Batı Akdeniz’in 3 kenti ihracatını taştan çıkarıyor

Batı Akdeniz’in 3 kenti yaş meyve ve sebze kadar iddialı olduğu yeni bir sektörde ihracata hız verdi. Antalya, Isparta, Burdur’dan 2012 yılında 90 milyon doları doğaltaştan olmak üzere 142 milyon dolarlık maden ihracatı yapıldı.

Abone ol

Duygu ŞAHİN DURMAZ

ANTALYA - Antalya İhracatçılar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Satıcı, Antalya, Isparta ve Burdur’dan geçen yıl yaklaşık 142 milyon dolarlık madencilik ihracatı gerçekleştirildiğini belirterek, “2012 yılı doğal taşlar ihracatımız yaklaşık 90 milyon dolar. Bu rakam 2011 yılına göre yüzde 210’luk bir büyümeyi ifade ediyor”dedi. Doğaltaşın yanında 2012 yılında toplam madencilik ihracatlarının ise 142 milyon dolar olduğunu kaydeden Satıcı, “Çin Halk Cumhuriyeti  başta olmak üzere 4 kıtadan çok sayıda ülkeye ihracatımız var. Yeni ülkelerle ihracat rakamlarını daha da yukarı çekmek için çalışmalarımız devam ediyor” diye konuştu.

Mermer ihracatının çoğunluğunu işlenmemiş ürünlerin oluşturduğunu ifade eden Satıcı, “Yüzde 30’luk kısmı ise işlenmiş olarak ihraç ediliyor. İşlenmemiş olarak Çin’e ihraç edilen mermerler Çin’de işlenerek dünyaya pazarlanıyor. Çin’in en büyük avantajı işgücü maliyetlerinin düşük olması. Dünya zaten bu konuda Çin ile rekabet edemiyor” dedi. Antalya, Finike, Burdur, Bucak ve Isparta bölgesinde yeteri kadar rezerv olduğunu dile getiren Satıcı, mermer sektörünün ülke ekonomisine de önemli katkısı bulunduğuna işaret etti. Sektörün yan sektörleriyle ciddi bir istihdam sağladığını kaydeden Satıcı, sanayinin çok gelişmediği yerlerde mermer sektörünün ön plana çıkmasını amaçladıklarını bildirdi Mermer sektörünün bölge ticaretinde ve bölge kalkınmasında önemli rol üstleneceğine dikkati çeken Satıcı, “Antalya ve bölgesinin yakın zamanda mermer sektöründe yaş meyve ve sebze kadar söz sahibi olacaktır” diye konuştu.

Antalya’da mermer fuarı planlıyoruz

Mermer sektörünün daha da gelişmesi için birlik olarak çeşitli çalışmalar yaptıklarını anlatan Satıcı, “Antalya Limanı’nın mermer ihracatında kullanılmak üzere yenilenmesi, kapasitesinin artırılması yönünde Antalya Valiliği ile bir takım çalışmalar yaptık. Ayrıca Mermer Çalışma Grubu oluşturuldu. Alıcı ve satıcıları buluşturacak sektörel bir heyet gezisi yapmayı, bu doğrultuda Antalya’da mermer fuarı düzenlemeyi planlıyoruz. Mermer sektöründen umutluyuz” şeklinde konuştu.

Ebatlı, bitmiş ürün satışına teşvik getirilebilir

Satıcı, ocak açma izinlerinin Başbakanlık kontrolüne geçtikten sonra, daha önce 2-3 ayda alınan genişletme ve yeni ruhsat izinlerinin 6-12 aylık süreçte alınmaya başlandığına dikkat çekerek, “Yeni ocak açmada izinlerin iyi incelenmesi şart ancak faal çalışan ocaklardaki genişleme izinlerinin sürelerinin uzunluğu sıkıntı yaratıyor. Ocak sahipleri fabrika yatırımlarının yüksek sabit yatırım maliyetlerinden ötürü genellikle blok satışı yapmayı tercih ediyor. Sektörün gelişmesi için yabancılara ocak açmak için Türk ortak mecburiyeti getirilebilir. Ebatlı, bitmiş ürün satışına teşvik getirilebilir. Mermer ocaklarındaki atıkların ve molozların değerlendirilmesine yönelik teşvikler getirilebilir” açıklamasını yaptı.

Firmalar ocak izinlerindeki gecikmelere çözüm istiyor

Modülmer Mermer AŞ Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Köse: Isparta’nın ilk mermer fabrikasıyız. Geçen yıl 7 milyon dolar ihracat gerçekleştirdik. Bu yılki hedefimiz 10 milyon dolar. Uzakdoğu, Ortadoğu ve Arap ülkeleri, ABD ve Avrupa’ya ihracat yapıyoruz. 2 milyon dolar civarında ocak, makine ve mermer işleme makinesi yatırımı yaptık. 150 kişiye de istihdam sağlıyoruz. Girdi maliyetlerinin yüksekliği ve ocak izinlerindeki gecikmeler başlıca sıkıntılarımız. Sektörün gelişmesi belli bir ivmeye kavuştu. Yatırımcıların ve ihracatçıların belli enstrümanlarla desteklenmesi gerekiyor.

- Çiçek Mersan Mermer Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Çiçek: Burdur’da faaliyet gösteriyoruz. 2012 yılında 5,5 milyon dolar lan ihracatımzı bu yıl 9 milyon dolara çıkartacağız. Mermer ocağımızdaki makine parkuruna yeni araçlar ekledik. Burdur OSB’deki fabrikamıza yeni bir ST ve önümüzdeki 1.5 ay içerisinde yeni bir üretim hattı ekliyoruz. İşlenmiş ebatlı mermer olarak Ortadoğu, Amerika, Avrupa, Libya, Türkmenistan ve blok olarak da Çin ile çalışıyoruz. Uzun vadede Rusya, Avustralya ve Güney Afrika pazarlarına açılmayı düşünüyoruz. 150 kişiye istihdam sağlıyoruz. Sorunlarımız ağır işleyen bürokrasi, yatırım teşvikleri ve işgücü yetersizliği. Yüksek üretim maliyetleri nedeniyle Çin ile rekabet edecek seviyede değiliz.İşletme alanımızı genişletmek istediğimizde orman izni 6 ay gibi bir süre alıyor .Bürokrasinin sadeleştirilmesi bize daha seri hareket kabiliyeti kazandırır.

- Yurdakullar TAŞ ortağı İrfan Yurdakul:  Bucak’ta Riton Stones markası ile fayans, eskitme, mozaik ve profil üretiyoruz. Geçen yıl 3 milyon dolar olan ihracatımızı 4 milyon dolara çıkaracağız. 300 bin metrekare fayans üretim kapasitemiz var.  Üretimimizin yüzde 95’ini ABD, İngiltere, Macaristan, Romanya’ya ihraç ediyoruz. 3 milyon dolar civarında fabrika yatırımı yaptık.110 kişiye istihdam sağlıyoruz. Pahalı akaryakıt, yeni taşların moda bilincinden uzak bir şekilde ticari düşünülerek ucuz fiyatlı satılması, teknik ve yetişmiş eleman sıkıntısı başlıca sorunlarımız. Devletin yeni ocak açan yatırımcı ile o bölge yakınlarında yaşayan yerel halkın karşı karşıya gelmesi gibi sorunlara çok hızlı bir çözüm bulmasını diliyorum.

ABD'de Ethereum ETF'ler işlem görmeye başladı Bir rakı grubuna daha zam geldi ABD Gizli Servis Direktörü Kimberly Cheatle istifa etti Muğla'da bir evde çıkan yangın ormana sıçradı TFF duyurdu: Yeni MHK başkanı belli oldu