BDDK, Basel-II için taslakları hazırladı

Kurul, Türkiye'de Basel-II'ye geçişe ilişkin çalışmalarını sürdürüyor

Abone ol

ANKARA - Bankacılık sektöründe Basel-II standartlarının Türkiye'de uygulanmasını teminen AB müktesebatı esas alınarak muhtelif düzenleme taslakları hazırlandı.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'ndan (BDDK) yapılan açıklamada, Basel Bankacılık Denetim Komitesince (BCBS) hazırlanan "Sermaye Ölçümü ve Sermaye Standartlarının Uluslararası Düzeyde Uyumlaştırılması" dokümanının 2006/48/EC ve 2006/49/EC sayılı Direktifler (CRD) ile AB müktesebatına dahil edildiği ve söz konusu direktiflerin belirli bir geçiş süreci dahilinde AB üyesi ülkelerde uygulamaya konulduğu anımsatıldı.

Dünya çapındaki birçok ülkede ise Basel-II'ye uyum çalışmalarının devam ettiği belirtilen açıklamada, Türkiye'de de Basel-II'ye geçişe ilişkin çalışmaların uzun zamandır BDDK tarafından sürdürüldüğü ifade edildi ve "Bu kapsamda, Basel-II standartlarının ülkemizde uygulanmasını teminen AB müktesebatı esas alınarak muhtelif düzenleme taslakları hazırlanmıştır" denildi.

Açıklamada, söz konusu taslaklarda kredi riskinin ölçümüne ilişkin olarak sadece standart yaklaşıma dayalı ölçüm metodolojisine yer verildiği, içsel derecelendirmeye dayalı ölçüm metodolojisinin ilerleyen dönemlerde hayata geçirilmesinin planlandığı kaydedilerek, çalışmalar kapsamında hazırlanan düzenleme taslakları şöyle sıralandı:

-Sermaye Yeterliliğine İlişkin Düzenleme Taslakları

-Bankaların Sermaye Yeterliliğinin Ölçülmesine ve Değerlendirilmesine İlişkin Yönetmelik Taslağı

-Bankaların Sermaye Yeterliliğinin Ölçülmesine ve Değerlendirilmesine İlişkin Yönetmelik Ek-1 (Risk Ağılıkları)

-Bankaların Sermaye Yeterliliğinin Ölçülmesine ve Değerlendirilmesine İlişkin Yönetmelik Ek-2 (Türev Finansal Araçlar, Repo İşlemleri, Menkul Kıymetler Ödünç Verme veya Ödünç Alma İşlemleri, Takas Süresi Uzun İşlemler ile Kredili Menkul Kıymet İşlemlerinde Karşı Taraf Kredi Riski)

-Bankaların Sermaye Yeterliliğinin Ölçülmesine ve Değerlendirilmesine İlişkin Yönetmelik Ek-3 (Alım-Satım)

-Risk Ölçüm Modelleri ile Piyasa Riskinin Hesaplanmasına ve Risk Ölçüm Modellerinin Değerlendirilmesine İlişkin Tebliğ Taslağı

-Kredi Riski Azaltım Tekniklerine İlişkin Tebliğ Taslağı

-Kredi Riski Azaltım Tekniklerine İlişkin Tebliğ Ek-1

-Menkul Kıymetleştirmeye İlişkin Risk Ağırlıklı Tutarların Hesaplanması Hakkında Tebliğ Taslağı

-Yapısal Pozisyona İlişkin Tebliğ Taslağı

-Bankaların İç Sistemleri Hakkında Yönetmelik Değişikliği Taslağı

-Derecelendirme Kuruluşlarının Yetkilendirilmesine ve Faaliyetlerine İlişkin Esaslar Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik Taslağı."

Açıklamada, 2008 yılında tüm dünyada yaşanan krizin etkisiyle "Sermaye Ölçümü ve Sermaye Standartlarının Uluslararası Düzeyde Uyumlaştırılması" dokümanının gözden geçirilmesi ihtiyacının ortaya çıktığı ifade edilerek, bu ihtiyaca binaen gözden geçirme çalışmalarının BCBS bünyesinde devam ettiği belirtildi.

Bombalı saldırı faili Rus terörist Bodrum'da yakalandı THY’den tatilcilere yüzde 40 indirimli uçuş fırsatı! Prof. Dr. Naci Görür 5 yeri işaret etti: 'Büyük deprem olabilir' ABD'de imalat sanayi PMI beklentilerin altında kaldı Bakan Güler'den Yunan Bakan'a F-35 yanıtı