Bakan Yumaklı 'köpek yasası'nı anlattı: Uymayan belediyelere hapis cezası var

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Türkiye'de 4 milyon sahipsiz köpek olduğunu belirterek esas sorunun 'sahipsizlik' olduğunu kaydetti. Türkiye'de 4 milyon başıboş köpek bulunduğunu aktaran bakan, "Yakala-kısırlaştır-sal" modelinin sorunu köpek nüfusunu azaltmadığını dile getirdi. Yumaklı, yasaya uymayan belediyelere hapis cezası verilebileceğini söyledi.

Haber Merkezi | Abone ol

Kamuoyunda 'köpeklere ötanazi düzenlemesi' olarak bilinen ve yüzbinlerce sokak köpeğinin öldürülmesine neden olacağı gerekçesiyle eleştirilen teklif, TBMM Tarım Orman ve Köyişleri Komisyonu'nda uzun ve sert tartışmaların ardından kabul edildi.

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, bugün AA Editör Masası'na hem yasaya yönelik eleştirilere yanıt verdi hem de detaylarını anlattı.

Yumaklı, 2021 yılındaki düzenlemenin temel gerekçesinin hayvanlara işkence yapılması olduğunu aktaran Yumaklı, işkence sorununu çözmek için düzenleme yapıldığını ifade etti.

4 milyon başıboş köpek

Tarım bakanı, "Yakala-kısırlaştır-sal modeli düzenlenmenin içerisine konulmuş, geçen süre içinde bu modelin uygulanabilirliği istenilen düzeyde olmamış ve popülasyon kontrol altına alınamamış" diye konuştu.

Yumaklı, sorunun hayvanların sahipsiz olma sorunu olduğunu, sahipsizliğin sorumsuzluğu getirdiğini belirterek "Yaklaşık 4 milyon başıboş köpek olduğunu tahmin ediyoruz" dedi.

Bakan Yumaklı, sahipsiz köpek düzenlemesine uymayan belediyeler için 6 aydan 2 yıla kadar hapis cezası öngörüldüğünü bildirdi.

Bakan, sözlerini şöyle sürdürdü: "Artık herkes kabul ediyor ki bu popülasyonun artması sebebiyle sosyal hayatın olumsuz etkilenmesi söz konusu. Hükümetimiz bu konuda kararlı, Meclisimiz gereğini yapıyor, toplumun her kesiminden insanı mağdur edecek bu husus çözülecek. 'Alacaklar, hepsini öldürecekler' gibi bir düşüncemiz hiçbir zaman olmadı. Önerdiğimiz husus sahiplendirme."

Reuters: Ali Yeşildağ'ın iadesi onaylandı Erdoğan’dan belediye borçlarıyla ilgili çarpıcı çıkış Mevduat faizleri güncellendi! İşte 1 milyon TL'nin getirisi Prof. Dr. Naci Görür 5 yeri işaret etti: 'Büyük deprem olabilir' Bakan Güler'den Yunan Bakan'a F-35 yanıtı