'Başkanlık' Meclis'e geliyor, muhalefet Bahçeli'ye tepkili

Dün MHP lideri Bahçeli'nin açıklamalarının ardından bugün Başbakan Yıldırım, 'başkanlık' için önemli bir sinyal verdi. Muhalefet ise MHP liderinin açıklamalarına tepkili.

Abone ol

Türkiye'de 'başkanlık sistemi' bir kez daha gündeme taşındı. Dün MHP lideri Bahçeli'nin açıklamalarının ardından bugün de Başbakan Binali Yıldırım, 'başkanlık' için önemli bir sinyal verdi. Muhalefet ise MHP liderinin dünkü açıklamalarına tepkili.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli dün Meclis Grup Toplantısı'nda "AKP başkanlık sistemi inadını sürdürecekse bunu Meclis'e getirmelidir, Meclis ve milletimiz bu yönde karar alırsa diyeceğimiz bir şey olmaz" ifadelerine yer verdi.

Bu sözler üzerine AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Binali Yıldırım bugün yaptığı açıklamada "Sayın Bahçeli'nin beyanatları cesaret verici. Biz hazırız” diyerek AK Parti'nin başkanlık için harekete geçeceği sinyalini verdi.

AK Parti harekete geçiyor

AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Binali Yıldırım, AK Parti olarak Başkanlık sistemini içeren anayasa tekliflerini kısa sürede Meclis'e getireceklerini söyledi. AK Parti Genişletilmiş İl Başkanları Toplantısı'ndaki konuşan Binali Yıldırım, "Bahçeli'nin açıklaması Türkiye'nin geleceğine dönük umut verici, Türkiye fiili durumu hukuki durum haline dönüştürmek mecburiyetinde. Bu yönde adımlarımızı derhal atacağız, kararı ya Meclis ya millet verecek. Bahçeli'nin (başkanlık) çağrısını aynen kabul ediyoruz, kısa sürede Meclis'e yeni anayasa teklifimizi getireceğiz" dedi.

Strazburg'da, Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi'ndeki parlamenterlerin sorularına şu yanıtlarını yanıtlayan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ise Türkiye'nin bugün yönetilmekte olduğu parlamenter sistemde güçler ayrılığı ilkesinin tam anlamıyla bulunmadığını belirterek; her konuda referanduma gittiklerini, başkanlık sistemi konusunda da halkın vereceği kararı kabul edeceklerini söyledi.

MUHALEFET BAHÇELİ'NİN AÇIKLAMALARINA TEPKİLİ

CHP Grup Başkanvekili Gök:
Neyi amaçladığını anlamakta zorlanıyoruz

CHP Grup Başkanvekili Levent Gök, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin başkanlık sistemi tartışmasını başlatacağına, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın fiili durumu karşısında net bir duruş sergilemesi gerektiğini söyledi.

TBMM'de basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Gök, başkanlık sistemi konusunda CHP'nin tavrının net olduğunu belirterek, demokratik parlamenter sistemin devamından yana olduklarını söyledi.

"Biten bu tartışmayı başlatmakla Sayın Bahçeli'nin neyi amaçladığını da anlamakta güçlük çekmekteyiz" diyen Gök, AK Parti ve MHP'nin bu tartışmayı neden filizlendirdiğini önümüzdeki günlerde anlayacaklarını belirterek "Sayın Bahçeli herhalde bu açıklamayı durup dururken yapmamıştır. Bitmiş olan bir tartışmanın başlatılması insanın aklına 'kapalı kapılar ardında başka pazarlıklar var mı' sorusunu getiriyor. Bu tereddütleri gidermek de en başta Sayın Bahçeli ve MHP'ye düşer" ifadelerini kullandı.

HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken:
MHP muhalefette ama fikirleri iktidarda

HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, başkanlık sistemi konusunda Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın MHP ile ortaya koyduğu planlara karşı mücadele etmeye kararlı olduklarını söyledi.

Meclis'te düzenlediği basın toplantısında, bundan sonra gündemi belirleyecek, "Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ve AK Parti'nin gündemini topluma dayatacak çıkışları" MHP'nin yapacağını iddia eden Baluken, şöyle devam etti: "Dün, başkanlık sistemiyle ilgili yapmış olduğu çıkış bahsetmiş olduğumuz bu danışıklı çıkışın kendisidir. Çünkü, 12 Eylül dönemde olduğu gibi MHP muhalefette ama fikirleri iktidardadır. MHP'nin her söylediğini Erdoğan harfi harfine yerine getiriyor.

Dün Bahçeli'nin yapmış olduğu açıklama, Türkiye'de fiili olarak bir diktatörlük rejiminin hayata geçmesiyle ilgili MHP ve AKP'nin aleni bir ortaklığını gösteriyor. Sadece krizin derinleşmemesi, yönetilebilir bir durumda kalması için bundan sonraki süreçte pası Bahçeli, MHP atacak, golü de Erdoğan ve AKP, Türkiye demokrasisine karşı atmaya çalışacak."

MHP İstanbul Milletvekili Arzu Erdem:
Bahçeli'nin açıklamaları doğru okunmalı

MHP İstanbul Milletvekili Arzu Erdem, Bahçeli'nin dünkü açıklamalarının doğru okunması gerektiğini dile getirdi. Erdem, şu ifadeleri kullandı: "Liderimizin orada söylediği şudur: (Cumhurbaşkanı seçildiğinden beri anayasaya aykırı davranmaktadır. Anayasaya aykırılığa aciliyetle son vermesi gerekiyor çünkü, fiili olarak başkanlık sistemi varmış gibi hareket ediyor. Varmış gibi hareket etmek demek, aslında anayasa ihlali işlediğini gösterir.) Liderimizin söylediği, buna isim konması gerekiyor. Bu isim, ya anayasa değişikliği getirerek ya da milletimizin iradesine giderek olmalı. Fiili başkanlık sistemi uygulamasına son vermek zorunda, anayasa ihlali doğru bir şey değil."

Erdem, CHP'nin MHP'ye yönelik, "AK Parti ile gizli kapaklı pazarlık yürütüldüğü" eleştirisi ile ilgili görüşünün sorulması üzerine, "MHP var olduğu günden beri çizgisini bozmamıştır. Biz, 'çözüm süreci ihanet sürecidir' demiştik, AK Parti bugün bizim noktamıza geldi ve çözüm sürecini bitirdi. Bizim çizgimiz belli, diğer partilerden gelen eleştiriler bizim için kabul edilebilir değildir, değerlendirmeye bile gerek yok aslında" dedi.

"Anayasa değişikliği için 330 oy gerekiyor ve AK Parti'nin bu sayısı yok, MHP'nin desteğine ihtiyacı var. MHP destek olacak mı?" sorusuna Erdem, "MHP, '330 ile biz sandalyeyi tamamlayalım ve referanduma gidelim' demedi, 'tamamlayabiliyorsanız buyrun tamamlayın' dedi. Cumhurbaşkanı fiili suç işliyor, anayasaya aykırı davranıyor. Bunun karşılığında bunu Meclis'e getirin ve getirdikten sonra sonucu hep birlikte görelim. Zaten sandalye sayısı yetersizse bu fiili duruma son vermek zorunda." yanıtını verdi.

MHP LİDERİ DÜN NE DEDİ?

MHP lideri Devlet Bahçeli'nin tartışmalara neden olan dünkü 'başkanlık' açıklaması ise şöyle: AK Parti başkanlık sistemiyle ilgili inadını sürdürecekse, Anayasa taslağını TBMM'ye getirmelidir. Ya 367'yi aşarak kanunlaşacaktır ya da milletin kararına sunulacaktır. Bizim tercihimiz her zaman olduğu gibi parlamenter sistemin devamı, güçlendirilmesi, reforma tabi tutulmasıdır. Ancak milletimiz aksini söyleyecek olursa buna da diyeceğimiz herhangi bir şey doğal olarak bulunmayacaktır. Türkiye'nin nasıl ve hangi sistemle yönetileceğiyle ilgili muamma bize göre kapanmalı, bu iş kökünden bitirilmelidir.

Sahte dolar nasıl farkediliyor? TÜYEMDER Başkanı Şeren açıkladı Hazırlıklar tamamlandı! 'Dijital Telif Yasası' Meclis'e geliyor Papa Francis, mayıs ayında Türkiye'ye geliyor Elon Musk hedef göstermişti... ABD'de 'Musk' endişesi büyüyor Teğmenlerin Yüksek Disiplin Kurulu süreci başladı