Beyaz eşyacılar liderliğe koşuyor

BSH Ev Aletleri Grubu'nun dünya CEO'su Gutberlet, Türkiye'nin beyaz eşyada İtalya'yı geride bıraktığını ve Almanya'nın ardından ikinci konumda olduğunu belirtti.

Abone ol

BERLİN - BSH Ev Aletleri Grubu CEO'su Dr. Kurt-Ludwig Gutberlet, Türkiye'nin beyaz eşyada kısa bir süre içinde üretimde Avrupa lideri olacağını söyledi.

Türkiye'nin beyaz eşyada İtalya'yı geride bıraktığını ve Almanya'nın ardından ikinci konumda olduğunu belirten Gutberlet, "Türkiye'nın kısa bir süre içinde Almanya'yı da geçeceğini görüyorum. Çok büyüme imkanı var. Sadece kendi dinamik nüfus yapısı nedeniyle değil, Avrupa için yaptığı üretimle de geniş büyüme imkanlarına sahip" diye konuştu.

Bugün gelinen noktada, kalite ve verimlilik açısından Türkiye ile Almanya arasında bir fark olmadığını vurgulayan Gutberlet, "Hatta, rahatlıkla söyleyebilirim ki, Çerkezköy'deki fabrikamız, dünyadaki en iyi fabrikamız. Hem kalite hem verimlilik açısından. Ama bu durum artık Türkiye açısından olağan bir şey haline geldi. Bursa'daki Bosch fabrikası için de aynı şey geçerli. Başka markalar, başka gruplar da Türkiye'deki üretimlerine ilişkin benzer bir durumu dile getiriyor" dedi.

Türkiye'ye Ar-Ge yatırımı

Dünyanın en büyük elektronik ve ev aletleri fuarı olarak nitelenen IFA'da, dünya basınının karşısına çıkmadan önce görüştüğümüz Dr. Kurt-Ludwig Gutberlet, Türkiye'ye yatırım yapmaya devam edeceklerini söyledi. Dr. Gutberlet, "Son dönemde özellikle lojistik tarafına yatırım yaptık. Üretim hatlarına yönelik yeni yatırımlar da gelecek. Üretim adedini bugünkü seviyesinin çok üzerine çıkarmayı planlıyoruz. Çok önemli bir başka yatırımımız ise araştırma geliştirme faaliyetlerine dönük olacak. Türkiye'deki Ar-Ge çalışmalarımızı iki kattan fazla genişleteceğiz. Çerkezköy'deki üretim üssümüz, bir Ar-Ge üssü haline de gelecek. Burada sadece Türkiye için değil, Avrupa için de Ar-Ge çalışmaları yapılıyor. Örneğin, çift kapılı buzdolabımızı Türkiye'de geliştirdik ve tüm dünya için üretiyoruz" diye konuştu. Şu anda Türkiye'de Ar-Ge bölümünde 80 mühendisin sürekli olarak çalıştığı bilgisini veren Gutberlet, bunun hızla 175 mühendise çıkacağını söyledi. Gelirlerinin yüzde 3.5'nin Ar-Ge'ye ayrıldığını belirten BSH CEO'su, bunun, hatta biraz daha fazlasının Türkiye için de geçerli olacağını söyledi.

5 milyon adede doğru

BSH, önümüzdeki dönemde Türkiye'de gerçekleştirdiği üretimi büyütecek. BSH Ev Aletleri'nin Türkiye CEO'su Norbert Klein, bugün 3.5 milyon adet olan üretim miktarını 5 milyon adede çıkarmayı hedeflediklerini açıkladı. Bunun 4 ya da 5 yıl içinde gerçekleşeceğini düşündüğünü belirten Klein, "Türkiye'deki üretimin yüzde 55'nin ihracata gidiyor. O nedenle 5 milyon adede çıkma süresi sadece Türkiye'ye bağlı değil. Avrupa pazarının da nasıl bir performans göstereceğine bağlı" diye konuştu.

Yatırım 1 milyar doları aşacak

1995 yılından bu yana Türkiye'ye 700 milyon Euro'yu aşan miktarda yatırım yaptıklarını kaydeden Norbert Klein, "Üretimde bazı limitlere geldik. Hatlarımızı büyütmemiz gerekiyor. Üretime ve satışa ilişkin yatırımlarımız olacak" diye konuştu.

Türkiye'nin BSH Ev Aletleri içinde özel ve son derece güçlü bir yeri olduğuna dikkat çeken Klein, "Çerkezköy'deki fabrikamız tek çatı altındaki en büyük fabrikamız. Bütün dünyada BSH Grubu'nda toplam 40 bin kişi çalışıyor. Bunun 4 binini, yani yüzde 10'unu sadece Türkiye'de çalışanlar oluşturuyor. Türkiye'ye yeni yatırımlar yaparak, gücümüze güç katacağız. Ar-Ge'ye özel bir önem veriyoruz. Hem iç hem de dış pazara yönelik olarak büyüme hedefimiz güçlenerek sürüyor" dedi.

BSH Ev Aletleri'nin Türkiye'de yüzde 31-32 dolayında pazar payı bulunuyor. Pazarın lideri Koç Grubu'nun payı yaklaşık yüzde 48, beyaz eşya pazarının bir başka güçlü oyuncusu Vestel'in ise yüzde 10 civarında.

Beyaz eşya sektörü büyüyecek

Ev aletleri sektörünün dünya çapında büyümesi bekleniyor. BSH Grup CEO'su Dr. Kurt-Ludwig Gutberlet, dünya çapında bu yıl yüzde 4 civarında bir büyüme beklediklerini kaydetti. Gutberlet, Türkiye için ise bunun daha üzerinde bir büyüme oranı yakalanacağını düşündüğünü söyledi.

Dünyada enerji tüketiminin yüzde 30'unun evdeki harcamalardan kaynaklandığına dikkat çeken Gutberlet, önümüzdeki dönemde evlerde kullanılan aletlere dönük olarak enerji verimliliği yönünde tüm dünyada atılacak adımların sektörü de olumlu yönde etkileyeceğini kaydetti.

Gutberlet, enerji kullanımı çok yüksek ev aletlerinden, enerjiyi çok daha verimli kullanan yeni nesil ev aletlerine geçişin önümüzdeki dönemde dünya ekonomisindeki en önemli trendlerden biri olacağını da sözlerine ekledi. Ev aletleri sektörünün krizden çok fazla etkilenmediğini kaydeden Gutberlet, bunu ev aletlerinin tüketici açısından vazgeçilmezliği ile ilintili olduğunu kaydetti. "Beyaz eşya alettir, kahverengi eşya ise oyuncak" diyen Gutberlet, "Otomobilinizi hemen bugün değiştirmeniz gerekmez, ev eğlencelerini de bir süre erteleyebilirsiniz ama ihtiyacınız olan bir beyaz eşya ürününden ne kadar süreyle vazgeçebilirsiniz? Belki birkaç hafta. Ama daha fazla değil" dedi.

Büyüme ekonomiye paralel

Türkiye CEO'su Norbert Klein da Türkiye'deki büyümenin dünya ortalamasının iki katına yaklaşacağını tahmin ediyor. Klein, "Türkiye pazarının durumu pozitif. Dünyadan daha hızlı büyüyecek. Aslında beyaz eşya sektörü son dönemde büyümeye devam ediyordu ama büyüme ağırlıklı olarakbulaşık makinesi satışlarındaki patlamadan ve ankastre ürünlerdeki talep artışından kaynaklanıyordu. Çamaşır makinesi, buzdolabı ve fırın gibi çok satılan ürünlerde ise büyüme durmuştu. Ancak bu yıl ilk kez beyaz eşya sektöründeki büyümenin ekonomik büyüme ile paralel bir seyir izlediğini görüyoruz" dedi.

Beyaz eşyada enerji verimliliği çok önemli, hükümet destek vermeli

BSH Ev Aletleri Türkiye CEO'su Norbet Klein, enerji verimliliğinin sağlanması için hükümetlerin daha az enerji kullanan ürünleri teşvik etmesi gerektiği çağrısı yaptı. Bütün Avrupa'da hükümetleri enerji verimliliği yüksek, yani daha az enerji ile daha çok iş yapabilen ürünleri desteklemeye çağırdıklarına dikkat çeken Klein bu konuda şunları söyledi: "Avrupa'da enerji verimliliği konusunda önemli adımlar atılıyor. Örneğin, kendisi de önemli bir beyaz eşya üreticisi olan İtalyan hükümeti bu tip ürünleri desteklemek yönünde adım attı. . Hollanda, İspanya, Avusturya ve Polonya da öyle. Vergi indirimi dahil, çeşitli şekilde destekliyorlar. Türkiye'de de A + ürünler desteklenmeli. Bu çeşitli yollarla olabilir. Örneğin hükümet kriz sürecinde beyaz eşya ürünleri üzerindeki vergilerde çeşitli avantajlar sağladı.

Ve doğrusu bunu iyi bir şekilde duyurdu. Biz de sektör olarak zaten KDV gibi yükleri üstlenmiştik. Ama hükümet bunun propagandasını iyi yapınca, vatandaşın ilgisi çok daha fazla oldu. Enerji verimliliği sağlayan ürünlerde bu yine yapılabilir. Tabii, ileri teknoloji gerektiren enerji verimliliği sağlayan A tipi ürünler daha pahalı. Bu nedenle, bu tür ürünlerden ÖTV almayarak ya da B ve C kategorisindeki, yüksek enerjitüketimi olan beyaz eşya ürünlerindeki vergi oranları artırılarak denge sağlanabilir.

Bundan herkes kazanacak. Hükümet de kazanacak, vatandaş da, sektör de, çevre de… Hemen söyleyeyim; Türkiye'nin enerji üretimini ve tüketimini artırması çok doğal ve doğru. Gelişme için bu gerekli. Ancak bir yandan da enerji tasarrufuna gitmemiz gerekiyor. Çünkü Türkiye enerji kaynaklarına doğal olarak sahip bir ülke değil. Enerji faturasının ağırlığını siz bizlerden daha iyi biliyorsunuz. Ev aletleri, örneğin buzdolabı gibi sürekli çalışan ev aletleri toplam enerji tüketiminin neredeyse üçte birini oluşturuyor. Bu nedenle burada yapılacak her türlü tasarruf, Türkiye'nin başka alanlarda gelişmesine katkı verecek. Enerji faturasını küçültecek. Ve tabii, en az bunlar kadar önemli olmak üzere çevreyi korumuş olacağız. Zaten son dönemde çok yüklendiğimiz doğal kaynakların üzerinden de yük almış olacağız. Hükümet Bu tam bir kazan-kazan moledi olur."

BSH'nın dünya rekorları sürecek

"Amacımız sürdürülebilir bir dünya için akıllı teknolojiler yaratmak" diyen Norbert Klein, "2008 yılında halen dünyanın en iyi kurutma teknolojisi olan Zeolit'i tanıttığımız IFA'da bu yıl da birçok ilki görücüye çıkardık. Rekor sürede ve yüksek enerji tasarrufuyla yıkama gücü sağlayan speedMatic bulaşık makineleri ile tamamen kendi başına deterjan miktarını ölçen ve deterjan ekleyen bir sistem olan i-DOS teknolojisine sahip ilk Logixx çamaşır makinesi bunlardan sadece bazıları. Kısacası, teknolojinin lideri olarak, teknolojinin merkezi sayılan IFA'da şov yapıyoruz. Ama bu şovun bir amacı var. Hem hayatı kolaylaştırmayı hem de kaynaklarını tüketen dünyayı korumayı amaçlıyor. Dünyanın enerji verimliliğine ve kaynaklarımızı düşünen teknolojilere ihtiyacı var. BSH de tüm yatırımlarını ve altyapısını bunu gerçekleştirecek inovasyonlar yaratmak için kullanıyor" dedi. IFA'da verimlilikte "dünya şampiyonu" olarak nitelenen Bosch ve Siemens ürünleri tanıtıldı. Bu ürünlerden bir tanesi de, çatal bıçağından, tabak çanağına 12 kişilik yemek takımını yıkamak için su tüketimini 6.5 litreye düşüren bulaşık makinesi de yer aldı.

Klein'ın verdiği bilgiye göre, 12 kişilik yemek takımını yıkamak için normal bir bulaşık makinesi 12 litre su harcıyor. Elle yıkamaya kalktığınızda harcanan su miktarı ise 100 litrenin üzerine çıkabiliyor. Yine fuarda, çalıştığında 38 desibelden fazla gürültü çıkarmayan çamaşır makinesi de yer aldı. Uzmanların verdiği bilgiye göre, 38 desibel duyulmayacak kadar sessiz bir düzey. Yani yatak odanızda dahi çalışsa bu ürünün yanında rahatça uyuyabiliyorsunuz.

Pegasus'tan ucuza uçak bileti kampanyası Serenay Sarıkaya tanık sıfatıyla adliyede ifade verdi Yasaklı şirketlerin sayısı artıyor! ABD'den ihracat kararı Petrol fiyatları için 2025 tahmini! 'Önce yükselip sonra düşecek' 10 AB ülkesinden Rus LNG'sinin yasaklanması talebi