Batı Hattı 'iptal oldu'

Batı Hattı kontratı, istenilen indirim oranlarının oluşmaması nedeniyle sonlandırıldı.

Abone ol

ANKARA - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Batı Hattı kontratının, istenilen indirim oranlarının oluşmaması nedeniyle sonlandırıldığını açıkladı.

Yıldız, TBMM'de gazetecilerin doğalgaz zammına ilişkin sorularını yanıtladı.

"Rusya ile ilgili açıklamasının" hatırlatılması üzerine Yıldız, Rusya'dan alınan ve Trakya'dan gelen "Batı Hattı" olarak isimlendirilen kontratın, dün Botaş'ın yazdığı yazıyla "istenilen indirim oranlarının oluşmaması" nedeniyle sonlandırılması iradesinin ortaya konulduğunu açıkladı. Yıldız, şöyle devam etti:

"Çokça soruluyor; 'Rusya ile ilişkilerde sorun doğurur mu' diye. Rusya bizim stratejik işbirliği yaptığımız son derece önemli, bir kaç kontrata dayanarak ilişkilerimizin bozulamayacağı kadar sağlam ve güçlü ilişkilerimizin olduğu bir ülkedir. O yüzden bu tür kontratların sonlandırılmış olması gaz girişinin sonlandırılmış olması anlamını taşımıyor."

"Zamlar zorunluluktan"

Petrol ve doğalgazla ilgili ithalatın en son geldiği noktada, gerek elektrikle, gerekse doğalgaz girdileriyle ilgili maliyetlerin arttığını söylediğini anımsatan Yıldız, şöyle konuştu:

"Son 29 ayda, yaklaşık yüzde 39'luk doğalgaz fiyatlarına zam gelmişti. Tüketiciye ortalaması yüzde 15, elektrikte de yüzde 10'lar düzeyinde yansıtmak durumunda kalmıştık. Tabii ki bunların her biri bize yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarıyla ilgili yaptığımız çalışmaların önemini bir kez daha vurgulatıyor. Su, rüzgar, güneş, jeotermal, biyokitle gibi enerji kaynaklarından yenilenebilir enerji kaynaklarından yapılan üretimin artırılmasına, yine yerli kaynaklarımızdan yerli kömürle ilgili elektrik santrallerin üretiminin artırılmasıyla ilgili stratejik kararımızın doğruluğu ortaya çıkmıştır. O açıdan böyle bir zorunluluk oluşmuştur."

"Rusya indirimi kabul etmedi"

Özel sektör ile kamu arasındaki bu tür kontrat devirlerinin olmasının zaten Kanunun getirdiği bir sonuç olduğunu hatırlatan Yıldız, şunları söyledi:

"O yüzden bu konuda biz vatandaşlarımız adına daima maliyetini düşürmeye çalıştığımız doğalgaz fiyatlarını, Rusya'dan talep ettik. İstediğimiz oranlara düşemediler, bunu da saygıyla karşılıyoruz. O yüzden özel sektörün pazarlık yapacağı bir ortam oluşsun da istedik. Bize, Güney Akımla ilgili olarak da çokça soru soruluyor. Güney Akımda istemiş olduğumuz evrakların, bunların içerisinde ÇED raporunun, güzergahın, ileri mühendislik çalışmalarının tamamlanması halinde Rusya'nın bizden talep ettiği Güney Akım doğalgaz boru hattının inşaat izniyle ilgili irademiz tamdır, bu konuda herhangi bir gerilim söz konusu değildir. İlişkilerimiz daha da güçlenerek devam edecek."

Yıldız, son 3 ayda özellikle dolar artışının, maliyeti etkileyen önemli unsurdan birisi olduğunu belirterek, " doğalgazda petrole endeksli hampetrol fiyatlarının artmış olmasının" maliyeti etkilediğini söyledi.

Zamlı emekli maaşları ne zaman hesaplara yatacak? Öğretmenlik Mesleği Kanunu Teklifi'nin ilk 4 maddesi kabul edildi Gündem 29 ilde "Sibergöz" operasyonu: 110 gözaltı Çin'in uzay istasyonundaki taykonot ekibi ikinci uzay yürüyüşünü yaptı Benzin ve motorin güncel fiyatları