Biri Japon 10 kişi öldü

AFAD, dün akşam Van'da meydana gelen depremde 27 kişinin deprem enkazından yaralı çıkarıldığını, biri Japon olmak üzere 10 kişinin hayatını kaybettiğini bildirdi.

Abone ol

ANKARA - Van'da gece saatlerinde meydana gelen 5,6 büyüklüğündeki depremde şu ana kadar biri Japon vatandaşı olmak üzere, toplam 10 kişi depremde hayatını kaybetti. İlk belirlemelere göre  25 binada hasar meydana gelirken,  27 kişi yaralı olarak enkazdan çıkarıldı.

Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının Van'da meydana gelen depreme ilişkin yaptığı açıklama şu şekilde:"Van ili Edremit ilçesi merkezli 5,6 büyüklüğündeki deprem sonrası Başkanlığımızca ivedilikle yapılan hazırlıklar çerçevesinde  21 askeri, 6 THY uçağı olmak üzere, toplam 27 uçak ile hava köprüsü kurularak arama-kurtarma ve sağlık personeli sevkiyatı yapıldı. Bölgeye 27 uçak ile 104’ü sivil toplum kuruluşu mensubu olmak üzere toplam 785 arama-kurtarma personeli, 71 UMKE ekibi, 14 arama köpeği, 60 iş makinesi ve araç, 986 çadır ve 5.280 battaniye gönderildi. Ayrıca Van’a,  3’ü uçak, 8’i helikopter ambulans olmak üzere toplam 22 ambulans intikal ettirildi.

İlk belirlemelere göre  25 binada hasar meydana gelmiştir. Yapılan çalışmalar sonucu  arama-kurtarma ekiplerimizce enkazdan 27 vatandaşımız yaralı olarak çıkarıldı. Arama-kurtarma çalışmaları kesintisiz olarak devam ediyor. Biri Japon vatandaşı olmak üzere, toplam 10 kişi depremde hayatını kaybetti. Uçaklarla ve karayoluyla arama-kurtarma ve sağlık personeli ile insani yardım malzemesi sevkiyatı devam ediyor. Ayrıca, depremden etkilenen 260 vatandaşımızın Van’dan, İstanbul ve Ankara’ya sevki sağlandı."

"Deprem artçı değil"

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Ulusal Deprem İzleme Merkezi (UDİM) Müdürü Doğan Kalafat, Van'ın Edremit ilçesindeki 5.6 büyüklüğündeki depreme ilişkin, "Bu deprem, 7.2 büyüklüğündeki deprem sonucunda oluşan sistem içerisindeki farklı bir parçanın kırılmasıdır. Artçı deprem değildir" dedi.

Rasathanede basın mensuplarına açıklama yapan Kalafat, orta büyüklükte meydana gelen son depremin, bağımsız olarak düşünüldüğünde hasara ve can kaybına sebep olmaması gerektiğini vurguladı.

Kalafat, ancak yöreden, otel ve birtakım binaların yıkıldığına dair bilgiler aldıklarını, bunun çok üzücü olduğunu dile getirerek, "Eminim ki bu yapılar, 23 Ekim'deki büyük deprem sonrasında hasar görmüş yapılardır" diye konuştu.

Bakanlar Van'a akın etti

Depremin hemen ardından birçok bakan Van'a gelerek incelemelerde bulundu. Enkazdan yaralı olarak çıkarılan ve kaldırıldıkları hastanelerde tedavi altına alınan yaralıları ziyaret eden Sağlık Bakanı Recep Akdağ, daha sonra İpekyolu Devlet Hastanesi'nin binasını gezdi. Çıkışta basın mensuplarının sorularını cevaplandıran Akdağ, çevre illerden ilk anda 50'ye yakın ambulans ve 250'ye yakın sağlık personelinin yola çıktığını söyledi. Akdağ, araç ve personelin önemli bir bölümünün Van'a ulaştığını dile getirerek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Mümkün olduğu kadar hastalarımızı çevre illere naklediyoruz. Arkadaşlar da canla başla çalışıyorlar. Sağlık açısından bir sorun yok. Tabi hastanelerimizin durumlarını, biraz da gündüz gözüyle mühendisler inceleyecek. Özellikle Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesini incelettik. Onların ilk değerlendirmelerinde, hastanenin statiğinde, yapısal durumunda herhangi bir arıza yok. Ufak tefek tavan panelleriyle ilgili tamiratlar gerekiyor ve süratle yapacağız."

Atalay: Hepimizin kalbi burada

Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay'da Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile birlikte, depremde çöken Bayram Otelinin enkazına gelerek, kurtarma çalışmalarını bir süre izledi.

Van merkezde 25 binanın çöktüğünü, bu binalardan 22'sinin boş bina, 2'sinin otel, birinin de konut olarak kullanılan bina olduğunu açıklayan Atalay, "Çalışmalar devam ediyor. Temennimiz, dileğimiz daha fazla can kaybı olmaması. Olumlu ve sevindiren husus ise 25 binadan 22'sinde kimsenin oturuyor olmaması" diye konuştu.

"Tüm ekiplerimizi seferber ettik, ekip sayısı artacak" diyen Atalay, Genelkurmay Başkanlığı ve Jandarma Genel Komutanlığı ekiplerinin de bölgeye geldiğini kaydetti.

Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'ın Van'da bulunduğunu belirten Atalay, Yıldız'ın da elektrik ve doğalgaz konusunda çalışmalarını sürdürdüğünü anlattı.

Beşir Atalay, sağlık durumu ağır olan 15 hastanın da ambulans helikopterlerle Ankara ve çevre illere sevk edildiğini belirterek, hasta ve yaralılarla ilgili bir sorunun olmayacağını ifade etti.

Van'da meydana gelen 5.6 büyüklüğündeki deprem sırasında Erciş ilçesinde incelemede bulunan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ise sarsıntıdan kısa süre sonra eşi Sare Davutoğlu ile Van'a geldi.

İl Kriz Merkezinde gelişmeleri izleyen Davutoğlu, bayram vesilesiyle önceki depremden etkilenen vatandaşlara geçmiş olsun ziyaretleri için Erciş'te bulunduğu sırada depremin meydana geldiğini ifade ederek, bu bayram gününde yeniden deprem acısını yaşamanın, büyük üzüntü verdiğini söyledi.

Okulların açılışı ertelendi

Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, "5 Aralık'a kadar okulların açışını tehir ediyoruz, sadece Van ilinde" dedi.

Dinçer, bir televizyon programına telefonla katıldı. Ömer Dinçer, "5 Aralığa kadar okulların açılışını tehir ediyoruz, sadece Van ilinde. İl düzeyinde okullarımızı geç açacağız" diye konuştu.

Van'da 7.2 büyüklüğündeki depremin ardından okulların hasar tespitinin tamamlanıp tamamlanmadığının sorulması üzerine Dinçer, şunları söyledi:

"Erciş'te meydana gelen depremden sonra biz okullarımızın tamamını gözden geçirmiştik zaten. Van Merkez, Muradiye ve Erciş'te toplam 459 civarında okulumuz vardı. Onlardan sadece bir tanesi yıkılmıştı, ama yaptığımız tespitlerde toplam 20 okulumuzda eğitim yapılması çok doğru görülmemişti. Bu vesileyle biz diğer geri kalan okullarımızı yeniden gözden geçirmiş ve eğitime hazır hale getirmiştik. Ancak artçıların devam ediyor olması, orada çocuklarımızda tereddütler yaratıyordu. Hem de bu deprem tereddütleri biraz pekiştirdi sanıyorum. Bu sebeple 5 Aralık'a kadar beklemenin uygun olacağını düşünüyoruz."

Bazı binaların hasarları gizleyebildiğinin belirtilerek, okullarla ilgili yeni bir çalışma yapılıp yapılmayacağının sorulması üzerine ise Dinçer, yine çalışacaklarını söyledi.

Dinçer, daha önce Ankara'dan giden 40 kişilik bir ekibin okulları tek tek incelendiğini ifade ederek, bu depremden sonra okulların bir kez daha gözden geçirileceğini düşündüğünü kaydetti.

Dolar/TL'den günün ilk rakamları Venezuela Devlet Başkanı Maduro yeni kabinesini açıkladı Bisiklet ve motosiklet aksamı ithalatında gözetim uygulanacak Polis Amirleri Eğitim Merkezi’ne 450 öğrenci alınacak DMM'den Metris Cezaevi'ndeki olaya ilişkin açıklama