Ataç, İMKB'nin müdavimi olacak
7 sektörde 9 şirketi ile faaliyet gösteren Antalya'nın en köklü kuruluşlarından Ataç, halka açılmaya hazırlanıyor.
Abone olEce CEYHUN
ANTALYA – Antalya'nın inşaattan enerjiye, tekstilden turizme 7 ayrı sektörde faaliyet gösteren yarım asırlık şirketi Ataç İnşaat ve Sanayi AŞ (Ataç), hisselerini halka açmaya hazırlanıyor. Sermayesinin yüzde 15'ini ihraç etmek üzere SPK'ya ve İMKB'ye gerekli başvuruları tamamlayan Ataç, mayıs ayı içerisinde İMKB'ye gelmeyi planlıyor. Ataç'ın 2010 yılsonu itibariyle toplam aktifleri 832 milyon TL, cirosu ise 225,7 milyon TL olarak gerçekleşti. Ataç'ın halka arzı Bizim Menkul Değerler tarafından gerçekleştirecek.
Yönetim ikinci kuşakta
Hikmet Ataman ve Hüseyin Çalık tarafından 1962 yılında kurulan ve Türkiye'nin ilk sulama ve arıtma tesislerini yapan aralarında Oymapınar, Berdan barajları gibi projelerde imzası olan Ataç'ın adı en son İstanbul'a su sağlamak üzere hayata geçirilen Melen İçme Suyu Projesi ile gündeme gelmişti. İnşaat ile başlayan enerji, tekstil, turizm, tarım, eğitim ve bilişim teknolojileri sektörlerine yapılan yatırımlarla büyüyen Ataç İnşaat'ın iştirakleri Nisan Enerji ve Tek – Su Enerji, Anteks, Kemer Resort, Best Westhern Khan Otel, Antalya Koleji, Doruknet ve Ataç Tarım olarak sıralanıyor.
Ataç İnşaat, adı 'holding' olmasa da holding benzeri bir yapılanma içinde faaliyet gösterirken ilerleyen dönemlerde Doruk Net, Anteks ve enerji şirketlerini de İMKB'ye getirmeyi hedefliyor. Yüzde 75'i Ataman Ailesi'ne yüzde 25'i ise Hüseyin Çalık'a ait olan Ataç'ta yönetim ikinci kuşakta. Bugün Yönetim Kurulu Başkanlığı'nı Halil Ataman'ın yaptığı şirketin 2010 sonu itibariyle aktif büyüklüğü 832 milyon TL, öz sermayesi 455 milyon TL, net satış geliri 226 milyon TL ve net dönem karı ise 153 milyon TL. Karda Boydak Holding ile Nisan Enerji'de yapılan ortaklığın getirdiği iştirak satış geliri de var.
İMKB'yi daha öncede düşündü
Antalya'da halka arz nedeniyle düzenlenen bilgilendirme toplantısında konuşan Ataç Yönetim Kurulu Başkanı Halil Ataman, şirketin 50 yıl içinde kat ettiği kilometre taşlarını ve kuruluş öyküsünü anlatırken, geçen dönem içinde yaşanan bir çok krize rağmen ilerlediklerini belirtti. Ataman, 1962 yılında inşaat sektöründe faaliyet göstermek için yola çıkan Ataç İnşaat'ın 1986 yılında Anteks'i kurarak tekstil sektörüne, 1987 yılında Best Western Khan Hotel'i inşa ederek turizm sektörüne 1998 yılında tarıma, 1999 yılında eğitime, 1999 yılında bilişime, 2007 yılında ise enerji sektörüne giriş yaptığını belirtti.
Ataman, "İlk olarak İMKB'ye açılmaya 2000 yılında karar verdik ama o dönemde kriz çıktı. 2005 yılında bir daha gelmeyi düşündük bu defa da tekstil sektöründe kotalar kalktı. Halka açılmak için en iyi dönemin bu olduğuna karar verdik ve çalışmalarımıza başladık" dedi.
Tekstilde komşu ülkelere yatırım olabilir
Ataman, tekstilde rakiplerinin aksine uzak coğrafyalarda yatırım düşünmediklerini ama komşu ülkelerde yatırım olanaklarını araştırdıklarını kaydederken "Bu yörede tekstilde üreticiye ihtiyaç var ve bu biz olacağız. Konfeksiyonda ortaklık düşünebiliriz" diye konuştu. Ataman, enerji sektörüne ise bir tesadüfle adım attıklarını ve bugün Tek-Su Enerji ile Nisan Enerji olmak üzere iki şirketleri olduğunu ve Nisan Enerji'de Boydak Holding ile ortaklıkları bulunduğunu hatırlattı. Ataman, yurtdışında da taahhüt işleri aldıkları bilgisini verdi.
Ciroda en büyük pay inşaatın
Ataç CFO'su Deniz Ak ise son 3 yılda cironun yüzde 60'ının inşaattan, yüzde 20'sinin tekstilden ve yüzde 20'sinin de diğer sektörlerden geldiğini kaydederek önümüzdeki seneden itibaren ciroda enerjinin payının ikinci sıraya yükselmesinin planlandığını aktardı.
Ak, Ataç'ın 500 büyük firma anketlerinde uzun yıllardan beri ilk 250'de yer aldığını da kaydederek "Uzun süredir devam eden kurumsallaşma çalışmalarımızı halka arz süreci ile taçlandırmış olacağız. Hisse satışından elde etmeyi hedeflediğimiz geliri enerji sektörü başta olmak üzere yeni projelerde, tekstil grubundaki yenileme yatırımlarında ve işletme sermayesinde kullanmayı planlıyoruz. Arz gelirinin yüzde 70'i yeni projeler için kullanılacak" dedi.
Sırada yeni halka arzlarda var
Antalya Koleji'ni bir sosyal sorumluluk projesi olarak gördüklerini Gürcistan'da IFC ile olmak istediklerini ve Ataç İnşaat'ın ardından bazı iştiraklerinin de İMKB'ye geleceğini anlatan Ak, "Ataç İnşaat'ın yüzde 15'ini mayıs ayı içinde halka açmayı planlıyoruz. Halka arzı ortakların rüçhan hakkı kısıtlanarak ve sermaye artışı yoluyla olacak. Ayrıca bu yıl Doruknet'i 2012'de ise Anteks'i arz etmeyi planlıyoruz" bilgisini verdi.
Deniz Ak, enerji şirketlerini de 2014 yılına kadar arz edebileceklerini ama burada yol haritasını Nisan Enerji ve Tek-Su'da atacakları adımların belirleyeceğini belirtti. Ak şöyle konuştu: "Nisan Enerji, mevcutta 145 mw kurulu güce sahip. 300 mw kurulu güce ulaştığında halka arz planlıyoruz. Ama ilerleyen dönemlerde iki enerji şirketindeki hisselerimizi bir çatıda birleştirip öyle de halka açmayı düşünebiliriz."
"Biz hep ilkleri yaptık"
Ataç İnşaat'ın kurucu ortaklarından Hüseyin Çalık, 50 yıldır iki ailenin birlikte hareket ettiğini kaydederek "Biz hep ilkleri gerçekleştirdik. İlk sulama projelerini, ilk arıtma tesisini, Antalya'nın ilk AVM'sini biz yaptık. Türkiye'nin önemli barajlarına imzamızı attık" dedi.
7 sektörde 9 iştiraki var
Türkiye'nin bir çok önemli projesinin yapımını gerçekleştiren Ataç İnşaat; özellikle barajlar, seddeler, tüneller, hidroelektrik santralleri, su arıtma tesisleri ve sulama projeleri gibi hidrolik yapılar konusunda uzmanlaştı. Bugüne kadar 8'i hidroelektrik santrali olmak üzere 40'ın üzerinde yol, fabrika, konut ve otel inşaatını tamamlayan şirket, yurtdışında da projeler yürütürken yurtiçinde 15 şantiyede 15 projesi var.
Ataç'ın iştirakleri arasında Boydak Grubu ortaklığında, toplam 145 MW gücünde 9 ayrı hidroelektrik üretim tesisine sahip Nisan Enerji ve tamamı Ataç'ın olan Teksu Enerji'de faaliyet gösterirken Nisan Enerji, 2014 sonuna kadar kapasitesini 300 MW'a çıkarmayı planlıyor. Tek-Su'nun ajandasında ise 2011 sonuna kadar 50 MW'lık kapasiteye ulaşacak yeni yatırımlar var.
Şirketin enerjide önümüzdeki yıllarda yapacağı yatırım 850 milyon doları bulacak. Gömleklik kumaş üretiminde dünyanın en büyük ilk 10, Avrupa'nın ise en büyük ilk 5 fabrikasından biri olan Anteks ile Ataç, tekstilde yıllık 12 milyon metre kumaş imal ediyor. Türkiye'nin ilk ütü gerektirmeyen kumaş üreticisi de olan Anteks, 1996 yılında dikey entegrasyonunu tamamlayarak iplik ve kumaş üretiminin yanı sıra gömlek üretimini de kendi bünyesinde yürütmeye başladı.
Üretiminin %80'ini ihraç eden Anteks'in müşterileri arasında Versace, Lacoste, Armani, Dolce Gabbana, Paul Simith, Paul&Shark, Roberto Cavalli, Ermegildo Zegna, Etro, Vanlaack, Olymp Benzer ve Escada yer alıyor. Avrupa'da son 4 yıldır en iyi resort otel seçilen Kemer Resort ve Best Western Khan Otel, bilişim sektörünün ilk servis sağlayıcısı Doruknet ve Antalya'nın ilk özel koleji Antalya Koleji bulunuyor. 1998 yılında kurulan Ataç Tarım ise süs bitkileri sektöründe üretim ve ithalat yaparak oteller ve peyzaj şirketlerine hizmet veriyor. 5200 m2 lik kapalı alanda üretim yapan şirket, toplam 20.000 m2'lik bir alanda faaliyet gösteriyor.