Aydınların kılavuzluğuna daima ihtiyaç var

Abdullah Gül, Cumhurbaşkanlığı Kültür Sanat Büyük Ödülleri'ni sahiplerine teslim etti.

Abone ol
ANKARA - Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, devletlerin, milletlerin güvenli bir şekilde yollarına devam etmesi için sanatkarların, düşünürlerin, fikir adamlarının, aydınların kılavuzluğuna daima ihtiyaç bulunduğunu belirterek, "Zaman zaman siyasetçiler, devlet adamları konjonktürlerden her zaman etkilenebilirler ama sanatçılar, kültür adamları, düşünürler, bunlar daima sağduyularıyla hareket ederler, vicdanlarıyla hareket ederler ve sonunda gerçekten doğru yönlendirmeyi hep yaparlar" dedi.
Cumhurbaşkanlığı Kültür Sanat Büyük Ödülleri, Çankaya Köşkü'nde düzenlenen törenle sahiplerine verildi.
Törene, Cumhurbaşkanı Gül, eşi Hayrünnisa Gül'ün yanı sıra Başbakan Yardımcıları Bülent Arınç, Beşir Atalay, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik, bazı milletvekilleri, Ankara Valisi Alaaddin Yüksel, iş adamları, medya temsilcileri ve kültür sanat dünyasından davetliler katıldı.
Esas ödülleri sizler millete verdiniz
Her sene düzenli olarak bu ödülleri seçkin sanatçılara verdiklerini belirten Gül, şunları kaydetti:
"Devletlerin, milletlerin güvenli bir şekilde yollarına devam etmesi için, sanatkarların, düşünürlerin, fikir adamlarının, aydınların kılavuzluğuna daima ihtiyaç vardır. Zaman zaman siyasetçiler, devlet adamları konjonktürlerden her zaman etkilenebilirler ama sanatçılar, kültür adamları, düşünürler, bunlar daima sağduyularıyla hareket ederler, vicdanlarıyla hareket ederler ve sonunda gerçekten doğru yönlendirmeyi hep yaparlar. Bundan dolayı bizim de ülke olarak, millet olarak daima sanatçılarımıza, yazarlarımıza, fikir adamalarımıza en üstün değeri vermemiz gerekir. Aslında bugün bir ödül merasimindeyiz ama esas ödülleri sizler eserlerinizle bu millete verdiniz. Eserlerinizle verdiğiniz ödülleri bizler gördüğümüz için onlara karşı, onlara bir şükran anlamında bu ödülleri, şükran nişanesi olarak veriyoruz."
Türkiye'nin şu anda birçok alanda kendini ispatladığını anlatan Gül, o bakımdan bütün kaynakları sanat ve kültür hayatına seferber etmenin zamanının geldiği kanaatinde olduğunu dile getirdi. Bunun çok güzel örneklerinin de yaşandığını söyleyen Cumhurbaşkanı Gül, birçok alanda bu konuda faaliyetler yürütüldüğünü anlattı.
Cumhurbaşkanı Gül, konuşmasının ardından sanat tarihi dalında Prof. Dr. Semavi Eyice, eleştiri dalında Doğan Hızlan ve geleneksel sanatlar dalında hat sanatçısı Hasan Çelebi'ye ödüllerini verdi.
Törenin sunuculuğunu yapan tiyatrocu Kenan Işık, edebiyat dalında ödüle layık görülen ancak mazereti nedeniyle törene katılamayan Sezai Karakoç'a ödülünün daha sonra verileceğini bildirdi.
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, eşi Hayrünnisa Gül ile birlikte ödül alanlarla hatıra fotoğrafı çektirdi. Gül, yürümekte zorluk çektiği için baston kullanan Eyice'nin sahneden inmesine yardım etti.
EURO 2024 Çeyrek Final TRT 1 frekans ayarı nasıl yapılır? Fransa yarı finalde İspanya'nın rakibi İstanbul'da göktaşı mı düştü? EURO 2024'te ilk yarı finalist İspanya! Biraya zam geldi: İşte güncel fiyatlar...