Artık her kapıdan giremeyecek
Japonya'dan ithal edilecek ürünlerin Türkiye'ye girişi,12 deniz ve hava sınır kapısı ile sınırlandırıldı.
Abone olANKARA - Gümrük idareleri tarafından 11 Mart 2011 tarihinden sonra sevk edilen Japonya menşeli veya çıkışlı ürünler için, gümrük beyannamesinin tescili sırasında, Türkiye Atom Enerjisi Kurumu'nun (TAEK) düzenlediği uygunluk yazısı aranacak. Konu hakkında konuşan Devlet Bakanı Hayati Yazıcı "Japonya'dan ithal edilecek ürünlerin Türkiye gümrük bölgesine girişinin, radyasyon güvenliği altyapısı bulunan 12 deniz ve hava sınır kapısı ile sınırlandırıldı" dedi.
Dış Ticaret Müsteşarlığı'nın Japonya'dan İthal Edilecek Gıda ve Tarım Ürünlerinde Radyasyon Kontrolüne Dair Dış Ticarette Standardizasyon Tebliği, Resmi Gazetenin bugünkü sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Tebliğde, Gümrük Tarife Cetvelinin 1-24. fasılları arasında yer alan ve 11 Mart 2011 tarihinden sonra sevk edilen Japonya menşeli veya çıkışlı ürünlerde, belirtilen tebliğler uyarınca ilgili kuruluşlar tarafından uygunluk yazısı/belgesi düzenlenirken yapılacak işlemlere ek olarak ürünlerin radyasyon içermediğine dair TAEK'in düzenlediği uygunluk yazısının arandığı kaydedildi.
Söz konusu tebliğlerde yer alan hiçbir istisna veya muafiyet hükmü, tanımlanan ürünlerin ithalatında uygulanmayacak.
12 deniz ve hava sınır kapısı sınırlandırıldı
Bakan Yazıcı ise Japon ürünlerinin giriş kapılarının Atatürk ve Esenboğa havalimanları ile Ambarlı, Haydarpaşa, İzmir, Gebze, İzmit, Derince, Dilovası, Gemlik, Mersin gümrük müdürlükleri ile Kocaeli Petrokimya Ürünleri İhtisas Gümrük Müdürlüğünün bulunduğu deniz sınır kapıları olduğunu söyledi.
Japonya'daki deprem ve tsunaminin ardından ortaya çıkan nükleer kriz, bir çok ülkede olduğu gibi Türk gümrüklerini de harekete geçirdi. Japonya'dan ithal edilen eşyalarda radyoaktif kirlenme ihtimaline karşı üst düzey tedbirler alındı. İlk olarak Gümrüklerden Sorumlu Devlet Bakanı Hayati Yazıcı'nın talimatıyla "Radyoaktif Kirliliğe Karşı Alınacak Önlemler" başlığı altında bir genelge hazırlandı ve bu genelge tüm gümrük muhafaza başmüdürlüklerine gönderildi.
Japonya'nın, Türkiye'nin önemli ticari partnerlerinden biri olduğuna işaret eden Bakan Yazıcı, ilave tedbirleri alırken, her iki ülke arasındaki ticaretin olabildiğince az etkilenmesi hususunu gözettiklerini söyledi.
Radyasyon dedektörleri konuldu
Yazıcı, Tüm kara kapılarının Türkiye'ye giriş noktalarına, Mersin, Ambarlı ve Alsancak olmak üzere yüksek ticari hacmi bulunan limanlara, Atatürk ve Esenboğa havalimanlarının kargo bölümüne TAEK'in ürünü olan dedektörlerin yerleştirildiğini anlatan Yazıcı, şu an itibariyle Türkiye'deki çeşitli sınır kapıları ve gümrük sahalarında toplam 48 noktada radyasyon ölçen dedektörlerin bulunduğunu anlattı.
Dedektörlerin, herhangi bir eşyada radyasyon tespit etmesi halinde, radyasyon alarm bilgilerini on-line olarak Ankara'daki TAEK Kriz Merkezine ileteceğini ifade eden Yazıcı, "Böyle bir durum olursa TAEK yetkilileri, ilgili gümrük kapısına giderek inceleme yapacak, güvenlik önlemleri alındıktan sonra söz konusu eşya, insan ve çevre sağlığı yönünden tehdit oluşturuyorsa geldiği ülkeye geri gönderilecek" diye konuştu.