Borsanın düşüşü, ikinci yarıda durdu

ABD tarım dışı istihdam verilerinin beklentilerden olumlu gelmesi, piyasadaki hızlı düşüşü durdurdu

Abone ol

İSTANBUL - İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB), ilk seansta yaşanan hızlı düşüş hareketinin ardından ikinci seansta ABD tarım dışı istihdam verilerinin etkisiyle bir miktar toparlandı.

İlk seansta satışlarla 52000 bölgesine yöneldikten sonra tutunma çabasında başarılı olamayan İMKB 100 Endeksi, 51000 bölgesine yöneldi. İkinci seansta 51089 puana kadar gevşeyen ve 51000 bölgesinin üzerinde sıkışık seyir izleyerek ABD verilerini bekleyen Ulusal 100 Endeksi, olumlu algılanan ABD datalarının ardından yurtdışı piyasalarla birlikte 51900 seviyelerine kadar çıktı.

ABD'de açıklanan tarım dışı istihdam verisi ile işsizlik oranının beklentilerden oldukça iyi gelmesi yurtdışı piyasalar ile birlikte yurtiçinde de toparlanmaya yol açtı.

İMKB 100 Endeksi günü yüzde 3.76 veya 2008.99 puan düşüşle 51454.89 puan seviyesinden tamamladı. İşlem hacmi birinci seans 1.675.094.836 TL, ikinci seansta 2.006.174.070 TL olurken, toplam işlem hacmi 3.681.268.905 TL olarak gerçekleşti.

Dün ABD borsaları hayal kırıklığı yaratan kar rakamları, işsizlik sigortası başvurularındaki beklenmedik artış, Yunanistan, İspanya ve Portekiz'in bütçe açıklarını frenlemekte zorlandıklarına yönelik büyüyen endişelerin etkisiyle gelen sert satışlarla Nisan ayından bu yana görülen en büyük düşüş yaşandı.

Bu sabah Asya borsaları yaklaşık son 5 ayın en düşük seviyesine gerilerken, vadeli ABD endeksleri ile Avrupa bölgesindeki olumsuz görünümün de etkisiyle İMKB'de satıcılı seyir izlendi.

Bugün ayrıca ABD Hazine Bakanı Tim Geithner'in G-7 toplantısında yapacağı konuşma ve TSİ 22:00'de açıklanacak ABD tüketici kredileri datası bekleniyor. Dow Jones Endeksi'nin 10000 seviyesinin üzerine çıkıp çıkmayacağı izleniyor.

Piyasa yurtiçinde ise IMF ile ilgili açıklamalar takip etmeyi sürdürüyor.

Döviz piyasası

Hareketli bir gün geçiren serbest döviz piyasasında ise euro 2.0760 TL'den işlem görüyor. Gün içinde 1.5220 TL'ye kadar çıkan ABD Doları 1.5180 seviyesinde dengelendi.

***

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.  Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

ABD'de Ethereum ETF'ler işlem görmeye başladı Bir rakı grubuna daha zam geldi ABD Gizli Servis Direktörü Kimberly Cheatle istifa etti Muğla'da bir evde çıkan yangın ormana sıçradı TFF duyurdu: Yeni MHK başkanı belli oldu