Banka hisselerinin yüzde 20'si halka arz edildi

Türkiye Bankalar Birliği'nin verilerine göre Eylül döneminde, toplam özkaynaklar baz alındığında, bankacılık sektörü hisselerinin halka arz edilme oranı yüzde 20 düzeyinde gerçekleşti.

Abone ol

ANKARA - Türkiye Bankalar Birliği’nin verilerine göre Eylül döneminde, toplam özkaynaklar baz alındığında, bankacılık sektörü hisselerinin halka arz edilme oranı yüzde 20 düzeyinde gerçekleşti.

Hisselerin halka arz edilmeyen yüzde 80'lik bölümünün yüzde 55.6'sına Türkiye'de yerleşik olan bankalar sahip bulunurken, yüzde 24.4'ü Türkiye'de yerleşik olmayan yatırımcılara ait.

Eylül itibariyle halka arz edilme oranı mevduat bankalarında yüzde 22.1, kalkınma ve yatırım bankalarında ise yüzde 3.3 oldu.

Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Türkiye'de Bankacılık Sistemi Banka Grupları Bazında Sermaye Yapısı 2011 Eylül dönemi verilerini (Temmuz, Ağustos ve Eylül aylarından oluşan 3. dönemi) açıkladı "Mevduat bankaları" ile "kalkınma ve yatırım bankaları"nın sermaye yapısı ve bu yapıdaki değişmeler ile halka açıklık oranları hakkında kamuoyuna bilgi sunulmasını amaçlayan Raporda Aralık 2005 ile başlayan ve üçer aylık dönemlerde bilgi sunan bu çalışmada, bankacılık sektörü sermaye yapısı "halka açık olan" ve "halka açık olmayan" şeklinde ikiye ayrılarak incelendi. Halka açık olmayan bölümündeki yapı ise, "Türkiye'de yerleşik" ve "Türkiye'de yerleşik olmayan" şeklinde detaylandırıldı. İstanbul Menkul Kıymetler Borsası’nda(İMKB) işlem gören halka açık bölümünde ise sahiplik açısından Türkiye'de yerleşik ya da yerleşik olmama durumları dikkate alınmadı. Buna göre Eylül döneminde, toplam özkaynaklar baz alındığında, bankacılık sektörü hisselerinin yüzde 20'si halka arz edildi. Halka arz edilmeyen yüzde 80'lik bölümünün ise yüzde 55.6'sı Türkiye’de yerleşik olan, yüzde 24.4'ü Türkiye'de yerleşik olmayan yatırımcılara ait.

Mevduat bankalarında yüzde 22,1

Halka arz edilme oranı mevduat bankalarında yüzde 22.1, kalkınma ve yatırım bankalarında ise yüzde 3.3. Mevduat bankalarında halka arz edilmeyen hisselerin yüzde 50.8'i Türkiye’de yerleşik olan, yüzde 27'si Türkiye’de yerleşik olmayan yatırımcılara ait. Kalkınma ve yatırım bankaları grubunda halka arz edilmeyen hisselerin yüzde 93.7'si Türkiye’de yerleşik olan, yüzde 3.2'si Türkiye’de yerleşik olmayan yatırımcılara ait bulunuyor.

Zamlı emekli maaşları ne zaman hesaplara yatacak? “Bitcoin tarihi seviyeyi görecek" Mert Günok’tan 2.5 milyon euroluk hareket! Asrın kurtarışı Kuzey Irak'a hava harekatı: 37 hedef imha edildi Karbon salımı, meyve yaprağı ile azaltılacak