Botanik EXPO 2016'da Antalya'da

Türkiye, 1851 yılında Londra'da başlayan ve 160 yıldır ancak katılımcı düzeyinde kaldığı EXPO'larda ilk defa evsahipliği yapacak. Antalya'da 2016'da düzenlenecek Botanik EXPO'nun ana teması "çocuklar ve çiçekler" olacak.

Abone ol

Önder BARLAS

PARİS - Antalya'yı 2016'da Botanik EXPO'ya evsahipliği yapmaya götüren süreç, İzmir'in 31 Mart 2008'de büyük EXPO'yu kaybetmesiyle başladı. İzmir'den beklenen sonuç alınamayınca,  Antalya'ya, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'den de onay çıktı. Konu, bu işleri çok iyi bilen, Uluslararası Sergi Bürosu (BIE) Başkanvekili ve İzmir EXPO'nun danışmanı Dışişleri görevlisi Necil Nedimoğlu'na açıldı. Nedimoğlu,  Antalya'ya Dünya EXPO'sunun değil, Botanik EXPO'nun daha çok yakışacağını söyleyince bu yolda ilk adım atıldı. Daha sonra bayrağı 3 yıl süreyle Orta Anadolu Süs Bitkileri ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Osman Bağdatlıoğlu devraldı. Bağdatlıoğlu bu süreci, "3 yılda 270 bin kilometre yani dünyayı 7 kez dolaşacak kadar yol yaptık. 26 uluslararası oturumda sunum yaptık. Sonunda bugünlere ulaştık" diye özetliyor.

Ana tema çocuklar ve çiçekler

Antalya'nın ipi göğüslemesi ise ildeki bütün akil adamların ortak akılla hareket etmesinden kaynaklandı. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın koordinasyonunda Antalya Valiliği, Büyükşehir Belediye Başkanlığı, Antalya Süs Bitkileri İhracatçıları Birliği, Antalya Ticaret ve Sanayi Odası, Antalya Ticaret Borsası gibi 35  kurumun elbirliği sonucu Botanik EXPO 2016 bayrağı Türkiye'ye teslim edildi. Uluslar arası Sergi Bürosu'nun dün Paris'te gerçekleştirilen genel oturumunda bayrağı Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker devraldı.

Antalya'dan 250 kişilik bir ekiple Paris'e giden Eker, devir töreninde yaptığı konuşmada, Botanik EXPO 2016 için "çocuklar ve çiçekler" temasını belirlediklerini belirterek, bu organizasyonun dünya barışı için de büyük katkı sağlayacağına inandıklarını söyledi. Eker, bütün ülkeleri Botanik EXPO'da yer almaya davet etti.

8 milyon ziyaretçi bekleniyor

Botanik EXPO, Antalya Aksu Belediyesi sınırları içinde bin 100 hektarlık alanda Nisan-Ekim 2016 tarihleri arasında altı ay süreyle hizmet verecek. Ancak, Botanik EXPO bitse bile bu alan kapanmayacak ve hizmet vermeyi sürdürecek. 5 milyonu yabancı, 3 milyonu yerli turist olmak üzere 6 aylık sürede 8 milyon kişinin Botanik EXPO'yu ziyaret etmesi bekleniyor. Botanik EXPO alanına 75 milyon euro yatırım yapılması, söz konusu 6 aylık ziyaretten de 100 milyon euroluk gelir gelmesi hedefleniyor. Giderler organizyona destek veren kurumların bütçelerinin binde 2'si alınarak sağlanacak. Botanik EXPO'ya ulaşım için Konya-Antalya arasına hızlı tren bağlantısının sağlanması ve Kapadokya ile Antalya arasına otoyol bağlantısı yapılması gibi bir dizi plan da bulunuyor. Kruvaziyer gemiler için yeni bir liman kurulması ve kongre merkezi yapılması da gündemde. 30 bin kişiye iş yaratması beklenen bütün bu işler için 4.5 milyar dolarlık bir yatırım hedefleniyor. Botanik EXPO'nun Isparta ve Burdur ekonomisini de katkı sağlayacağını belirten yetkililer, toplamda Türkiye'nin 4 milyar euro gelir elde edeceğini söylüyor.

Yasa acilen çıkartılacak

Antalya için iktidar ve muhalefet parti milletvekilleri de seferber oldu. Aralarında CHP eski genel başkanı Deniz Baykal ile Devlet eski Bakanı MHP'li Tunca Toskay'ın da bulunduğu 14 Antalya milletvekilinin 10'u Paris'teydi. Ancak Batanik EXPO'nun hayata geçebilmesi için Meclis'in bir "EXPO yasası" çıkarması gerekiyor. İktidar ve muhalefet desteklediği için yasanın çıkmasının önünde bir engel bulunmadığını belirten Bakan Eker, yasanın bütçe görüşmeleri nedeniyle belki bu yıla yetişmeyebileceğini ancak en geç yeni yılın başında yasanın kabul edileceğini söyledi.

Mersin Akdeniz'i aldı İzmir 2020 için sunumda

Paris dün Türkiye için çok hareketli bir gün geçirdi. Paris Büyükelçisi Tahsin Burcuoğlu, hem Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker'i hem de Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'ı ağırladı. Eker Botanik EXPO için, aynı zamanda İzmir Milletvekili olan Binali Yıldırım ise 2020 Dünya EXPO'su için yeniden aday olan İzmir'i desteklemek amacıyla Paris'e geldi. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ise belediyede süren soruşturma nedeniyle acil olarak geri döndü. İzmir EXPO için sunumlar dün öğleden sonra gerçekleştirildi. Bu dönemde gözlerden kaçan bir başka gelişme daha yaşandı. Mersin, 2013 Akdeniz Olimpiyat Oyunları'na evsahipliği yapma hakkı kazandı. Krize giren Yunanistan, bu işi yapamayacağını açıklayınca Mersin, büyük uğraşlardan sonra ipi göğüsleyen taraf oldu.

500 bin çocuk gelecek

Ana tema çocuklar ve çiçekler olduğu için Botanik EXPO'da büyük bir çocuk organizasyonu da gerçekleştirilecek. Orta Anadolu Süs Bitkileri ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Osman Bağdatlıoğlu, "3 Nisan'da Botanik EXPO açılacak. 23 Nisan'da ise dünyadan tam 500 bin çocuk davet edeceğiz. Ve çocuklar orada eğlenecek. Ayrıca Botanik EXPO kapsamında 20 bin uluslar arası toplantı düzenlenecek" diye konuştu.

Nedimoğlu görevden alındı

Botanik EXPO'nun gizli kahramanı olarak görülen Necil Nedimoğlu, dün Dışişleri Bakanlığı'nı temsilen son kez Paris'teydi. Antalya'nın bayrağı devralmasından sonra İzmir için de görüşmelere katılan Nedimoğlu, Dışişleri Bakanlığı tarafından görevden alındı. Yerine emekli büyükelçi Murat Ersavcı getirildi. Nedimoğlu ise Antalya Botanik EXPO için danışmanlık yapmaya devam edecek.

Tüketici koruma kanun teklifi Komisyonda Bir rakı grubuna daha zam geldi ABD Gizli Servis Direktörü Kimberly Cheatle istifa etti Muğla'da bir evde çıkan yangın ormana sıçradı İnşaat sektörü 'çözümü' yabancı işçide buldu