Altında ne yapmalıyız?

Abone ol

Kudret AYYILDIR - GCM Menkul Kıymetler Başanalist

Son zamanlarda ABD tarafından gelen makro-ekonomik verilerin olumsuz sonuçlanması, FED’in faiz artırımı konusundaki cesur düşüncelerin zayıflamasına neden oldu. Faiz artırım konusundaki ötelemelerin piyasada üzerindeki etkisi özellikle Dolar endeksi ve Altın fiyatları üzerinde net bir şekilde görülmektedir. 1070 seviyesine kadar gerileyen ve bu gerileme sonrasında çeşitli toparlanmalar kaydeden Altın 1200 seviyesine yaklaşmış durumdadır.

Peki;

► Altın artık dipten döndü mü?
► Bundan sonraki süreçte yükselişler etkin mi olacak?  
► Ayı piyasası sonlandı mı?
► Elimdeki Satışları & Alışları kapatayım mı?
► Yeni Satış & Alış pozisyonu açayım mı? 

Hemen hemen çoğu Foreks katılımcısı, Altın fiyatının bundan sonraki süreçte nasıl bir strateji ile ilerlemesi gerektiğini sorgulamaktadır. Bu aşamada yatırımcıların vadeye göre işlem stratejileri hayati bir önem arz ediyor. Özellikle de traderların kendi karakteristik özelliğini piyasaya nasıl yansıttığı, yatırım kararı verirken en önemli etki olarak bilinmektedir. Bu bağlamda da nasıl bir yatırımcıyım sorusunun cevabı için kısa vadeli, orta vadeli, uzun vadeli gibi soruların cevabını bulmalıdır.

Kısa, orta ve uzun vadeli beklentilere geçmeden önce Altın fiyatını etkileyen temel faktörlere değinelim!

► ABD’den gelecek önem derecesi yüksek veriler,
► ABD’den gelecek verilerin FED’in faiz artırımı konusundaki tavrı (şahin & güvercin)
► ABD’den gelecek verilerin Dolar Endeksi üzerindeki etkisi,
► ABD’den gelecek verilerin borsalar (ABD) üzerindeki etkisi,
► ABD 10 yıllık hazine tahvil faiz oranının %2 seviyesi altında fiyatlamalarını sürdürüp sürdürmeyeceği,
► Spekülatörlerin Altın’daki uzun pozisyonlarındaki artışın devam edip etmemesi,
► Dünya Altın konseyi raporuna göre Altın talebine ilişkin açıklamaları,

Yukarıdaki faktörler, Altın fiyatı üzerinde etkili olabilecek temel gelişmeler olarak dikkatle takip edilebilir. 

Teknik olarak Altın için nasıl bir strateji ile ilerlemeliyiz?

Bu sorunun cevabı için kısa, orta ve uzun vadeli beklentileri ayrı ayrı cevaplandıracağız.  Ancak bu paylaşımı sağlarken pastanın tamamından parçasına doğru bir ilerleyiş gerçekleştirelim. O halde önce uzun, daha sonra da orta ve kısa vadeli beklentileri inceleyelim.

Uzun vadeli Altın beklentisi!   

2013 yılının ilk çeyreğinde 1520 seviyesini aşağı yönlü kırarak güvenilir liman özelliğini kaybeden Altın, 35 aylık üssel hareketli ortalama altında uzun vadeli düşüş trendine devam etmektedir. İlgili ortalamanın şu sıralar 1263 seviyesinden geçtiği gözlemlendiğinde, yaşanılan kısa vadeli yükselişlerin tepki alımı olduğunu net bir şekilde görmekteyiz. Bu nedenle de 1263 seviyesi altında kaldığı müddetçe Altın için uzun vadeli negatif bir beklenti ön planda kalmayı sürdürmektedir.

Orta vadeli Altın beklentisi!  

Haftalık grafiği incelediğimizde düşüş trendi içerisinde yer verdiğimiz kontrol bölgesinin geçildiğini ve kanalın üst noktasına doğru hareketler kaydetmek istediğini görmekteyiz. Düşüş trendinin üst noktası olarak kaydedilen 1228 direnci bu aşamada kritik bir seviyesidir. Düşüş trendi etkisini sürdürecekse kanalın üst noktası altında haftalık kapanışına devam etmesi gerekiyor. Bu şartla birlikte aşağı yönlü baskılar tekrar 1070 bölgesine doğru devam etmek isteyebilir.  Düşüş trendinin sonlanması için kanalın üst noktası üzerinde art arda haftalık kapanışlara ihtiyaç vardır.

Kısa vadeli altın beklentisi! 

Günlük grafiği incelediğimizde Altın fiyatının 200 günlük üssel hareketli ortalama (1168.30) üzerinde fiyatlamasını sürdürdüğünü görmekteyiz. Özellikle olumsuz ABD verileri ve FED’in faiz artırımını ötelemesi spekülasyonu, ilgili yükselişleri desteklemektedir. Bu aşamada özellikle bundan sonra gelecek önem derecesi yüksek ABD verilerine dikkat etmek gerekmektedir.

Teknik olarak altın fiyatının kısa vadeli beklentisine değinecek olursak, 200 günlük üssel hareketli ortalama üzerinde günlük kapanışlar devam ettiği müddetçe yükseliş baskısının devam etmesi şeklindedir.  Psikolojik olarak belirlenen 1200 seviyesi bu aşamada dikkat edilmesi gerekilen en önemli bariyerdir. Altın fiyatı eğer 1200 seviyesi üzerinde fiyatlama kaydedebilirse, yükselişler kaldığı yerden devam etmek isteyebilir. Böyle bir durumda orta ve uzun vadeli kritik seviyeler gündemimizde yer alabilir. Aksi takdirde mevcut yükselişlerin tepki satışlarına hazırlıklı olmak gerekir. Özellikle de 200 günlük üssel hareketli ortalama altında gerçekleşecek art arda günlük kapanışlar, düşüşlerin teyidi için önemli bir stratejidir.

Filistin Büyükelçisi: Türkiye ilk ve en önemli ortağımız Katar ve FIFA'dan, 50 milyon dolarlık sosyal destek Borsa günü yatay tamamladı Beşiktaş Başkanı Hasan Arat'tan istifa açıklaması Milli Eğitim Bakanı Tekin'den İmamoğlu ve Özel'e kreş tepkisi