Baharat fiyatlarında düşüş sinyalleri
Baharatta yüksek rekolte beklentisinin fiyatları geriye çekmesi bekleniyor
Abone olDERYA EĞRİCAN GÜLEÇ
MERSİN - Baharatta son iki yıldır yüzde 40’lara varan fiyat artışları yerini düşüş eğilimine bıraktı. Martta başlayacak yeni sezonda hem yurt içi hem yurt dışında yüksek rekolte beklentisi fiyatların daha da düşeceği beklentisini beraberinde getirdi.
Birleşmiş Aktarlar ve Baharatçılar Derneği (BAKDER) Başkanı Murat Top, Türkiye’nin dış pazarlara bağlı olduğu ithal kalemlerde sezon sonuna yaklaşılması nedeniyle fiyatların düşüş eğilimine girdiğini söyledi. Türkiye’nin çoğunlukla Hindistan, Mısır ve Çin’den alım yaptığını kaydeden Top, "Bu bölgelerde rekolte artışı bekleniyor. Ayrıca sezon sonu olması ve ellerinde mal kalmaması için fiyatları aşağı çekiyorlar. Önümüzdeki sezon yüksek rekolte ile birlikte fiyatlar daha da aşağı inecektir" dedi. Önceki yıllarda yalnızca Türkiye değil tüm dünyada yüzde 40’lara varan fiyat yükselişleri yaşandığını hatırlatan Top, mart ayında başlayacak yeni sezon için ise ümitli olduklarını dile getirdi. Türkiye’de 10'uncu aydan bu yana yağışların etkili olduğunu aktaran Top, “Özellikle pul biber, kekik, nane, kimyon, çemen, kişniş gibi yerli ürünlerin iyi olacağını düşünüyoruz. Bizim ürünlerimiz ağırlıklı İç Anadolu ve Güneydoğu Anadolu’da yetişiyor. Sektörde alım garantili üretim çok yaygın. Bu nedenle ekim alanlarında bir artış olmadı ancak rekoltelerde yüzde 20-30 yükseliş bekliyoruz. Bu da fiyatlara yüzde 30-40 azalma şeklinde yansıyacaktır” değerlendirmesinde bulundu.
'Stoklu çalışmayın ihtiyacınız kadar alın'
BAKDER üyesi Tevfik Dönmez de baharat fiyatlarının en üst seviyedeki rakamları gördüğünü ve artık düşme eğilimine girdiğini belirterek, gerilemenin devam edeceğini tahmin ettiklerini söyledi. Dönmez, alıcılara, stoklu çalışmayıp ihtiyaçları kadar ürün almaları çağrısında bulundu. Dünyada yükselen baharat fiyatları nedeniyle bazı ürünlerde taleplerin yarı yarıya düştüğünü anlatan Dönmez, paralelinde sektördeki tedarikçi firmaların sayısında azalmalar yaşandığını dile getirdi. Taleplerin durmasıyla birlikte fiyatların da son noktaya ulaşıp geriye doğru yön değiştirdiğini kaydeden Dönmez, çoğu üründe yeni mahsul döneminin yaklaştığını söyledi. Yalnız Türkiye’de değil, dış pazarlarda da rekor seviyede rekolte artışları beklendiğini anlatan Dönmez, şunları söyledi: "Özellikle Hindistan’da susam rekoltesinde yüzde 20-30 artış oldu. Son haftalarda devletin susam gümrüğüne getirdiği yüzde 50 indirimi de göz önüne alırsak Türkiye’nin yıllık tüketimi 120 bin ton olan susamdaki fiyat düşüşleri yüzde 40’lara kadar gelebilir. Benzer şekilde diğer ithal ürünlerde de düşüşler yaşanıyor. Geçen yıl ithal baharat fiyatlarının aşırı yükselmesi üretici ülkelerde ciddi ekimleri de beraberinde getirdi. Bu durumun mutlu hasat dönemi yaşatabileceğini ve paralelinde fiyatların gerileyeceğini tahmin ediyorum.”