Avrupa, ilaçta Türkiye'yi takip edecek

Avrupa Konseyi, ilaca güvenli erişim için üye ülkelerde uygulamaya sokacağı projede Türkiye'yi örnek alacak.

Abone ol

ANKARA  - Avrupa Konseyi, ilaca güvenli erişim için üye ülkelerde uygulamaya sokacağı projede, Türkiye'deki İlaç Takip Sistemi'ni (İTS) örnek alacak.

Avrupa Konseyi İlaç Kalitesi Müdürlüğü (EDQM) Farmasötik Bakım, Tüketici Sağlığını Koruma ve Sahte İlaç Bölüm Başkanı Francois Xavier Lery, İlaç Takip Sistemi'ni (İTS) yerinde inceleyerek, konseyin üye ülkelerde uygulamayı planladığı ilaç takip projesi eTACT için Türkiye'nin deneyimlerini gözlemledi.

İlaç deposu, eczane ve hastanelerde incelemelerde bulunan Lery, AA muhabirine izlenimlerini anlattı.
EDQM'nin Avrupa Konseyi'ne üye ülkeler için "eTACT" olarak isimlendirilen ilaç takip projesini uygulamaya koymayı planladığını belirten Lery, "Türkiye gibi nüfusu 80 milyona yaklaşan bir ülkede tüm paydaşların katılımıyla uygulanan tek sistem olan İTS, benzer bir proje geliştirmeye çalışan bizim için örnek teşkil ediyor" dedi.

"Ülkelerin farklı mevzuat uygulaması sıkıntı"

"eTACT'ın, Türkiye'nin de üyesi olduğu Avrupa Konseyi için bir "Pan Avrupa" projesi olduğunu dile getiren Lery, Türkiye'nin uygulamaları ve deneyimlerinden yararlanmak istediklerini ifade etti.
İlaçla ilgili farklı mevzuatlara sahip konsey üyelerinde, perakende ve eczacılık sistemlerinde farklılıklar bulunması ve internet eczaneciliğinin kendileri için sıkıntı teşkil ettiğini belirten Lery, e-TACT Projesi'nin bu nedenle İTS kadar kolay uygulanamayacağını söyledi.

"Türkiye'deki sistemi görmek deneyim oldu"

Francois Xavier Lery, "Türkiye'deki İlaç Takip Sistemi'ni incelediniz, nasıl buldunuz?" sorusuna şu yanıtı verdi:
"Firma, depo, eczane ve hastanelerde incelemelerde bulundum, sistemin uygulamasını yerinde gördüm. İTS'nin son derece düzgün işlediğine tanık oldum. Kusursuz işleyen sistemi yerinde görmek iyi bir deneyim oldu."
"Sahte ilaç tüm dünyada bir sorun. Türkiye bu sorunu İTS ile çözdü. eTACT Projesi Avrupa'daki sorunu çözer mi?" sorusu üzerine ise Lery, sahte ilaçla mücadele için gümrüklerde önlem alınması ve polisiye tedbirlere başvurulmasının da zorunlu olduğunu söyledi.
Lery, "Sahte ilaçla mücadelede etkin rol oynaması beklenen bu projenin yanı sıra sözünü ettiğim tedbirlerin de uygulanmasıyla tedarik zincirinin sağlıklı işleyeceğini ve hastaların ilaca güvenli erişeceğini düşünüyoruz" diye konuştu.
 

Bitlis’te 4,3 büyüklüğünde deprem Yeraltı sularındaki azalma, kârı yüzde 10 düşürecek Mersin'de yan yatan geminin mürettebatı kurtarıldı Borsa günü düşüşle tamamladı 'Ateşkes' derken İsrail yine Beyrut'u vurdu