Arslan: Türk Telekom'un hiçbir şeyi gizleme durumu yok

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Arslan, "Türk Telekom'un hiçbir şeyi gizleme ve makyajlama durumu yok." dedi.

Abone ol

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, İspanya'nın Barselona şehrinde düzenlenen GSMA Mobil Dünya Kongresi 2018 kapsamında Türk Telekom iştiraki Argela’nın ABD'deki şirketi Netsia'nın standını ziyaret etti. Ziyaretinde yetkililerden bilgi alan Arslan, burada gazetecilerin sorularını yanıtladı.

CHP Ekonomiden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Aykut Erdoğdu'nun Türk Telekom'a devlet tarafından el konulacağı ve şirkete bilanço makyajlaması yapıldığına yönelik iddialarının sorulduğu Arslan, soruyu şöyle yanıtladı:

"Bu konu hep konuşuldu, hep konuşuluyor. Sebep şu, gerek sektörün büyümesine bağlı olarak GSM operatörlerimizin sadece Türkiye'de sınırlı kalmayıp bütün dünyada etkili hale gelmesi, gerekse Türk Telekom ana şirket ve iştirakleri olan şirketler marifetiyle geliştirdikleri sistemler çerçevesinde dünyada söz sahibi olması.  Operatörlerimizin bu başarısı bizi gururlandırıyor. Kaldı ki, Türk Telekom ülkemiz açısından dün de bugün de çok stratejik bir kurum. Bunu sektörün içindekiler zaten biliyordu ancak vatandaşımız da 15 Temmuz hain darbe girişiminde buna çok net şahit oldu.

Televizyonların, radyoların görevlerini ifa etmesi, vatandaşı doğru bilgilendirmesi ne kadar önemliyse, telefon sistemlerinin kesintisiz çalışması o kadar önemliydi. Bütün bu sistemlere altyapı hizmeti veren Türk Telekom'un bu görevini ifa etmesi hepsinden önemliydi. Türk Telekom bu görevini 15 Temmuz'da ziyadesiyle ifa etti, onun da ötesinde İstanbul Acıbadem'de, hainlerin Telekom'un santraline yapmak istediği saldırıda şehitler verdik."

Türk Telekom altyapısının ve Türk Telekom'un stratejik öneminin altını çizen Arslan, bu kadar stratejik bir kurumun güçlenerek ileri gitmesinin önemli olduğunu dile getirdi.

Arslan, Türk Telekom'un sağlıklı şekilde geleceğe yürümesi konusunda her zaman takipçi, denetleyici olduklarını, başarılarına da bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da katkı vereceklerini anlattı.

Yöneltilen iddialar kapsamında, Türk Telekom'un özelleştirme anından itibaren hep bu eleştirilerin yapıldığını anımsatan Arslan, Türk Telekom'un altyapısının her zaman devletin olduğunu, şirketin ve şirketin yeni hissedarlarının bunu işletmekle ilgili bir imtiyaz aldığını hatırlattı.

"Oger Telekom 10-11 yıldır, ödediği paranın daha faizini almış durumda değil"

Türk Telekom'un imtiyaz hakkı devri çerçevesinde alması gereken paranın tamamını Oger Telekom'dan aldığını bildiren Arslan, Oger Telekom'un ödemesi gereken paranın tamamını nakit olarak ödediğini, Türk Telekom'un imtiyaz hakkı devri çerçevesinde alması gereken paranın tamamının 2006 yılında ödendiğini, bunun çok net bilinmesi gerektiğini söyledi.

Oger Telekom'un daha sonraki süreçlerde, bugüne kadar temettüden aldığı paranın tamamının Türk Telekom'a ödediği paraya karşılık gelmediğinin altını çizen Arslan, "10-11 yıldır, ödediği paranın daha faizini almış durumda değil, bize ödediği para adar temettüden para aldı ancak o günden bugüne alması gereken faizi düşünürseniz, bundan sonraki yıllarda elde edeceği gelir çerçevesinde bunu karşılamış olacak." ifadelerini kullandı.

"Türk Telekom'un bütün iş ve işlemlerine, bütün finansal yapısına ilgili uzmanlar rahatlıkla ulaşıyor"

Yöneltilen iddialara yanıt veren Arslan, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Otaş dediğimiz yüzde 55 hisseye sahip olan Oger Grubu, gidip bankalardan kredi aldı, o kredi karşılığında da kendi sahip olduğu yüzde 55 hisseleri teminat gösterdi. Alınan bu para Türk Telekom'un borcu değil, Türk Telekom'un taahhüt altına girdiği bir borç değil. Oger Telekom hisseleri teminat göstererek böyle bir kredi aldı.

Bugüne krediyi ödemekten yana sıkıntı yaşadığı doğru ancak bu problem Türk Telekom'un değil, Oger Telekom'un ya da Otaş'ın problemi. Tüm bunlara rağmen Türk Telekom başarılı şekilde büyümesini devam ettiriyor, ülkemizin büyümesine paralel olarak şirket olarak büyüyor, yatırım yapıyor, dünya çapında söz sahibi olabilecek iş birliklerini yapıyorlar."

Türk Telekom'un karlılığının makyajlandığı, temettü dağıtmamasının makyajlandığı yönündeki açıklamalara da değinen Arslan, konuya ilişkin şunları söyledi:

"Herkes biliyor ki, Türk Telekom borsada kote olan şirket. Türk Telekom'un bütün iş ve işlemleri bütün finansal yapısı, ilgili uzmanların rahatlıkla erişebildiği bir durumda. Hiçbir şekilde hiçbir şeyi gizli, saklı yapmıyor, yapma şansı da yok. Türk Telekom özellikle uluslararası bağımsız denetim kurumları tarafından denetleniyor, SPK tarafından denetleniyor, KAP'a olan bildirimlerini de yapıyor. Dolayısıyla Türk Telekom'un hiçbir şeyi gizleme ve makyajlama durumu yok.

Kusura bakmasınlar, 'Makyajlama ile faklı işlemler yapılıyor.' diyenler aslında biz farklı işlem yaptığımız için değil, Türkiye'nin göz bebeği olan Türk Telekom'un büyümesini, gelişmesini hazmedemeyenler ve bilgileri karıştırarak, yalan yanlış bilgi ile kamuoyunun kafasını karıştırmak isteyenlerin yaptığı bir işlem. Bağımsız Denetim Kurulu'nun geçen yıl daha uzun olarak yazdığı raporu arkadaşlar ya bilerek, ya da bilmeyerek sanki olumsuz rapormuş gibi kamuoyuna lanse etmek istediler ama uzmanları bu raporu izlediğinde raporun olumlu olduğunu görüyor, nitekim dün de bağımsız denetim kurulu bu yönde bir açıklama yaptı."

Türk Telekom'un ve Türkiye'deki telekom sektörünün büyümeye ve gelişmeye devam ettiğinin altını çizen Arslan, bu durumun kendileri için önemli olduğunu aktardı.

"Vatandaş 15 yıldır yalan ve yanlış bilgiler üzerine kurulan senaryolara inanmadı"

Temettü konusuna da değinen Arslan, şu bilgileri verdi:

"Yönetim kurulunun aldığı karar çerçevesinde bu sene ciddi bir karlılık olmasına rağmen temettü dağıtılmadı. Deniyor ki, 'Temettü dağıtılırsa, bu temettüden kaynaklı bankaların borcu ödenir. Benim derdim Otaş'ın borcunu ödeyip ödemediği değil, benim derdim bankaların o borcu alıp almadığı değil.

Benim derdim, bizim için önemli olan Türk Telekom'un büyüyerek, gelişerek ileriye yürümesi. Alınan kararın sebebi, şirket yeni girişimlerde bulunuyor, şirket ülkenin büyüme stratejisi, 2020'de Türkiye'nin 5G uygulamasında özellikle dünyaya öncülük etmesi konusunda Türk Telekom'un atması gereken adımlar, yapması gereken yatırımlar var. Bu anlamda sermayesini büyütme ihtiyacı var. Geleceğe daha sağlam yürümesini sağlayacak bir adım atacak. Bu otaş için de, bankalar için de önemli. Bankalarda biliyor ki bir senelik temettü ödemesi değil, büyüyen şirketin hisselerinin piyasadaki değerinin daha fazla olması, onların da kredilerinin geri dönüşü anlamında sıkıntı yaşamaması anlamına geliyor.

Bu anlamda bankalarla da her türlü çalışmayı yapıyoruz, Bakanlığımız hakemliğinde iş ve işlemler yürüyor. Kusura bakmasınlar, kurum geliştikçe, büyüdükçe, buradan medet umanlar, istediği sonucu alamayınca, bilgileri çarpıtarak, karıştırarak sanki Telekom'da sıkıntı var, sanki bakanlık bu işe sahip çıkmıyor, birileri sanki burada yangından mal kaçırır gibi birşeyler kaçırmaya çalışıyor algısı oluşturmaya çalışıyorlar. Onlardan istirhamım, herhangi bir işin uzmanı olmayabilirler, bu işi bilmiyor olabilirler, doğru uzmanlara inceletip, doğru sonuçlara ulaşması, burada bir sıkıntı yok."

Yalan, yanlış bilgilerle vatandaşın kafasının karıştırılmak istendiğini belirten Arslan, vatandaşın 15 yıldır yalan ve yanlış bilgiler üzerine kurulan senaryolara inanmadığını bundan sonra da inanmayacağını söyledi.

Tambu’nun 5 milyon indirilme sayısına ulaşılması GSMA'da pasta keserek kutlandı

Arslan, Netsia standı ziyaretinde şirketin 5G’nin yapısını şekillendiren teknolojilerden olan global ürünü PraogRAN'ın demosunu canlı izledi. Ürüne ilişkin yetkilerden bilgi alan Arslan, haberleşme kanallarının açık kalmasının önemine vurgu yaptı.

15 Temmuz ve Van depreminde haberleşmenin öneminin görüldüğünü anımsatan Arslan, ürüne ilişkin şu değerlendirmelerde bulundu:

"Bu sistem, bize şöyle bir avantaj sağlayacak. Ülkenin herhangi bir yerinde bir deprem, bir yangın, bir hastalık, herhangi bir yerde bir yoğunluk yaşandığında bütün insanlar o bölgede telefona yüklendiğinde, sistemin kesilmesinden kaynaklı sıkıntı yaşamamız için bir çözüm geliştirmişler. Başka bir deyişle, baz istasyonunuz var, o bölgede herkes telefona yüklendiğinde, otomatik olarak o baz istasyonuna aşırı yüklenmeden kaynaklı ihtiyaç karşılanamıyor. Bu sistemle yapılan şu, adeta baz istasyonunu kendi içinde bir kaç bölüme ayırıyorlar ve bu bölümler içinde de öncelikli ve sürekli açık tutabilecekleri bir bölüm oluyor."

Ziyaret esnasında Türk Telekom’un, yerli teknoloji vizyonundan hareketle geliştirdiği dijital klavyesi Tambu’nun 5 milyon indirilme sayısına ulaşılması Bakan Ahmet Arslan'ın katılımı ile GSMA'de pasta kesilerek kutlandı.

Tüketici tüketmiyor, tükeniyor 2 bin 667 projeye 2,2 trilyon lira yatırım A Milli Erkek Basketbol Takımı finale kaldı Erdoğan'dan İstanbul Sözleşmesi açıklaması: Hiçbir anlamı yok Adalet Bakanı Tunç'tan kadına şiddete karşı 'sıfır tolerans' mesajı