Bir yılda 10 bin yerli otomobil satarız

Sanayi Bakanı Ergün, yerli otomobillerin yılda 10 bin satacağını en az 100 bin üretim rakamını da yakalanacağına inandığını söyledi.

Abone ol

ANKARA - Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, çıkacak ilk yerli tasarım otomobillerin en az 100 bin rakamını yakalayacağına inandığını söyledi.

Bakan Ergün, Erkunt Traktörün ürettiği 10 bininci traktörün hattan indirilmesi törenine katıldı.

Buradaki konuşmasında, küresel krizin etkisiyle dünya genelinde yavaşlayan üretim ve ticaretin, yeniden toparlanma sürecine girdiğini belirten Ergün, Türkiye'nin özellikle komşu ve çevre ülkelerle kurduğu yapıcı ilişkilerin de Türk mallarına olan ilgi ve talebi önemli oranda artırdığını ifade etti.

Otomotiv sektörü denilince akla ağırlıklı olarak otomobil gelse de bu sektörün aslında büyük bir çeşitlilik arz ettiğine dikkat çeken Ergün, bugünlerde Türkiye'nin artık kendine özgü bir tasarım ve markaya sahip otomobil üretmesinin gündemde olduğunu hatırlattı.

Yerli üretim yıllık 10 bin satar

Türkiye'de geçen yıl 509 bin otomobil satıldığını, genç nüfus ve artan milli gelir düşünüldüğünde, önümüzdeki 5 yıl içinde yıllık otomobil satışının 1 milyona yaklaşacağını tahmin ettiklerini söyleyen Ergün, şunları kaydetti:

"Yıllardır bu konuda büyük beklentisi olan milletimizin, yerli tasarım bir otomobile büyük bir ilgi göstereceğine inanıyorum. İleriki dönemlerde yerli bir ürün piyasada yüzde 1 gibi küçük bir pazar payı yakalasa dahi, yıllık 10 bin gibi önemli bir satış rakamına ulaşılır.

Çıkan ilk yerli tasarım otomobillerin en az 100 bin rakamını yakalayacağına inanıyorum. Türkiye'de üretilen otomobillerin ürün çeşitliliği vatandaşları tatmin etmiyor. O yüzden ithal modellere yöneliyorlar. Demek ki daha çok marka ve modele ihtiyaç var. Buna inanmak, bu ideale sahip olmak önemli. Türkiye izlediği ekonomi ve dış politikayla buna destek verdiğini göstermektedir."

Zincir sektörler beraber büyüyecek

Öte yandan Ergün, traktör üreticilerini de yakından ilgilendiren otomotiv sektörü strateji belgesini de bu yıl içinde uygulamaya koyacaklarını bildirdi.

Bu belgenin, sanayicileri ilgilendiren farklı politika alanlarının birbiriyle uyum içinde olmasını sağlayacağını belirten Ergün, ulaştırma, çevre, tarım ve sanayi gibi konuların, ortak bir akıl etrafında şekillendirmesi gerektiğini bildirdi.

Ergün, "Tarım politikasıyla sanayi politikası arasında bir uyum olması gerekiyor. Tarım ürünlerinin sanayi ürünlerine dönüştürmeli ve daha yüksek katma değer oluşturmak zorundayız. Bu çalışmalarımızın ve uygulamalarımızın devamı halinde, bütün sektörlerimiz daha iyi bir noktaya gelecek ve her sektör, zincirleme olarak birbirini olumlu etkileyecektir.

Tarım sektörü geliştikçe, traktör ihtiyacımız artacak, sanayi geliştikçe, daha kaliteli traktörler üretmek mümkün olacak, daha kaliteli traktörlerle daha iyi tarım yapılacak ve tarım sektörü gelişecektir. Böylece bu ülkeyi kalkındırmak ve hak ettiği seviyelere taşımak mümkün olacaktır" diye konuştu.

Erkunt Traktör 10 bininci traktörü hattan indirdi

Erkunt Traktör Yönetim Kurulu Başkanı Tuna Armağan da bulundukları bölge ve segmentte pazar paylarının yüzde 22 olduğunu, geçen yıl 5 bin sipariş alıp 3 bin 333 adet traktör sattıklarını söyledi.

Bugün itibariyle bekleyen sipariş sayısının 4 bin olduğunu bildiren Armağan, yıl sonu satış hedeflerinin 6 bin traktör olduğunu, bu rakamın geçen seneye kıyasla yüzde 81 büyümeye tekabül ettiğine dikkat çekti. Armağan, yeni ürünleri için de 7,5 milyar liralık yatırım planladıklarını kaydetti.

Konuşmaların ardından Erkunt Traktörün 10 bininci traktörü hattan indirildi.

Hamas, Tel Aviv'e M-90 füzesi ile saldırdı İstanbul Boğazı gemi trafiğine kapatıldı Avrupa turnuvaları bitti doluluklar en az % 80’e çıkar Kendinden renkli pamukla kullanılan suyu yüzde 30 azalttı Sanayicinin nefes almaya ihtiyacı var