Borsada satış baskısı devam ediyor

İMKB ilk seansı 981 puan düşüşle 53.631 puandan kapattı.

Abone ol

İSTANBUL - İMKB'de ilk seans yurtdışı satış baskısıyla 981 puan düşüş ve yüzde 1.80 değer kayıpla 53.631 puandan kapandı.

Piyasalarda Macaristan'ın Yunanistan ile benzer bir duruma düşebileceği ve Avrupa'da yaşanan borç krizi sonrası bankaların büyük zararlar yazabileceğine yönelik söylentiler nedeniyle düşüşler devam etti. Macaristan Ekonomi Bakanı Gyorgy Matolcsy, Macaristan'ın bu yıl Uluslararası Para Fonu (IMF) ve AB ile yaptığı anlaşmadaki bütçe hedefini tutturmak için gayri safi yurtiçi hasılasını (GSYH) yüzde 1-1,5'i oranında tasarruf yapmaya ihtiyacı olacağını söyledi.

Avrupa borsalarında yaşanan kayıpların etkisi İMKB'de gün ortasına doğru da devam etti. İlk seansta en yüksek 53.975 puanı gören endeks, satışlarla da 53.205 puana kadar geriledi. Seans 53.631 puandan kapanırken, 644 milyon lira işlem hacmi kaydedildi.

Bu hafta yurtiçinde Salı günü sanayi üretimi ve cuma günü ödemeler dengesi verileri, ABD’den FED ekonomik görünüm raporu ve perakende satış verileri ile Brezilya, Avrupa ve İngiltere Merkez Bankaları toplantıları izlenecek.

Euro tarihi seviyelerde

Macaristan'ın da, Yunanistan benzeri bir krize yakalanabileceği kaygıları euroda düşüşün devam etmesine neden oluyor. Euro, ABD Doları karşısında 2006 Mart ayından bu yana ilk kez 1.19 seviyesinin altına indi ve 1.1873 seviyesini gördü.  Uzmanlar,  euronun 1,18'de destek görüp, 1,15 dolara kadar gerileyebileceğini belirtiyorlar. Euro/Dolar şu sıra 1.1985 seviyesinde yer alıyor. Yurtiçinde ise dolar haftaya yükselişle başladı ve kotasyonlar 1.60’ın üzerine çıktı. Şu sıra Dolar/TL'de en iyi alış/satış 1.6000/1.6030 düzeyinde. Kapalıçarşıda Dolar 1.6010 TL'den, Euro 1.9150 TL'den el değiştiriyor.

Faiz cephesinde ise alternatif piyasalara göre daha sakin görünüm etkili. 25 Ocak 2012 vadeli kıymette bileşik faiz yüzde 8.88 düzeyinde yer alıyor.

***

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

ABD'de Ethereum ETF'ler işlem görmeye başladı Bir rakı grubuna daha zam geldi ABD Gizli Servis Direktörü Kimberly Cheatle istifa etti Muğla'da bir evde çıkan yangın ormana sıçradı TFF duyurdu: Yeni MHK başkanı belli oldu