğlu, Oya Narin, Memduh Boydak, Nur Ger, Mehmet Bahadır Balkır."