Amerika'dan Sakarya'ya dikey çiftlik

Verimli topraklarına Amerika'dan yatırım çekmeye hazırlanan kent, dikey çiftlik modeli ile tarıma katma değer yaratmaya devam edecek.

Abone ol

Handan Sema CEYLAN

SAKARYA - Sakarya'da, ilginç ve önemli bir yabancı yatırım gündemde. Adı şimdilik saklı tutulan bir ABD firması, ilde tarım yatırımı yapacak. Bu yatırımı ilginç kılan, şirketin 'dikey çiftlik' denilen modeli.

Önemli tarafı ise, hem Türkiye'ye yeni bir model getirecek olması hem de en az 3 bin dönüm civarında bir arazi üzerinde büyük maliyetli bir yatırım planlaması... Şirketin planladığı ‘dikey çiftlik' yatırımında, her biri 10'ar dönümden 30 çiftliği kapsayan kümeler oluşturulacak ve toplamda 10 küme olacak. Bu kümelerin birinde balıkçılık, birinde büyükbaş hayvancılık, birinde sebze meyve, birinde tavukçuluk gibi farklı işler yapılacak.

Yeni plan, makine sektörü

Sakarya'nın beklediği başka yatırımlar da var. İlde otomotivin yanı sıra yeni sektörlerin öne çıkması için çalışılıyor. SATSO Başkanı Akgün Altuğ, "Otomotivin yanı sıra başka sektörler gerekli" diyor. Kafalardaki sektör makine imalatı. 200'den fazla makineciyle birlik kurulmuş. Son zamanlarda yeni bir sektör olarak dış mekan süs bitkiciliği gelişiyor. Altuğ, "Besi ve süt hayvancılığı konusunda da çok çalışılması gerekiyor. Karasu TİGEM'i istiyoruz" diyor. Teknokent'te 15 firma faaliyette. İkincisi için çalışılıyor. 200 firma çekmek istiyorlar. Sakarya, bu plan kapsamında teknoloji üniversitesi istiyor.

Haberin ayrıntıları bugünkü DÜNYA Gazetesi'nde

TFF duyurdu: Yeni MHK başkanı belli oldu Prof. Dr. Hasan Sözbilir yeni fay hattı tespit edildiğini açıkladı Coca-Cola beklentilerin üzerinde ciro elde etti İYİ Parti Milletvekili Ersagun Yücel partisinden istifa etti Bakan Şimşek'ten Bahçeli'nin sözlerine ilişkin açıklama