Batı Anadolu’nun su deposu Bursa’da işletme sayısı 26'ya çıktı
Marmara Bölgesi’nde işletilen su kaynaklarının büyük bölümüne sahip olan Bursa’da ambalajlı su sektörü yeni yatırımlar ile hareketlendi.
Abone olESRA ÖZARFAT - BURSA
Uludağ’da bulunan su kaynaklarının kaliteli suyundan faydalanmak isteyen girişimciler mevcut tesislere ilave olarak her geçen yıl yeni su firmaları açıyor. Batı Anadolu’nun su deposu olan kentte işletme sayısı 6’sı doğal mineralli, 19’u doğal kaynak, biri içme suyu üreten toplam 26 işletme faaliyet gösteriyor. Türkiye genelinde satışa sunulan kaynak sularından Kirazlıyayla, Rioba, Sude, Korusu, Damla, Karacakaya, Aroma Ömer Duruk, Nestle, Erikli, Özkaynak, Carrefour Discount, Kay, Sultan, Sude 2, Elmas, Gümüş, Sırma, Pürsu, Uludağ, Alaçam Bursa’da üretim yapıyor. Sektörün önemli bir aktörü olan doğal mineralli su segmentinde de Özkaynak, Damla, Freşa, Kınık, Sırma, Uludağ gibi firmalar yer alıyor.
Son 3 yılda Bursa’da 5 firma su işleme ruhsatı sahibi oldu. Orhaneli’de üretim yapan Sırma 2012’de üretim izni aldı. Firma, 0,25 ve 1 litre pet şişe, 330 ve 750 mililitre cam şişelerde üretim yapıyor. Mustafakemalpaşa’da üretim yapan Gümüş Su da ruhsatını Temmuz 2012’de aldı. Gümüş Su; pet, dönüşümlü cam şişe, damacana ve bardakta su üretimi yapıyor. Elmas Su’yun da ruhsat tarihi Mart 2012. Derekızık Köyü’nde üretim yapan Elmas Su 19 litrelik damacana su üretiyor. Mar Tüketim Maddeleri AŞ de İnegöl’deki Pürsu üretim iznini 2013 Mayıs ayında aldı. Bursa’da üretim yapan su sektörü üreticileri arasına son olarak “Uludağ” ana markası altında 4 kategori, 15 alt marka, 30 değişik ürün ve 107 farklı ambalajı ile iç ve dış pazarlarda faaliyet gösteren Uludağ İçecek de katıldı. Çayyaka - Boğazova Köyü’ndeki kaynaktan alınan suyu Yenice tesislerinde işleyen Uludağ İçecek, su işleme ruhsatını geçen yıl temmuz ayında aldı. 750 ve 330 mililitre cam şişelerde üretime başlayan Uludağ, yine Endi markasıyla yakında rafl ardaki yerini alacak.
Ambalajlı Su Üreticileri Derneği (SUDER) Başkanı İsmail Özdemir özellikle İstanbul, İzmit, Sakarya, Bursa, İzmir, Adana ve Antalya gibi iller başta olmak üzere Türkiye’nin hemen her bölgesinde farklı kaynaklar bulunduğuna işaret ederek, Bursa’nın Marmara Bölgesi’nde işletilen su kaynaklarının büyük bir kısmına sahip olduğuna dikkat çekti. Ambalajlı su sektörünün Türkiye’de geldiği noktayı da değerlendiren Özdemir, geçen yıl Türkiye’de su pazarı hacminin yüzde 3,8’lik büyüme ile 10,7 milyar litreye ulaştığını kayderek, bu hacmin 6,3 milyar litresinin yüzde 2,6’lık büyüme ile damacana satış kanalından, 4,4 milyar litresinin de yüzde 5,5’lik büyüme ile PET satış kanalından geldiğini söyledi. Geçen yıl sektördeki toplam cironun yaklaşık 4,2 milyar liraya ulaştığına dikkat çeken İsmail Özdemir, TÜİK verilerine göre toplam ihraç edilen ambalajlı suyun 250 bin 866 ton ve toplam cironun ise 42 milyon 186 bin dolar olarak gerçekleştiğini hatırlattı. Özdemir, bu yıl sonu beklentilerini de paylaştı. İsmail Özdemir; “Bu yıl Türkiye’de su pazarı hacminin 11,1 milyar litreye ulaşması ve toplam cironun yaklaşık 4,5 milyar lira olması bekleniyor. Ambalajlı su sektöründe mevcut endüstriyel kapasite kullanım oranının yüzde 40 seviyelerinde olduğu göz önüne alındığında, Türkiye’de ambalajlı su tüketiminin artması durumunda sektör mevcut kurulu kapasite ile bu ihtiyacı rahatlıkla karşılayabilecek durumda” dedi.
Sektör 100 bine yakın kişiye istihdam sağlıyor
Türkiye’de 2009 yılında yıllık kişi başına ortalama tüketimin 38 litre PET, 86 litre damacana olmak üzere toplam 124 litre olduğunu ifade eden Özdemir, geçen yıl bu oranın 138 litreye yükseldiğini, bu yıl ise 143 litre olmasını beklediklerini anlattı. İtalya’da yıllık kişi başı tüketimin 186, Almanya’da 173, Belçika’da 132, İspanya’da 115 litre olduğunu aktaran (SUDER) Başkanı İsmail Özdemir Türkiye’de ambalajlı su tüketiminin AB’deki tüketim seviyelerine yaklaştığını söyledi. Özdemir günümüzde 4,1 milyar TL’lik bir ekonomi ortaya koyan sektörün 11 bini doğrudan olmak üzere toplamda 100 bine yakın kişiye istihdam olanağı sağladığını söyledi.