Anayasa paketi açıldı

Anayasa değişikliğine ilişkin taslak metin, yürütme ve yürürlük düzenlemeleri dahil olmak üzere toplam 23 maddeden oluşuyor

Abone ol

Anayasa değişikliğine ilişkin taslak metin, yürütme ve yürürlük düzenlemeleri dahil olmak üzere toplam 23 maddeden oluşuyor.

Taslakta Anayasa'nın 10, 20, 23, 41, 53, 69, 74, 84, 94, 125, 128, 129, 144, 145, 146, 147, 148, 149, 156 ve 159. maddelerinde değişiklik; Geçici 15. maddenin yürürlükten kaldırılması ile geçici üç madde eklenmesi öngörülüyor.

Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, Adalet Bakanı Sadullah Ergin ve AK Parti Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ, anayasa paketini muhafetle görüşmeden önce basın toplantısı yaptı. Toplantıda açıklama yapan Cemil Çiçek, taslak metnin, partilerinin internet sitesinden saat 11.00'de yayınlandığını açıkladı.

Çiçek, saat 18.00 - 20.00 arasında medyanın Ankara temsilcileriyle bir araya gelip bugünkü görüşmelerle ilgili bilgi vereceklerini de kaydetti

Türkiye'nin yeni bir anayasaya ihtiyacı olduğunu hemen herkesin kabul ettiğini belirten Çiçek, "1982 anayasası hazırlanıp yürürlüğe girdikten sonra en çok tartışılan anayasa olmuştur. Bu anayasa bir tepki anayasası idi, bugün bu metin Türkiye'nin ihtiyacını karşılayamıyor" dedi.

Muhalefetle görüşmelerinin ardından çarşamba ve perşembe günü meslek örgütleri ve sivil toplum örgütleriyle görüşeceklerini belirten Başbakan Yardımcısı, "Ülkenin yeni bir anayasaya ihtiyacı olduğu kesindir. Bugünü kadar parça parça, ihtiyaç olduğunda TBMM tarafından değiştirildi ve yürürlüğe girdi. Biz şu an üç milletvekili olarak kısmi bir anayasa değişikliği için kamuoyunun önüne çıkıyoruz" dedi.

Uzlaşı vurgusu

Anayasaların bir uzlaşı metni olduğunun altını çizen Çiçek, "Biz baştan beri bu uzlaşıyı arıyoruz. Metnin özü dağıtıldığında görüceksiniz ki bu noktadaki samimiyetimiz teyit edilmiş olacak. Biz bir taslak metin hazırlıyoruz, bunu her kademede tartışacağız. Oradan gelen değerlendirmeleri, eleştirileri alıp, son bir değerlendirme yapıp, teklif halinde sunacağız" diye konuştu.

"Yeni anayasa AB için de gerekli"

Cemil Çiçek, AB normlarına uyum çerçevesinde yeni bir anayasanın gerekliliğine de dikkat çekti. "Avrupa Birliği katılım sürecinin bu anayasayla yürütülmesini istiyoruz. Şu anki anayasa dikkate alırsanız AB normlarını uymuyor. Onun için Türkiye böyle bir aşmazın da içindedir. AB sürecinin de sağlıklı yürütülmesi açısından zaruri görülmektedir" dedi.

Milli Eğitim Bakanı Tekin'den İmamoğlu ve Özel'e kreş tepkisi AFAD 1000 personel alacak! Başvuru tarihi belli oldu Türkiye Şeker Fabrikaları 133 işçi alacak! İşte başvuru tarihi ve şartları... AJet'ten yurt dışı uçuşlarına özel indirimli bilet fırsatı Pasaport harçlarına gelecek zam belli oldu