Akbank, kredi için imzayı attı
Banka, 1,2 milyar dolar tutarında sendikasyon kredisi sağladı
Abone olİSTANBUL - Akbank, 21 ülkeden 55 bankanın katılımıyla toplam 1,2 milyar dolar tutarında sendikasyon kredisi sağladı.
Akbank, geçen yılın aralık ayında geri ödenen 600 milyon dolar tutarındaki sendikasyon kredisi yerine aldığı bu sendikasyon ile yüzde 200'ün üzerinde bir yenileme oranı yakaladı. 584,5 milyon euro ve 437,5 milyon dolar tutarında iki dilimden oluşan sendikayon kredisi sırasıyla Euribor artı 150 baz puan (bps) ve Libor artı 150 baz puan toplam maliyetle temin edildi.
Akbank, son olarak 2009 yılı ağustos ayında 19 ülkeden 48 bankanın katılımıyla 900 milyon euro tutarında sendikasyon kredisi temin etmişti.
Sakıp Sabancı Müzesinde gerçekleştirilen sendikasyon imza törenine Akbank Yönetim Kurulu Murahhas Üyesi Bülent Adanır, Akbank Genel Müdürü Ziya Akkurt'un yanı sıra sendikasyona iştirak eden bankaların temsilcileri katıldı.
Törende konuşan Akkurt, 21 ülkeden 55 bankanın katıldığı bu sendikasyon kredisinin Akbank'ın ve Türk bankacılık sisteminin gücünü bir kez daha teyit ettiğini belirterek, "Söz konusu kredi ile bankamız tarafından son 7 ayda sendikasyon kredileri yoluyla ülkemize sağlanan kaynak 2,5 milyar dolara ulaştı. Katılımcı banka sayısı açısından EMEA bölgesindeki en geniş katılımlı kredi olan 1,2 milyar dolar tutarındaki kredimizle dünyada 2010'da özel bir banka tarafından alınan en yüksek sendikasyon kredisine imza attık" dedi.
"Bankacılık sisteminin iyi durumda"
İmza töreni sonrasında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Ziya Akkurt, Türkiye'de rakamların ve bankacılık sisteminin iyi durumda bulunduğunu belirterek, yüzde 200'lük yenilemenin iyi bir oran olduğuna işaret etti.
Maliyetin düşük olmasında Türkiye faktörünün, not artırımlarının ve zamanlamanın önemini vurgulayan Akkurt, "Türkiye genç ve kalkınmakta olan bir ülke, sanayisi var, oraya kaynak aktarmak lazım. Avrupa'da sanayi yatırımları yok artık. Türkiye'ye bu kaynakların gelmesi doğrudur ve daha da gelecektir. Türkiye makus talihini bu krizle birlikte kırdı" diye konuştu.
Diğer Türk bankalarının da rahat borçlanabileceğini söyleyen Akkurt, IMF anlaşması olmamasından dolayı herhangi bir sıkıntı yaşamadıklarını, Türk ekonomisinin artık IMF'siz de yapabileceğini ispat ettiğini kaydetti.
Akkurt, Türkiye'de pek çok yatırım projesi bulunduğunu ve krediyi buralarda kullandırabileceklerini belirterek, "Bankalar olarak yurt dışından sermaye getiriyoruz. Türk bankalarının bu yeteneklerinin teşvik edilmesi lazım. Türkiye, sermayesi kısıtlı bir ülkedir. Biz bunu bu şekilde kapatıyoruz ve bunun da desteklenmesi lazım. Sanayi ve hizmet sektöründe ülkenin kalkınması, bu kaynakların kullanılması için Türk bankalarının rahatlıkla borçlanabilmesi ve otoritelerin de bunun önünü açması lazım" şeklinde konuştu.
Akbank Uluslararası Bankacılıktan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Hülya Kefeli ise 600 milyon dolar tutarındaki sendikasyon kredisini geçen yılın aralık ayında geri ödediklerini belirterek, bankanın yüksek likiditesi dolayısıyla ve piyasadaki iyileşmeyi tahmin ederek beklemeyi tercih ettiklerini ve borçlanma maliyetlerinde en son alınan sendikasyon kredisine göre 50 baz puan indirim sağlayarak Libor artı 150 baz puan ile borçlandıklarını kaydetti.