Banka bazında uygulama kimseyi şaşırtmasın
Babacan, bütçede cari açığa yönelik 4 kademeli planları olduğunu açıkladı.
Abone olİSTANBUL - Türkiye'nin ‘yumuşak karnı’nın ağrımaya başlamasıyla ‘cari açık’ sorununun nasıl aşılabileceği soruları artmaya başladı. Başbakan Yardımcısı ve Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı Ali Babacan, bütçede cari açığa yönelik 4 kademeli planları olduğunu açıkladı.
Bloomberg HT’de Ekonomi Direktörü Kerem Alkin’in sorularını yanıtlayan Babacan, öncelikle bütçede tedbir almamayı istediklerini bu durumda bile bütçe açığının yılsonu hedeflerinin altında kalacağını söyledi.
İlave önleme ihtiyaç duyulması halinde ikinci aşamada yeniden yapılandırmadan elde edilen gelirin borçlarda kullanılmasının gündeme gelebileceğini söyleyen Babacan, üçüncü aşamada ise harcamaların kısılmasının gündeme geleceğini kaydetti.
Babacan, vergi artışının ise son kademede devreye alınabileceğini kaydetti. Babacan, “Vergi artışına ihtimal vermiyorum. Çünkü bu durumda enflasyon üzerinde olumsuz bir etkiye sebep olacaktır. Bu nedenle vergi artışı olacağını sanmıyorum” dedi.
"FİK'teki kurumların bağımsızlığına özen gösterilecek"
Babacan kurulacak Finansal İstikrar Komitesi’nin ise (FİK) cari açıkla mücadelede önemli rol oynayacağını kaydetti. Babacan, Finansal İstikrar Komitesinin kurulma çalışmalarıyla ilgili olarak da komitenin yapısının Kanun Hükmünde Kararnameyle düzenleneceğini belirtti.
Komitede, SPK, BDDK, TMSF, Merkez Bankası gibi bağımsız kurumların yer alacağını, Hazine'nin de bulunacağını kaydeden Babacan, bağımsız kurulların kendi bağımsız fonksiyonlarını da devam ettireceklerini ancak koordinasyonun da bu noktada önem taşıdığını kaydetti.
Söz konusu kurumların bağımsızlığının ortadan kalkabileceği yönündeki eleştirilerin hatırlatılması üzerine de Babacan, "Buna özen gösterecek şekilde Finansal İstikrar Komitesi'nin yetkilerini düzenledik" dedi.
Babacan, komitenin kurulmasıyla ilgili dünya örneklerini incelediklerini de belirterek, evrensel standartlara uygun bir yapı üzerinde çalıştıklarını kaydetti.
BDDK ve TSMF devreye girebilir
Cari açıkla mücadele sürecinde BDDK'nın yeterince kullanılmadığı yönündeki eleştirilerin hatırlatılması üzerine Babacan, şöyle konuştu:
"Merkez Bankamızın uygulamaları, ağırlıklı olarak sektörün tümüne yönelik ve genel uygulamalar. Banka bazındaki uygulamalar için bizim iki kurumumuz var; BDDK ve TMSF. Dolayısıyla şu ana kadar, her ne kadar makro ve genel uygulamalar yaptıysak da bundan sonraki dönemde BDDK'nın bir miktar daha aktif ve banka bazında uygulama yapmaya başlaması kimseyi şaşırtmamalı. Bunlar olabilecek gelişmeler."