”Batıya dönük yüzümüzü bir miktar doğuya çevirmeliyiz”

Türkiye Moda ve Hazır Giyim Federasyonu Başkanı Örün, "Krizden daha az etkilenen pazarlardan payımızı mutlaka almamız lazım" dedi

Abone ol

İZMİR - Türkiye Moda ve Hazır Giyim Federasyonu Başkanı Nedim Örün, sektörün Avrupa Birliği (AB) ülkelerine ihracatının devam etmesi gerektiğini belirterek, "Ancak Batıya dönük yüzümüzü bir miktar Doğuya çevirerek, krizden daha az etkilenen pazarlardan payımızı mutlaka almamız lazım" dedi.

Örün, yeni pazarlarla tanışma ve alternatif pazarlardan daha fazla pay alma hedefiyle yola çıkan sektördeki gelişmeleri bir basın toplantısıyla değerlendirdi.

İçinde bulunulan süreçte ihracat siparişlerinin arttığını, birçok firmanın Temmuz ayı siparişlerinin bile dolu olduğunu bildiren Örün, bu durumu çok iyi analiz etmek gerektiğini vurguladı. Örün, şu görüşleri dile getirdi:

"Normal olmayan bir sipariş artışı var 2-3 aydan bu yana. Dünya genelinde pamuk ve iplikteki fiyat artışı nedeniyle Uzak Doğu'ya verilen siparişlerin büyük kısmı Türkiye'ye kaydı. Buna sahte cennet diyebiliriz. Bu, ancak yıl sonuna kadar böyle devam edebilir. Bu yüzden erken tedbir almamız lazım. Bu artışlar yakın gelecekte Türkiye'ye de gelecek ve Türkiye'yi zorlayacak. Bizde de fiyat artışı kaçınılmaz olacak."

Konuşmasında, Euro bölgesini de değerlendiren Örün, dünyadaki finansal krizin, nispeten zayıf ülkelerde reel sektör krizine ve gelir düşüşüne yol açtığını ifade ederek, Yunanistan'da baş gösteren krizin, İspanya, Portekiz ve İrlanda'da da olacağının öngörüldüğünü, İtalya'da Yunanistan'dakine benzer tedbirlerin alındığını duyduğunu anlattı.

Örün, "Euro bölgesinde bu kadar güçlü sarsıntılar meydana gelirse bizim bundan etkilenmememiz mümkün değil. Başta tekstil ve otomotiv sektörü etkilenecektir" dedi.

Türk ürünlerine doğu ilgisi

Kriz yaşayan ülkelerin tedbir olarak öncelikle harcamayı kısıcı önlemler aldığını hatırlatan Örün, şöyle devam etti:

"Eurodaki değer kaybını da göz önüne almak lazım. Avrupa'ya aynı miktarda ürün satmaya devam etsek bile ihracat miktarımız düşmüş olacak. Sektör olarak hızlıca tedbirleri almamız gerekiyor. Krizlerden, globalleşmiş ekonomilerin daha fazla, kapalı ekonomilerin ise daha az etkilendiğini görüyoruz. Avrupa'daki pazarlarımızı korumakla beraber krizden az etkilenen pazarlara yönelmemiz gerektiğini tespit ettik. AB'ye ihracatımızın devam etmesi şart. Ancak Batıya dönük yüzümüzü bir miktar Doğuya çevirerek, krizden daha az etkilenen pazarlardan payımızı mutlaka almamız lazım."

Örün, İran, Azerbaycan, Suriye, Irak gibi ülkelerin Türkiye'den mal alımlarında ciddi artışlar yaşandığına dikkati çekerek, "Bu ülkelerde yaşayanlar Türk hazır giyimine yoğun ilgi gösteriyor. Mesela Uzak Doğu'dan gelen bir ürün 10 dolarsa Türk ürünlerine rahatlıkla 15 dolar ödeyebiliyorlar" dedi.

Türkiye'deki TV dizilerinin bu ülkelerde Türkiye'nin popülaritesini daha da artığını belirten Örün, sektör olarak bu ülkelere ihracatı artırma kararı aldıklarını söyledi.

Muğla'da bir evde çıkan yangın ormana sıçradı TFF duyurdu: Yeni MHK başkanı belli oldu Prof. Dr. Hasan Sözbilir yeni fay hattı tespit edildiğini açıkladı İnşaat sektörü 'çözümü' yabancı işçide buldu Coca-Cola beklentilerin üzerinde ciro elde etti