Arap baharı Doğtaş’a yaradı, yeni fabrika ve marka geliyor

Doğtaş yeni fabrika ve marka yatırımı için kolları sıvadı. İç pazar payını büyütmek isteyen mobilya devi, bir yandan da Ortadoğu’da açacağı 9 yeni mağaza ile “Arap Baharı”nın keyfini sürüyor.

Abone ol

Uğur YILMAZ
ugur.yilmaz@dunya.com

DÜNYA –  Türkiye’nin mobilya devlerinden Doğtaş, artan ihracat ve iç pazardaki boşlukları değerlendirmek için yeni fabrika ve yeni marka hazırlığı yapıyor.

"Arap Baharı" sonrasında iç düzeni sağlayan Ortadoğu ülkelerine ardı ardına mağazalar açan Doğtaş’ın Genel Müdürü İsmail Doğan, yeni planlarını DÜNYA okurları için anlattı.
 

Türkiye’de mobilya sektörünün yıllık ortalama yüzde 20 büyüdüğü söyleyen Doğan, markalı ürünlerin sektör payının ise yüzde 30’larda kaldığını bildirdi. Doğan "Türkiye’de yeni  fabrika  ve yeni marka planlarımız var. Mobilya sektöründe yeni markalar yaratılacak ya da satın almalar yapılacak. Piyasada talebin yüzde 70’i isimsiz üretimlerin elinde. Gün geçtikçe marka bilinci arttığı için, pazar isimli ürünlere kayıyor. Gelir düzeyi arttıkça markaya yöneliyor insanlar. Bu nedenle markalar için büyük bir boşluk olduğunu düşünüyoruz. Doğtaş’la rekabet edebilecek yeni marka hazırlığı içindeyiz" diye konuştu.

Yurtdışına montaj hattı kuracak,
gümrük ve navlundan kazanacak


2012’yi ihracat yılı olarak kabul ettiklerini kaydeden Doğan, Biga’daki fabrika’da hedeflerinin 3 yıl içerisinde ihracat payını yüzde 30’dan 50’ye çıkarmak olduğunu belirtti.  Sözlerine devam eden  Doğan, “Yurtdışında üretimini Türkiye’de yaptığımız ürünleri monte edebileceğimiz orta ölçekli tesisler düşünüyoruz.  Yatak ve koltuk hacimli mallardır, navlunu yüksektir. Mesela İran’da ve Irak’ta daha çok montaja yönelik tesis kurmak istiyoruz. Bu sayede hem gümrüklerden faydalanabiliriz hem de navlun fiyatını düşürerek yurtdışında rekabet şansımızı artırırız.  Yakın zamanda İran’la ilgili projemiz var, Irak ve İran’ı konuşuyoruz” dedi.

Arap Baharı Doğtaş’a yaradı,
Mağaza sayısı 100’ü geçecek


Tunus’da başlayıp saman alevi gibi hızla Ortadoğu ülkelerine yayılan “Arap Baharı” hareketi Türk mobilya sektörünün devlerinden Doğtaş’a yaradı.  Arap ülkelerinde iktidara karşı ayaklanan toplumların yönetimi ele aldıktan sonra sosyal yaşamın canlanması ile birlikte ticari faaliyetler de hızlandı.  Bu canlılıktan faydalanmak isteyen Doğtaş, Ortadoğu ülkelerinde 9  yeni mağaza açarak yurtdışındaki mağaza sayısını 100’ün üzerine taşıyacak. Hali hazırda 65 ülkeye ihracat yapan firmanın yurtdışında 97 mağazası bulunuyor.

Bu olumlu tablonun önünde ise iki engel var: İlki Suriye’de devam eden iç savaş; ikincisi ise İran’a uygulanan ambargo.

Irak’ın ihracat rakamları bakımında Doğtaş için birinci sırada olduğunu bildiren Doğan, 4 mağazalarının bulunduğu ülkede, Musul, Kerkük ve Bağdat’ta açacakları 3 yeni yer ile mağaza sayılarını 7’e çıkaracaklarını söyledi.

Doğtaş geçtiğimiz haftalarda Libya’da iki mağaza açacağını açıklamıştı. Libya’da atılıma devam edeceklerini dile getiren Doğan,   gelecek yıl 2 mağaza daha açacaklarını belirtti.

Mısır ve Fas’ta da mağaza açılacak

Doğan; “ Arap ülkelerinde yeni hükümetlerin kurulması, yeni muhalif güçlerin gelmesi bizim işlerimizi hızlandırıyor. İç karışıklar esnasında yaşanan durgunluktan sonra artık geleceğe yönelik kafalarda soru işareti kalmadı. Mesela Mısır’da bayimiz hemen geldi, 3 bin m2’lik bir mağaza açarak iş hacmini büyütmek istediğini söyledi. Burada dev bir mağaza açılacak. Fas’ta da yeni Doğtaş mağazası hedefimiz var” diye konuştu. 

Amerika Birleşik Devletleri’nin öncülüğündeki ambargo nedeniyle para dolaşımının durduğu İran’da 12 mağazası bulunan Doğtaş para transferini sarraflar aracılığı ile yaptığı için karının önemli kısmını kaybediyor. İran’da serbest piyasa kurunun bankalara göre çok yüksek olduğunu kaydeden Doğan, ambargo sonrasında İran ticaretin yüzde 40’a yakın seviyelerde yavaşladığını bildirdi.

Tunus’da oturmuş bir üretim gücü olduğu için başarı elde edemediklerini belirten Doğan, bu ülkenin hedef pazarları arasında yer almadığı bildirdi.


Tüketici mevsime
göre mobilya seçiyor

Son yıllarda tüketici alışkanlıklarında sıra dışı bir durum fark ettiklerini söyleyen İsmail Doğan, tercihlerin mevsimsel olarak değişmeye başladığını bildirdi. Doğan bu durumu şöyle anlattı: “20 yıl önce bir model çıkarıyorduk 8 yıl satıyorduk. Hangi eve gidersen git aynı renk aynı model mobilya olurdu. Çünkü o ondan görüyor, aynısını istiyordu. Şimdi artık ben onda olan ürünü istemiyorum diyor tüketici. Mesela şöyle de ilginç bir durum var,  insanların tercihleri her mevsim değişiyor.  Hadi giyimi anlaşılabilir ama mevsime göre mobilya alma anlayışı gelişti.  Mesela kışın, karlı ve çamurlu havalarda beyaz koltuk satamıyoruz O yüzden kışın koyu renkleri çıkarıyoruz. Yazın beyaz yatak odaları çok satıyor, kışın ceviz ve koyu renkler çok satıyor. Hal bu ki alınca yaz kış kullanıyorsun. Mevsim psikolojisi mobilyaya da yansımaya başladı. Bu yüzden 6 ayda bir portföy değiştiriyoruz. Yıllık değişim oranımız ise yüzde 30.”

Erdoğan'dan Kartalkaya'daki otel yangınıyla ilgili taziye mesajı 2024'te satılan konut sayısı belli oldu! Hava yolu şirketine glüten cezası! TÜİK, kasım ayına ait tarımsal girdi fiyat endeksi verilerini açıkladı Çin taramaları artırdı, 3 bölgede daha tonlarca altın rezervi keşfedildi