Asya ülkelerinden Avrupa'ya 'güçlü olun' çağrısı

Hawaii'de bir araya gelen Asya-Pasifik Ekonomik İşbirliği (APEC) Maliye Bakanları, borç krizinin aşılması için Avrupa'ya daha güçlü hareket etme çağrısı yaptı.

Abone ol

HONOLULU - Asya-Pasifik ülkeleri Avrupa'ya borç krizini aşmak için daha güçlü hareket etmesi çağrısında bulundu.

Hawaii'nin başkenti Honolulu'da biraraya gelen 21 üyeli Asya-Pasifik Ekonomik İşbirliği (APEC) Maliye Bakanları, "küresel ekonomide artan aşağı yönlü risklere" dikkat çekerek, Avrupa'dan kaynaklanan sorunlara karşı kendi ülkelerinin ekonomilerini destekleme konusunda fikir birliğine vardı.

ABD Hazine Bakanı Timothy Geithner toplantıdan sonra gazetecilere yaptığı açıklamada, "Avrupa'daki kriz küresel büyüme için asıl sorun olmaya devam ediyor. Hepimiz Avrupa'daki krizden doğrudan etkileniyoruz. Avrupa'nın finansal istikrarı sağlamak için güçlü planı hızla uygulamaya koyması büyük önem taşıyor" dedi.

Asya ekonomilerinin gelişmiş ülkelere daha az bağımlı olması ve iç tüketimi artırmasının kendilerine avantaj sağlayacağına işaret eden Geithner, "ABD, kendi krizine yol açan sorunlar üzerinde kafa yormaya devam ediyor ve Avrupa düşük büyüme dönemiyle uğraşıyor. Asya ekonomilerinin iç talep büyümesini daha fazla teşvik etmeye ihtiyacı olacak, bu onları Avrupa'da olduğu gibi yavaşlamaya karşı daha az kırılgan yapacak ve böylece küresel büyümeye katkıda bulunmaya devam edebilecekler" diye konuştu.

"Aşağı yönlü riskler arttı"

Bu arada APEC Maliye Bakanları toplantısından sonra yapılan açıklamada, "küresel ekonomi için aşağı yönlü risklerin arttığı, Asya-Pasifik bölgesinde özellikle gelişmiş ekonomilerde büyüme ve istihdam yaratmanın zayıfladığına" dikkat çekildi.

"Bu tür risklerin güveni, finansal istikrarı ve sürdürülebilir büyümeyi düzeltmek için kararlı biçimde ele alınması gerekiyor" denilen açıklamada, bakanların küresel toparlanmayı güçlendirmek için eşgüdüm içinde hareket etmeyi taahhüt ettiği belirtildi.

Altyapı yatırımları ve yoksulların daha fazla finansmana ulaşmasına olanak sağlamayı amaçlayan reformlarla ekonomik büyümeye ve istihdam yaratmaya yeniden enerji vermenin yollarını ele alan APEC Maliye Bakanları, "döviz kuru esnekliğini artırmaya ve daha fazla piyasasının belirlediği döviz kuru sistemlerine" doğru hızla hareket edilmesi gerektiğine vurgu yaptılar.

APEC üyesi dokuz ülkenin (ABD, Avustralya, Yeni Zelanda, Vietnam, Malezya, Singapur, Brunei Sultanlığı, Şili ve Peru) yarın yapılacak APEC liderler zirvesinde Trans-Pasifik Ortaklık (TPP) anlaşmasının anahatları üzerinde anlaşmaya varması bekleniyor.

Japonya'nın da bu ortaklığa katılmayı planladığı belirtiliyor.

VakıfBank’ta yeşil fonlama tutarı 5.7 milyar TL Erişilebilirlikte mülkiyet paylaşımlı konut sahipliği Arz - talep dengesi için tarımsal uygulamalara “üretim planlaması” İklimlendirme, ikinci yarı yıla sipariş artışıyla girdi Eğitimin sigortası da hazır