BDDK: Ekonomik aktivitede yavaşlama var
BDDK Raporu'na göre; üçüncü çeyrek veriler, iç talep ve dış talep arasındaki dengesizliğin azaldığını gösteriyor. İhtiyatlı yaklaşımlar ise olası riskleri minimize ediyor.
Abone olANKARA - Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumunun (BDKK) Eylül ayına ilişkin finansal piyasalar raporunda "Türkiye ekonomisine ait 2011 yılının üçüncü çeyreği verileri, iç talep ve dış talep arasındaki dengesizliğin azaldığını ve ekonomik aktivitede hissedilir bir yavaşlamanın yaşandığını göstermektedir" ifadesi kullanıldı.
Kurumun internet sitesinde yayımlanan raporda, şu tespitlere yer verildi:
"Cari verilere göre, üretim ve kapasite göstergeleri ılımlı bir büyümeye işaret etmekte, tüketici ve reel kesim endekslerinde yatay bir seyir izlenmekte ve işgücü piyasasındaki koşullar ekonominin büyüme hızının düşmesine paralel olarak sıkılaşmaktadır. TL'nin değer kaybı, ihracatı olumlu etkilerken, ithalat üzerindeki etkisi yapısal sorunlar nedeniyle sınırlı kalmaktadır. Cari açığın en önemli bileşeni olan dış ticaret dengesindeki bozulma yavaşlasa da halen devam etmektedir."
İhtiyatlı yaklaşımlar olası riskleri minimize ediyor
Euro Bölgesi'nin çevre ülkelerinde görülen borçlanma sorununa karşı yeterince sağlam tedbirlerin alınamaması sonucunda, krizin merkez ülkelere sıçrama olasılığının devam ettiği ve bu durumun iktisadi güven kaybını derinleştirmek suretiyle küresel ekonomiyi tehdit ettiğine dikkat çekilen raporda, "Bunun neticesinde oluşabilecek muhtemel bir küresel durgunluğun Türkiye'nin dış ticaret dengesinin düzelme sürecini sekteye uğratma ihtimaline karşı, ihtiyatlı politikalar izlendiği" bildirildi.
Raporda, "Bu çerçevede, politika faiz oranlarının sabit tutulması, enflasyon riskine karşı faiz koridorunun genişletilmesi, piyasalarda likidite ihtiyacının karşılanması, kredi büyümesinin kontrol altına alınması ve bankaların kar dağıtımının izne bağlanması gibi ihtiyatlı yaklaşımlar olası riskleri minimize etmektedir" denildi.
Bankacılıkta 'kredi kaynaklı' aktif büyüme sürüyor
Raporda, Eylül 2011 itibarıyla bankacılık sektörünün toplam aktiflerinin bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 30,9 oranında artarak 1,2 trilyon lira olduğu ve sektördeki aktif büyümesinin kredi kaynaklı olmaya devam ettiği ifade edildi. Bu dönemde kredilerdeki artışın da yüzde 39,1 oranında gerçekleştiği bildirildi.
Bireysel kredilerin artış hızında göreli yavaşlama görülüyor
Buna karşın yılın ikinci yarısında kontrollü kredi büyümesi yönünde alınan tedbirlerle birlikte bireysel kredilerin artış hızında göreli bir yavaşlama gözlendiği kaydedildi.
Dış piyasalardan sağlanan kredilerin Eylül 2011'de 25,6 milyar dolara ulaştığı bildirilen raporda, Bilanço dışı işlemlerin aynı dönem itibarıyla toplam aktiflere oranının yüzde 107 seviyesinde olduğu kaydedildi.