Batıklar 32 ilde yüzde 100’den çok arttı

FİNTÜRK verilerine göre krizin en ağır etkilerinin görüldüğü 2009 yılında, batık kredi oranı yüzde 100’ün üstünde arttı

Abone ol

Ece CEYHUN-Dilek GÜNGÖR-Naki BAKIR

İSTANBUL - Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) açıkladığı “Finansal Türkiye Haritası“ (FİNTÜRK) verilerine göre krizin en ağır etkilerinin görüldüğü 2009 yılında, 32 ildeki batık kredi oranı yüzde 100’ün üstünde arttı. Yalova yüzde 214.2’lik artış oranıyla batık kredi hacminin en fazla büyüdüğü il olurken, batık kredilerdeki ortalama artış da yüzde 56 oldu. 81 ilin tamamında artış görüldü. Artış 30 ilde yüzde 50-100 arasında, 19 ilde ise yüzde 50’nin altında gerçekleşti.

KOBİ kredilerini artırmayan bankaların, toplam kredilerinde ise yükseliş olduğu gözlendi. İş Bankası kriz yılının kredi şampiyonu oldu. 39 milyar liranın üzerinde kredi dağıtan İş Bankası’nı Ziraat ve Garanti izledi. Geçen yıl bir önceki yıla göre nakdi kredi miktarını en çok kamu bankaları artırdı. Halkbank 2008’e göre yüzde 27 daha fazla kredi dağıttı. Halkbank’ı yüzde 26 artışla Vakıfbank, yüzde 18 artışla Ziraat Bankası izledi.

Haberin ayrıntıları bugünkü DÜNYA Gazetesi'nde

En düşük emekli maaşına zam gelecek mi? Uzmanı umutsuz... Rakıya zam geldi: Güncel fiyatlar ne kadar oldu? AFAD ve Kandilli duyurdu: Akdeniz'de deprem Etna Yanardağı kül ve lav püskürtüyor! 16 ilde IŞİD'e operasyon: 45 gözaltı