Bankalara Yunanistan vergisi

Komşu'ya ek fon sağlamak için Euro Bölgesi bankalarına vergi getirilmesi ve ucuz, uzun vadeli resmi kredilerin Yunanistan için en az riskli yol olduğu düşünülüyor.

Abone ol

BRÜKSEL - Yunanistan'a ek fon sağlamak için Euro Bölgesi bankalarına vergi getirilmesi ve ucuz, uzun vadeli resmi kredilerin Yunanistan için en az riskli yol olduğu belirtiliyor.

Reuters'ın haberi dayandırdığı belgeye göre, Euro Bölgesi liderlerinin Brüksel'de yapacağı kritik toplantı öncesi, seçici ve tam temerrüdü tetikleyebilecek diğer seçeneklerin de masada olduğu ifade ediliyor.

Yarın üst düzey yetkililer, önerileri detaylı olarak görüştükten sonra Perşembe günü de Brüksel'de biraraya gelecek liderler, Yunanistan için ikinci bir kurtarma paketi üzerinde anlaşmayı ve borç sorununun yayılmasını önlemek için bir strateji belirlemeyi deneyecek.

Fransa'nın Avrupa İşleri Bakanı Jean Leonetti de Yunanistan'a ek kaynak sağlamak için bankalara vergi getirilmesinin konuşulduğunu, bunun çözümlerden bir tanesi olduğunu ve temerrüdü tetiklemeyeceğini söyledi. Leonetti, "Vergi fikri, üzerinde çalışılmayı hak ediyor" dedi.

Bir bankacılık kaynağı, vergi teklifinin dahil edilmesiyle Yunanistan'ı destekleyecek gönüllü özel sektör katılımının kabul edilebilir bir formu üzerinde anlaşmak için bankalar üzerinde baskının amaçlandığını ancak bunun müzakereleri daha güç hale getireceğini belirtti. 

Yetkililer, Yunanistan için kredilerin vadesinin 30 yıla çıkarılarak, faiz oranlarının da yüzde 5,5'dan yüzde 3,5'a indirilmesinin görüşüldüğünü ifade ediyorlar. İkincil piyasalardan tahvillerin geri alımı, uzun vadeli tahvil değişimleri gibi seçenekler de görüşülüyor.

Merkel: AB Zirvesi Yunanistan için kolay bir sonuç getirmeyecek

Öte yandan Almanya Başbakanı Angela Merkel, Avrupa Birliği (AB) Zirvesi'nin Yunanistan için hızlı ve kolay bir sonuç getirmeyeceğini söyledi.

Merkel, yaptığı açıklamada, Yunanistan'ın borç krizinin çözümünde bu hafta perşembe günü düzenlenecek Euro Bölgesi liderler zirvesinin nihai adım olmayacağını ifade ederek, başka gerekli adımların da atılması gerektiğini ve sadece tek bir sonucun tüm sorunları çözemeyeceğini belirtti.

Bir yılı aşkın görüşme ve kararların ardından insanların hızlı bir çözüm istemesinin anlaşılır olduğunu dile getiren Merkel, buna karşılık, Euro Bölgesi'nin Yunanistan'ın borç sorunu ve ülkenin rekabet eksikliği sorununa uzun vadeli çözüm bulması gerektiğini vurguladı.

Ticaret Bakanlığı'ndan 'altın lehvha' iddiasına açıklama: Algı operasyonu “Bankalar önümüzdeki 10 yılda kimlik değiştirecek” Anadolu turizmde büyük potansiyel barındırıyor Keçecilik tarihi ‘yeniden’ yazılacak Bahçesaray Belediye Başkanı Hazir'e hapis cezası