Altın ve petroldeki yükselişler aldatıcı olabilir

Abone ol

Atılım MURAT

Uzun süredir $65-$85 aralığında yer alan petrol fiyatı, bu hafta $86.90 ile son 18 ayın zirvesine çıktı. Çin ve ABD'den gelen ekonomik veriler, global ekonominin geleceğine dair beklentiler, emtia fiyatlarını(ham madde) olumlu etkilemeye devam ediyor. Bakırın son 2 yılın zirvesine çıkmasından sonra, bu hafta altın ve petrol fiyatlarında da hızlı yükselişler yaşanıyor. Emtialardaki yükselişlerin ABD Doları'nın güçlü olduğu bir dönemde olması da dikkat çekici.Dolar ile emtia fiyatları arasında negatif bir korelasyon olduğu malum. Genel olarak; ABD Dolar'ı yükseldiğinde ham madde fiyatları düşüyor.

Makro göstergeleri bir kenara bırakırsak, emtialar ile ilgili teknik göstergelerde ilginç gelişmeler yaşanıyor. Ham maddeleri tek tek incelemektense, birçok emtiayı içeren endeksler daha iyi fikir veriyor. Takip ettiğim endekslerden biri Reuters/Jefferies emtia endeksi. 19 tane ham maddeyi içeren CRB emtia endeksi yükselmeye devam ediyor, fakat endeksin günlük değerlerini gösteren grafik negatif sinyaller veriyor. Kısa dönemler için 50 ve 100 günlük ortalamalar takip ettiğim değerlerdir. CRB endeksinin günlük grafiğinde, endeksin 50 günlük ortalamasının, 100 günlük ortalamasının altına düştüğü görülüyor. Nadiren görülen bu durum 'ölüm çaprazı' olarak da bilinir. Negatif bir sinyaldir. Ölüm çaprazı formasyonu CRB emtia endeksinde son olarak Temmuz 2008'de görülmüş, sonrasında endeks birkaç ay içinde %53'lük bir düşüş yaşamıştı.

Petrol fiyatının grafiğinde de olumsuz bir şekillenme var. Petrolün haftalık değerlerini gösteren grafikte, 100 haftalık ortalamanın 200 haftalık ortalamanın altına geçmek üzere olduğu görülüyor. CRB endeksinin 50 günlük ortalamasının 100 günlük ortalamasının altına düşmesinde olduğu gibi, petrol grafiğinde gerçekleşmek üzere olan 100 haftalık ortalamanın 200 haftalık ortalamanın altına düşmesi de ölüm çaprazıdır. Sonuç olarak, kısa dönem ortalama uzun dönem ortalamanın altına düşüyor. Altın grafiğinde de benzer bir görüntü var. Altın fiyatının 50 günlük ortalaması da 100 günlük ortalamasının altına düştü.

Dolar'ın dengeli görüntüsüne rağmen, son birkaç gündür emtia fiyatları yükseliyor. Dolar güçlenmeye devam ederse (beklentim bu yönde), emtia fiyatlarının güçlü kalması uzun süre sürdürülebilecek bir durum değildir. Orta ve uzun dönemde emtia fiyatları için pozitif düşüncelerimi koruyorum. Birkaç hafta önce yazdığım yazıda, altın için pozitif beklentilerimin nedenlerini yazmıştım. Kısa dönem için ise temkinliyim. Alım için daha cazip fiyatların gelebileceğini düşünüyorum.

Not: Geçen haftaki yazımda Almanya-ABD 10 yıllık getiri farkının -0.75'e ulaştığını, bu farkın daha gidecek yerinin olduğunu, bunun EUR/USD ve EUR/TL üzerinde baskı oluşturacağını belirtmiştim. Getiri fark bu hafta -0.90 oldu. Geçen hafta 2.06 seviyelerinde olan EUR/TL, 2.0260 seviyelerine kadar geriledi.

Kemal Kılıçdaroğlu hakkında iddianame düzenlendi Geri adım yok, küçük rötuşlar masada Enflasyondan arındırılmış satışlar zayıf kaldı, ikinci 500’ün performansı düştü Makine üreticileri, vize sorununa çözüm istiyor Alman Master Builders MBT Tech'in % 51'ini aldı