Ankaralılar bu hafta tiyatroya doyacak

Ankaralılar bu hafta hem müziğe hemde tiyatroya doyacak. Ankara'da yaşayan sanatseverleri kültür sanat etkinlikleri ile dopdolu bir hafta bekliyor

Abone ol

ANKARA - Dünyaca tanınan tenor Mario Frangoulis, "Yeni Yıl Gala Konseri" ile 11 Ocak'ta Ankaralılarla buluşacak. Konserde, Yunan Orkestra Şefi Lukas Karytinos yönetimindeki Ankara Devlet Opera ve Balesi (ADOB) Orkestrası'nın yanı sıra Soprano Feryal Türkoğlu ve Başkemancı Tayfun Bozok da Frangoulis'e eşlik edecek. 

Rus yazar Gogol'un aynı adlı kitabından tiyatroya aktarılan "Bir Delinin Hatıra Defteri", 14 Ocak'ta sahnelenecek. Devlet Tiyatroları 18, ADOB ise 6 eser, 2 konserle sanatseverlerin karşısına çıkacak. 

Başkette bu haftaki kültür sanat etkinliklerinden bazıları şöyle: 

Akün Sahnesi : 

Recep Bilginer'in yazdığı, Zafer Kayaokay'ın yönettiği "Sarı Naciye", hafta boyunca temsil verecek. Törelere rağmen hayalleri olan gençleri göç üzerinden anlatan eserde, Eray Darıcı, Caner Kadir Gezener, Ahmet Erkut, Kardi Özcan, Deniz Gökçe Kayhan ve Pelin Dikmenoğlu rol alıyor. 

Çocuk oyunu "Horoz Adam ve Korsan", 15 Ocak'ta küçük tiyatroseverlerin beğenisine sunulacak.  

Altındağ Tiyatrosu:  

Volkan Benli'nin sahneye koyduğu, birbirine aşık Osman ile Seher'in hikayesinin anlatıldığı "Nalınlar", Ötüken Hürmüzlü, Ersin Ayhan, Aysın Işımer, Hüseyin Baylan ve Rengin Samurçay'ın performansıyla bugün, yarın, 11 ve 12 Ocak'ta izleyiciyle buluşacak.   

Refik Erduran'ın kaleminden, Ali Hürol'un sahneye koyduğu "Ramiz ile Jülide", bugün, yarın, 14 ve 15 Ocak'ta görülebilecek. Hayatlarının sonbaharında iki insanın ego çatışmaları ve umut eksenindeki yaşamlarının anlatıldığı oyunun başlıca rolleri Faruk Günuğur, Nurcan Sürer, Şirin Ergüven, Müge Taşpınar, Cihan Korkmaz ve Bade Balkanlı paylaşıyor.   

 Çocuk oyunu "Miyhavlar Tiyatrosu", 15 Ocak'ta temsil verecek. Fikret Terzi'nin yazıp yönettiği, sokak kedisi Miyhav'ın başından geçenlerle ailesine ulaşma çabasının işlendiği oyun, 6-12 yaş seyirci için öneriliyor. 

Büyük Tiyatro: 

Turgay Nar'ın kaleme aldığı, Kemal Başar'ın yönettiği "Tepegöz", 10 ve 14 Ocak'ta izleyicinin karşısına çıkacak. Dekor ve giysi tasarımı Mihai Constantin Ranin, ışık tasarımı Yakup Çartık ve müzikleri Can Atilla imzasını taşıyan eserde, Oğuzların Orta Asya'dan Anadolu'ya göçünden hareketle yaşananlar konu ediliyor. 

Çukurova'da çeltik işçilerinin ekmeklerini kazanırken yakalandıkları sıtmayla savaşlarını ve kasabaya gelen yeni kaymakamın çeltik ağalarına karşı mücadelesini anlatan "Teneke", 12 Ocak'ta görülebilecek.  

Cüneyt Gökçer Sahnesi: 

Reşat Nuri Güntekin'in kaleminden Necati Cumalı'nın oyunlaştırdığı "Çalıkuşu", bugün, yarın ve 11 Ocak'ta sahnelenecek. Halil Akarsu'nun sahneye taşıdığı oyunda, öğretmen Feride'nin yaşadıkları anlatılıyor.  

İngiliz yazar William Shakespeare'in en bilinen eserlerinden biri olan "Macbeth", 14-15 Ocak'ta görülebilecek. Bozkurt Kuruç'un yönettiği eserde, cesur İskoç komutan Macbeth'in, eşi Lady Macbeth'in de etkisiyle yakın akrabası olan Kral Duncan'ı ortadan kaldırma çabası konu ediliyor.  

Küçük Tiyatro: 

Dünyanın farklı yerlerinde yaşanan iç savaşlardan, açlıktan, öteki olmaktan, acıdan ve ölümden kaçan mültecilerin dramını konu edinen "Nereye", bugün, yarın, 11 ve 12 Ocak'ta temsil verecek.  

Shakespeare'in kaleme aldığı "Venedik Taciri", Zeynep Avcı'nın çevirisi ve Erhan Gökgücü'nün rejisörlüğünde hafta boyunca seyredilebilecek.  

Oda Tiyatrosu: 

Gülşen Karakadıoğlu'nun kaleme aldığı, konusunu 12 Eylül'ün dramını bugünkü hayatlarında da yaşayan iki kadını anlatan "Nehir", bugün, yarın ve 11 Ocak'ta sahne alacak.  

Semih Sergen'in yazıp yönettiği "Mevlana Aşk ve Barış Çığlığı", 14 ve 15 Ocak'ta temsile çıkacak. Yüzlerce yıl önce Hakk'a yürüyen ulu eren Mevlana'nın Horasan'dan Karaman'a, oradan da Konya'ya dönüşü, Anadolu'nun Mevlana'yı, Mevlana'nın Anadolu'yu tanıması, Şemsi Tebrizi ile yakınlığı, tasavvufun ne olduğu ve Allah'a duyduğu büyük aşk anlatılacak. 

Stüdyo Sahne:  

Sönmez Atasoy'un yazdığı, DT Genel Müdürü Mustafa Kurt'un yönetmenliğini üstlendiği ve Okan Şenozan'ın rol aldığı "Bizim Yunus" ise yarın ve 12 Ocak'ta izlenebilecek. 

Rus yazar Gogol'un aynı adlı kitabından tiyatroya aktarılan "Bir Delinin Hatıra Defteri",14 Ocak'ta sahnelenecek. Cem Emüler'in sahneye taşıdığı ve adım adım deliliğe giden, yaşadığı gerçeklerle baş edemeyen bir adamın hikayesinin anlatıldığı eserde Erdal Beşikçioğlu rol alıyor. 

İrfan Şahinbaş Sahnesi: 

George Orwel'in romanından tiyatroya uyarlanan "Hayvan Çiftliği", 9 ve 11 Ocak'ta sahnelenecek. Barış Erdenk'in yönettiği oyun, bir çiftlikte yaşayan hayvanların kendilerini sömüren insanların yönetimini devirmeleri ve eşitlikçi bir düzen kurmalarını konu ediniyor. 

Üç kardeşin, annelerine ev yapmak için verdikleri uğraşı anlatan, tek perdelik "1. Sokak No: 28 Çasukların Evi", 15 Ocak'ta temsil verecek.  

Şinasi Sahnesi: 

Ergun Uçucu'nun yazıp yönettiği "En Son O Gitti", hafta boyunca görülibilecek. Daha doğmadan birbirlerine gönül veren Kiraz ile Mestan'ın hikayesini konu eden oyunda, hem destan hem masal unsurlarına yer veriliyor.  

Opera-Bale: 

Opera Sahnesi: Bestesini ve librettosunu Türk besteci Muammer Sun'un yaptığı ve padişahın 4 eşinden biri ile genç bir adamın yaşadığı aşkı anlatan bale eseri ''Sevginin Bedeli', Uğur Seyrek'in koreografisiyle yarın sahnelenecek.  

Yarasa" opereti, 13 Ocak'ta izlenebilecek. Murat Atak'ın rejisörlüğünü üstlendiği eserin orkestra şefliğini Devlet Opera ve Balesi Genel Müdür ve Genel Sanat Yönetmeni Rengim Gökmen ve Sunay Muratov üstleniyor. Dekor Adnan Öngün, kostüm Nursun Ünlü imzası taşıyan eserde, koreografiyi Nilgün Bilsel Demireller yapıyor. Johann Strauss'un 3 perdelik eseri komik ögeler içeren librettosunun yanı sıra müzikleriyle de dikkat çekiyor. Esere, başkemancı Erkin Onay da eşlik ediyor.  

Modern Dans Topluluğu'nun Roberto Scafati'nin koreogrofisiyle sahneyle buluşturduğu dans gösterisi "Gündüz ve Gece", 15 Ocak'ta sezonun son temsilini verecek. 

Operet Sahnesi:

Araştırma ve metinleri Şadi Erdoğan'a ait "Seslerle Anadolu", 12 Ocak'ta sanatseverlerin beğenisine sunulacak.  

Uzeyir Hacıbeyli'nin, 100 yılı geride bırakan müzikal komedisi  "Arşın Mal Alan", 14 Ocak'ta seyredilebilecek. 

Leyla Gencer Sahnesi: Çocuk müzikali "Bremen Mızıkacıları", 12 Ocak'ta temsil verecek. Yaşlandıkları, eskisi gibi iş yapamadıkları için kendilerini işe yaramaz olarak gören, horlanan ve bu yüzden evlerini terk eden Düldül, Karabaş, İbikli ve Mırnav'ın, mızıkacı aradıklarını duydukları Bremen'e doğru hep birlikte yola çıkışları işleniyor. 

11 Ocak'ta, ATO Congresium'da, dünyaca ünlü tenor Mario Frangoulis, "Yeni Yıl Gala Konseri" ile  Ankaralılarla bir araya gelecek. Konserde, Yunan Orkestra Şefi Lukas Karytinos yönetimindeki ADOB Orkestrası'nın yanı sıra Soprano Feryal Türkoğlu ve Başkemancı Tayfun Bozok da Frangoulis'e eşlik edecek. 

Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası'ndan müzik ziyafeti

Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası (CSO), bugün ve yarın Marek Pijarowski yönetiminde konser verecek. Julian Steckel'in solistliği üstleneceği programda, George Gershwin "Cuban Uvertür", Friedrich Gulda "Viyolonsel Konçertosu", Manuel de Falla "Üç Köşeli Şapka Süiti No.2" ve Maurice Ravel "Bolero" adlı eserler icra edilecek.  

Cermodern 

Cermodern Konferans Salonu'nda yarın, Osman İşmen, Ümmiye Özdem, Mehlika Karadeniz, Melda Sak, Selen Tereci Tek, Aslı Dinçer, Müjde Akden Kurt, Irmak Tokgöz, Ayşe Meral ve Gülriz Tunca'dan oluşan "Allegra Ensemble" topluluğu konser verecek. Anadolu ezgilerini çok sesli bir formda yorumlayan topluluk, aynı zamanda dünya müziklerinden de seçkin örnekler sunacak.  

Dünyanın en zengin kurumsal sanat koleksiyonlarından biri sayılan Bank Of America'nın kadın fotoğraf sanatçılarının eserlerinden oluşan "Bank Of America Eye Wonder", hafta boyunca görülebilecek. Sergide 1865'ten 2004'e kadar bu alanın öncülerinden olan Julia Margaret Cameron ve Gertrude Kasebier gibi isimlerden Berenice Abbott, Margaret Bourke-White ve Ilse Bing gibi modernist ustalara ve Rineke Dijkstra, Dodo Jin Ming, Cindy Sherman ve Hellen van Meene gibi çağdaş yenilikçiler yer alıyor. 

Öte yandan 8. Ankara Kitap Fuarı, ATO Congresium'da başladı. Yaklaşık 250 yayınevinin bir araya geldiği fuarda, imza günleri, söyleşiler, konferanslar düzenleniyor. Kızılay, Ulus, Cebeci gibi önemli merkezlerden fuar alanına ücretsiz servisler kaldırılıyor. 12 Ocak'a kadar sürecek etkinlikte ziyaretçiler, yüzde 30'a varan indirimlerle alışveriş yapabiliyor. 

Bahçeli'den son dakika Ahmet Türk açıklaması Elon Musk: İngiltere zalim bir polis devleti İstanbul Eğitim Araştırma Hastanesi'nde yangın Deniz Akkaya hakkında gözaltı kararı Tüketici tüketmiyor, tükeniyor