Bankalarla polemiğe girmeyiz

Bakan Babacan, kuralların belli olduğunu, bankaların da bu düzenlemelere uymakla mükellef olduklarını söyledi.

Abone ol

ANKARA - "Bankacılıkla ilgili düzenlemeler yapacak kurumlarımız bellidir, kuralı koyan otoritelerimiz vardır. Bankalarımız bu düzenlemelere uymakla mükelleftir" şeklinde konuşan Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, "Bizim herhangi bir banka genel müdürüyle ya da Bankalar Birliği başkanıyla polemik anlamına gelecek böyle karşılıklı basın üzerinden görüşmek gibi bir usulümüz, pozisyonumuz yok" dedi. Kredilerin sıkılaştırılması konusunda ise Babacan, "BDDK zaten önlemler aldı, eğer gerekirse BDDK veya Hazine ilave tedbirler alabilir" ifadelerini kullandı.

Devlet Bakanı Babacan, 2. Saraybosna İş Forumu'na katılmak üzere Bosna Hersek'e hareketinden önce havaalimanında düzenlediği basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Ekonomi ve sosyal hizmetlere ayrı bakanlık planı

Babacan, bir gazetecinin, Hükümete, bazı konularda Kanun Hükmünde Kararname (KHK) çıkarma yetkisi veren yasa tasarısının TBMM'de kabul edildiğini hatırlatarak, "bu çerçevede atılacak adımlar içinde Ekonomi Bakanlığının kurulmasının söz konusu olduğu, bunun için nasıl bir yapı öngörüldüğünü" sorması üzerine, söz konusu yasal düzenlemenin cumhurbaşkanının onayına sunulacağını, cumhurbaşkanının onayından sonra da bakanlar kurulu kararıyla bir kanun hükmünde kararnamenin düzenleneceğini söyledi.

Şu andaki yasal düzenlemenin sadece bu konuda hükümete bir yetki verdiğini, bunun ötesindeki detayların ise kararname ile belirleneceğini ifade eden Babacan, "Bizim 2001 parti programımıza, 2002 seçim beyannamemize bakarsanız bir Ekonomi Bakanlığının kurulması aşağı yukarı 9-10 yıllık bir tasarımız, gerçekleştirmeyi arzu ettiğimiz bir konu. Sadece Ekonomi Bakanlığı değil aynı zamanda sosyal hizmetlerle ilgili bir bakanlık söz konusu. Sosyal konuların, ekonomik politikaların koordinasyonu bu yeni yapılanmayla bir miktar daha kolaylaşacak diye düşünüyorum" dedi.

Bankacılarla polemik yok

Babacan, "eski İş Bankası Genel Müdürü ve Bankalar Birliği Başkanı Ersin Özince görevlerinden ayrılırken, mart ayı başındaki bankalara yönelik tedbirler konusundaki sözlerinize yanıt niteliğinde açıklamalar yaptı. Bütün bu istifa süreci bu açıklama ekseninde değerlendirildi. Siz nasıl bakıyorsunuz?" sorusu üzerine, herhangi bir banka genel müdürü ya da Bankalar Birliği Başkanı ile polemik anlamına gelecek, karşılıklı basın üzerinden görüşmek gibi bir usulleri, pozisyonları olmadığını söyledi.

Kurumlar arasında koordinasyon

Merkez Bankasının, kredilerin sıkılaştırılması konusundaki kararına ilişkin yalnız bırakıldığı yönünde eleştiriler bulunduğunun belirtilmesi üzerine de Babacan, Merkez Bankasının uygulamakta olduğu finansal istikrarla ilgili bütün işlemlerin, finansal istikrar adına alınan bütün önlemlerin ilgili kuruluşlarla bir koordinasyon içerisinde yürütüldüğünü vurguladı.

Bugüne kadar alınan bütün kararların aynı hedefe, aynı sonuca yönelik kararlar olduğuna işaret eden Babacan, şöyle devam etti:

"Bundan sonraki dönemde de böyle olamaya devam edecek. BDDK zaten önlemler aldı, eğer gerekirse ilave tedbirler BDDK tarafından alınabilir, gerekirse Hazine burada başka işler yapabilir. Burada bizim kurumlarımız arasında herhangi bir uyumsuzluk söz konusu değil. Hedeflerimize ulaşmak için gerekli bütün adımlar atılacaktır."

Pegasus'tan ucuza uçak bileti kampanyası Serenay Sarıkaya tanık sıfatıyla adliyede ifade verdi Yasaklı şirketlerin sayısı artıyor! ABD'den ihracat kararı Petrol fiyatları için 2025 tahmini! 'Önce yükselip sonra düşecek' 10 AB ülkesinden Rus LNG'sinin yasaklanması talebi