Azerbaycan ile Ermenistan, yeniden bir araya gelecek

AGİT 20. Bakanlar Konseyi toplantısı sonrası yapılan açıklamada Azerbaycan ile Ermenistan dışişleri bakanlarının Minsk Grubu himayesinde 2014 yılı başlarında yeniden bir araya gelmeye karar verdikleri kaydedildi

Abone ol

KİEV - Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) 20. Bakanlar Konseyi toplantısı Ukrayna'nın başkenti Kiev'de başladı. 

Türkiye'yi Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu başkanlığındaki bir heyetin temsil ettiği toplantıda, Helsinki Nihai Senedi'nin imzalanmasının 40. yıl dönümüne denk gelen 2015'e varan süreçte, sınır aşan tehditlerle mücadele, yayılmanın önlenmesi, hoşgörü ve ayrım gözetmeme ve enerji ile bağlantılı faaliyetlerin çevresel etkileri gibi AGİT'in üç boyutunu ilgilendiren hususlar ele alındı.

Azerbaycan ve Ermenistan'ın, Yukarı Karabağ sorununu barışçıl yollardan çözmek için birlikte çalışmaya devam edecekleri ve bu konuda mutabık kaldıkları belirtildi.
Azerbaycan ile Ermenistan arasındaki yüksek düzeyli diyaloğun devam etmesinin memnuniyet verici olduğu ifade edilen açıklamada, iki ülke dışişleri bakanlarının Minsk Grubu himayesinde 2014 yılı başlarında yeniden bir araya gelmeye karar verdikleri kaydedildi.

ABD, İngiltere, Almanya ve Fransa, toplantıya dışişleri bakan yardımcısı düzeyinde katıldı.

Üye ülkelere boykot çağrısı

Ukrayna Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç'in AB ile serbest ticaret anlaşmasını imzalamayı askıya almasıyla başlayan protesto gösterileri devam ediyor. Göstericiler, AGİT üyesi ülkelere toplantıyı boykot etme çağırısında bulunuyor. 

Yanukoviç,  21 Kasım'da Ukrayna'nın Rusya ile ilişkilerine zarar vereceği gerekçesiyle AB'nin önerdiği Ortaklık Anlaşması ile Derin ve Kapsamlı Serbest Ticaret Anlaşması'nı askıya aldıklarını açıklamıştı. Karar, halen tutuklu bulunan ve sağlık sorunları yaşadığı belirtilen eski Başbakan Yulia Timoşenko'nun serbest bırakılmasına olanak tanıyacak tasarının parlamentoda reddedilmesi sonrasında gelmişti. Timoşenko da kızı aracılığıyla yaptığı açıklamada, Ukraynalıları 1 Aralık'ta Kiev'de toplanmaya ve Yanukoviç'in kararına tepki göstermeye çağırmıştı. 

Meteor mu düştü? Türkiye Uzay Ajansı'ndan açıklama geldi Hastaneye kaldırılan Haluk Levent'in sağlık durumunda son durum EURO 2024 Çeyrek Final TRT 1 frekans ayarı nasıl yapılır? AFAD duyurdu: Muğla'da deprem Yerlikaya 'Kuyu-7' operasyonunu duyurdu: 33 suç örgütü üyesi yakalandı