Başbuğ: EMASYA kalkabilir

Genelkurmay Başkanı'na göre protokole aşırı önem verildi

Abone ol

ANKARA- Emniyet ve Askeri Yardımlaşma Protokolü EMASYA konusunda açıklama yapan Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ, "Kalkabilir, bu protokole gerek yok, zaten kanunda yetki var. Neticede EMASYA Protokolü konusunda bizim için kanunlar esastır. EMASYA Protokolü'nün bunun üzerine geçmesi mümkün değildir" dedi.

EMASYA'nın 'emniyet asayiş' kökeninden geldiğini, protokolün sivil ve askeri işbirliği olduğunu belirten Başbuğ, "İl Özel İdaresi 5442 sayılı Kanun'un 11. maddesi bu konuya ışık tutuyor. Tam okunsa bu kadar tartışma da olmazdı aslında. 5442 sayılı kanun çok açık; 'Vali, genel ve özel tüm kolluk kuvvetlerin amiridir.' Bunu hiçbir şekilde değiştiremezsiniz" diye konuştu.

 "Bu protokole aşırı önem verildi, olmadık yerlere çekildi. Gizliliği de bu süreci daha da karıştırdı" diyen Başbuğ, toplumsal olaylarla terörle mücadelenin nerede birbirinden ayrıldığının görülmesi gerektiğini söyledi.

Toplumsal olaylar kapsamında Silahlı Kuvvetlerin kullanılmasının arzu etmedikleri bir durum olduğunu belirten Genelkurmay Başkanı, "Halk ile karşı karşıya gelmesini ister miyiz askerin? Tabii ki hayır. Hangi ordu ister ki? Kanun emrederse tabii ki görevimizi yerine getiririz ama onun haricinde halkla karşı karşıya gelmeme hassasiyetimizin bilinmesini istiyoruz" dedi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül de Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın EMASYA Protokolü'nün kaldırılacağı yönündeki açıklamasının ardından hukuk anlayışı çerçevesinde protokole gerek olmadığını söylemişti.

TFF duyurdu: Yeni MHK başkanı belli oldu Prof. Dr. Hasan Sözbilir yeni fay hattı tespit edildiğini açıkladı İnşaat sektörü 'çözümü' yabancı işçide buldu Coca-Cola beklentilerin üzerinde ciro elde etti İYİ Parti Milletvekili Ersagun Yücel partisinden istifa etti