Boğaz'da tekne faciası

İstanbul Boğazı’nda kaçakları taşıdıkları ileri sürülen 43 kişinin bulunduğu tekne alabora oldu. Şu ana kadar 6 kişi kurtarıldı, 24 kişinin cesedine ulaşıldı...

Abone ol

ANKARA - Türkiye güne tekne faciasıyla uyandı. İstanbul Boğazı'nda içinde 43 kişinin bulunduğu tekne alabora oldu. Kazada şu ana kadar 6 kişi kurtarıldı, 24 kişinin cesedine ulaşıldı.

Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü yetkililerinden alınan bilgiye göre, sabaha karşı Riva açıklarında bir teknenin battığı yönünde ihbar geldi. İhbar üzerine bölgeye giden ekipler, herhangi bir bulguya rastlamadı. Bir süre sonra İstanbul Boğazı kuzey çıkışı 2,5-3 milde bir teknenin battığı ve denizde kurtarılmayı bekleyen kişilerin olduğu bilgisi üzerine ekipler yeniden botlarla söz konusu bölgeye intikal etti.

Sahil Güvenlik Komutanlığı: Arama çalışmaları sürüyor

Sahil Güvenlik Komutanlığı'nın son açıklamasında, "İstanbul Boğazı çıkışı 3 mil kuzeyinde içerisinde bir grup göçmenin bulunduğu bir teknenin batması nedeniyle, 1 Arama Kurtarma Gemisi, 8 Sahil Güvenlik Botu, 1 Sahil Güvenlik Helikopteri ve 1 Sahil Güvenlik Uçağı tarafından başlatılan arama kurtarma faaliyetinde, 6 kişi sağ olarak kurtarılmış, 24 şahsın cansız bedeni denizden alınmıştır. Arama faaliyetlerine halen devam edilmektedir" denildi.

43 kişi vardı

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, Emenek'te gazetecilere yaptığı açıklamada, Rumeli Feneri'nin 3-4 mil açığında Karadeniz sularında yan yatan tekneyle ilgili kesin yolcu sayısının henüz tespit edilemediğini, sağ kurtulanların ifadelerine göre teknede 43 kişinin bulunduğunun tahmin edildiğini kaydetti.

43 kişiden 3'ünün mürettebat, kalanların ise çoğunun Afgan uyruklu olduğunun tahmin edildiğini belirten Elvan, "Kalan 40 kişiden 9'unda Afgan pasaportu tespit edildi. Kalan kişilerin de Afgan uyruklu olduğu tahmin ediliyor. 20 kişi şu an itibarıyla hayatını kaybetmiş durumda, 6 kişi sağ kurtulmuştur. Geri kalan kişilerin arama kurtarma çalışmaları devam ediyor" dedi. 

Teknede Afganistan pasaportu taşıyan 9 kişinin tespit edildiğini, diğer kaçak göçmenlerin de Afgan uyruklu olduğunun tahmin edildiğini aktaran Elvan, Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü'nün 4 tahlisiye botu ve Sahil Güvenlik Komutanlığı'nın 7 botuyla teknedeki diğer kişilerin aranması ve kurtarılması için faaliyetlerine devam ettiğini söyledi.

Elvan, bir gazetecinin Kazanın oluş şekli ve teknenin kime ait olduğu yönünde bilgilere ulaşılıp ulaşılmadığına ilişkin sorusu üzerine, şöyle konuştu:

"Herhangi bir bilgi şu ana kadar ulaşmış değil. Ancak gece saatlerinde bir ihbar geldiği, bunun neticesinde arama faaliyetlerine başlandığı bize gelen bilgi. Bu bilgilerin tamamı, sağ kurtulan 6 kişiden alınan bilgiler. 43 kişi mi 40 kişi mi bunu net olarak söylememiz mümkün değil. Teknenin kapasitesinin de aşağı yukarı 30 kişi olduğu ifade edildi. Tekne yan yatmış durumda, Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü'nün Büyükdere'deki istasyonuna çekiliyor şu anda."

Tekneye başka bir geminin çarptığı yönündeki iddiaların hatırlatılması üzerine Elvan, "Şu an itibarıyla Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü ve Sahil Güvenlik Komutanlığı gerekli çalışmaları yapıyorlar. Net bir sonuç elde etmeden bir şey söylememiz şu anda mümkün değil. Bizim elimizde böyle bir bilgi yok" dedi.

Soruşturma başlatıldı

Kaçakları taşıdığı ileri sürülen teknenin, Rumeli Feneri açıklarında alabora olması üzerine İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı harekete geçti.

Başsavcılık kazayla ilgili soruşturma başlattı. Soruşturma kapsamında, olay yeri inceleme ve otopsi işlemleri için İstanbul Cumhuriyet Savcıları Metin Kantar ve İsmail Göktürk görevlendirildi. Her iki savcının da olay yerine gittiği öğrenildi.

"Teknede 12 çocuk bulunuyor"

Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğünden yapılan açıklamada, sabaha karşı, Rumeli Feneri açıklarında içinde kaçakların bulunduğu bir teknenin battığı ihbarının yapılmasıyla hızlı tahlisiye botlarının bölgeye intikal ettiği, Sahil Güvenlik Komutanlığının koordinesinde arama-kurtarma çalışmalarına başlandığı belirtildi. 

Açklamada, saat 08.00'den itibaren kazazedelerin Rumeli Feneri istasyonuna getirilmeye başlandığı ifade edilerek, şunlar kaydedildi: 

"Edindiğimiz bilgilere göre teknede, 12'si çocuk toplam 40 kaçak göçmenin bulunduğu tahmin edilmektedir. Sahil Güvenlik Komutanlığı ve Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğümüze bağlı hızlı tahlisiye botları arama-kurtarma çalışmalara devam etmektedir." 

Çalışmalar sürüyor

Bölgede çalışma başlatan Sahil Güvenlik Komutanlığı ve Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü ekiplerine, jandarma ile itfaiye görevlileri de katıldı. Helikopterin havadan destek verdiği çalışmalarda, Sahil Güvenlik Marmara ve Boğazlar Bölge Komutanlığı'na ait dalış timi de su altı arama faaliyetlerini yürütüyor. 

Kazayla ilgili İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nca başlatılan soruşturma kapsmında görevlendirilen savcılar Metin Kantar ve İsmail Göktürk de Rumeli Feneri Tahliye Bot İstasyonu'na gelerek incelemelerine başladı. 

Öte yandan kazada kurtarılan yaralılar da Okmeydanı, Sarıyer ve İstinye'deki hastanelerde tedavi altına alındı. 

Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne kaldırılan yaralılardan Afganistan uyruklu 20 yaşındaki Sahim Alcihzada ile 17 yaşındaki Sah Ahmedzai'nin tetkiklerinin devam ettiği, Sarıyer İsmail Akgün Devlet Hastanesi'nde tedavi altındaki iki kişinin ise sağlık durumunun ciddiyetini koruduğu öğrenildi.

Filistin Büyükelçisi: Türkiye ilk ve en önemli ortağımız Katar ve FIFA'dan, 50 milyon dolarlık sosyal destek Borsa günü yatay tamamladı Beşiktaş Başkanı Hasan Arat'tan istifa açıklaması Milli Eğitim Bakanı Tekin'den İmamoğlu ve Özel'e kreş tepkisi