BDDK Başkanı Bilgin: Bankacıların çoğu miyop
Tevfik Bilgin, finansal piyasalardaki oyuncuların ya da bankacıların önemli bir çoğunluğunun miyop olduğunu, çok uzağı görmek istemediğini söyledi.
Abone olİSTANBUL - BDDK Başkanı Tevfik Bilgin, finansal piyasalardaki oyuncuların ya da bankacıların önemli bir çoğunluğunun "miyop" olduğunu, çok uzağı görmek istemediğini söyledi.
İstanbul Kongre Merkezi’nde düzenlenen, “Değişim Liderleri Zirvesi”nde, “Küresel Ekonominin Geleceği” başlıklı oturumda konuşan Bilgin, değişimle ilgili tespitlerinden bahsetti. Birinci tespitinin dünyada değişime en hazır olan kesimin finansal kesim olduğunu, çünkü yaptıkları işin devamlı yenilikleri takip ekmeyi gerektirdiğini dile getiren Bilgin, ikinci tespitini ise şöyle açıkladı:
“Finansal piyasalardaki oyuncular ya da bankacıların önemli bir çoğunluğu maalesef miyoptur. Çok uzağı görmek istemezler. Sebebi de çok basit. Yıl sonu karlılık. Ara dönemdeki karlılık. Yan kulvarda koşan bankacıların performansı ana belirleyici oluyor. Dolayısıyla gelecekteki riskleri çok farzla görmek istemezler. İşte o anda devreye bizim gibi regülatörler, denetim otoriteleri girmekte, esas görevimizde geleceğe yönelik onlara, risk yönetimi anlamında danışmanlık yapmaktır.”
Son dönemde çıkan “Bu Defa Farklı” adlı kitaptan da bahseden Bilgin, bu kitapda 66 ülkede 800 yıllık krizlerin incelendiğini söyledi. Kitaba göre, her kriz döneminde yaşayan insanların, “Bu defa farklı” dediğini dile getiren Bilgin, “Bu Hollanda’daki lale soğanı krizinde de, 2008’de başlayan krizde de böyle olmuş. Sadece isimler değişmiş. Kitabın ulaştığı sonuç ise, ‘Hayır bu defa farklı değil, krizlerin ortak yönü aynı’ olmuş. İyi günlerde ekonomi iyi işlerken varlıkların şişmesi... Yani balon dediğimiz, bir şekilde gayrimenkul, hisse piyasası yada emtia piyasasının şişmesi” dedi.
ABD'den olumlu sinyaller geliyor
ABD’de özellikle istihdam ve büyümede olumlu sinyaller geldiğine dikkati çeken Bilgin, ancak ikinci dip olasılığına karşı merkez bankalarının, ekonomik büyümenin kalıcı olması için bazı tedbirleri alma konusunda çekimser davranmasının bazı balonların şişmesine sebebiyet verebildiğine işaret etti. Gelişmekte olan ülkelere ise krizin başlangıcına göre sermaye akımının giderek arttığını söyleyen Bilgin, “Hatta 2012 tahmini, krizden önceki seviyeyi geçeceği yönünde” dedi. Bilgin, Basel uygulamalarının ise sulandırıldığını kaydetti. Türk bankacılık sektöründen de bahseden Bilgin, karlılğın devam ettiğini, sermaye yeterlilik rasyosunun yüzde 18.4 olduğunu kaydetti.